annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15647635
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2379306
Et andet syn 1988784
Jesu ord 1521937
Åndelig Føde 1510948
Galleri
Et nyt liv
Hvem er online?
2 registrerede Arne Thomsen ,(1 usynlig), 200 gæster og 28 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 22 af 49 < 1 2 ... 20 21 22 23 24 ... 48 49 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#25352 - 02/05/2018 16:34 Re: Mennesket og verden [Re: Arne Thomsen]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7183
Sted: Sydsjælland
Religion.dk har netop præsenteret en ganske sjov quiz:
Bibelen eller Koranen
Arne blinker
Top Svar Citer
#25353 - 02/05/2018 17:30 Re: Mennesket og verden [Re: Arne Thomsen]
Hanskrist Offline
veteran
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 3650
Sted: Nørresundby
Hej Arne, yderst interessant artikel (tendentiøs dog (også svært at skelne når politik gøres til religion eller det er religion der skal præge politikken), der jo netop frikender den Paulinske urkristendom.


Den Paulinske urkristendom er så interessant af flere grunde, som også Luther får fat i det, nemlig omkring TRO og GERNINGER (men du Arne vil ikke forholde dig dertil). Hvorfor ved jeg ikke, måske du ikke forstår det, fx Luther's fortale til Romerbrevet som jeg nu har stillet dig overfor to gange, men du forbliver tavs. Og det bliver endnu mere mærkeligt når du skriver følgende:

Citat:
For mig handler tråden om vi menneskers forhold til hinanden og til verden omkring os - herunder ikke mindst forholdet mellem tro og gerning.



Det er nok det vigtigste skrift i nyere tid om TRO og GERNINGER.

-0-0-0-0-

Vi må også skelne mellem kristne lægfolks fromhedsliv op gennem historien og så de politiske magthaveres krigsretorik der tager kristendommen ikke bare på sengen men også som gidsel.

-0-0-0-

-0-0-0-

Albert Schweitzer præsentation af Paulus:

Vi kender vist alle Albert Schweitzer og hans indsats.

Han (Albert Schweitzer) står i stor gæld til Goethe, han skylder Kant meget, og Bach er hans lyst og glæde. Men Paulus er hans åndsfrænde. Magnus Ratter.

Almindeligvis siger man at A. Schweitzer er mest kendt for sin kritik af Jesu liv forskningen og her har fået sig et navn teologisk; men hans mest dybsindige teologiske værk er dog bogen; ”The Mysticism of Paul the Apostle”.

”Mystikken hos Apostlen Paulus” er et større værk end ”Den historiske Jesus”. Det har større rækkevidde, større dybde, det er præget af større lærdom og langt større originalitet. George Seaver.


Albert Schweitzer om Paulus:

Citat:
Paulus har for alle tider sikret os retten til at tænke i overensstemmelse med kristendommen. Han sætter den erkendelse, som skyldes Kristi ånd (og som vi ejer), over den traditionelle tro. Han har absolut og usvigelig ærbødighed for sandheden. Han vil ikke vide af den ufrihed, som er dikteret af tidligere læremestre, han anerkender kun den, som kærligheden pålægger os. Men dette vil ikke sige, at han er revolutionær. Han tager sit udgangspunkt i menighedens tro, men han anser sig ikke for forpligtet til at standse, hvor denne ophører; han hævder, at han har ret til at tænke de tanker, der gælder Kristus, til ende, og han tager ikke hensyn til, om den erkendelse, han derved når frem til, ligger inden for rækkevidden af de opfattelser, som hersker i menigheden, og kan anerkendes som en del af menighedens tro.

Her optræder altså tænkningen for første gang i kristendommen, og resultatet giver os god grund til at mene, at troen ikke har noget at frygte af tænkningen, selv om den forstyrrer freden og fører til et opgør, som tilsyneladende ikke falder heldigt ud for fromheden.

Det har således en vis betydning for alle tider, at kristendommen symfoni begynder med en vældig dissonans mellem tro og tænkning, en dissonans, som går over til harmoni.
Forudsætning for, at kristendommen skal blive en levende sandhed i de følgende generationer, er, at der stadig optræder tænkere i den, som i Jesu ånd gør troen på ham til erkendelse i de tanker, som hører til i verdensanskuelsen i de forskellige tider. Hvis kristendommen bliver til en traditionel tro, som gør krav på ganske simpelt at blive overtaget af de enkelte, mister den forbindelsen med tidens åndelige liv og har ikke længere evnen til at optræde i en ny skikkelse i en ny livsanskuelse. Hvis tænkningen ikke må tage overleveringen op til kritik, går det ud over den kristne sandhed, og den kristne sandfærdighed vil også lide under det. Det er derfor, det har en så vældig betydning, at Paulus ser det som noget ganske selvfølgeligt, at han skal gennemtænke troen på Jesus Kristus i hele dens omfang og hele dens dybde.
Når han siger, at man ikke skal hindre ånden i at komme til sin ret, og at friheden er der, hvor Herrens ånd råder, betyder dette, at den tænkende kristendom skal have sin ret inden for den troende kristendom, og at snæversynet tro ikke må undergrave respekten for sandheden. Kristendommen må aldrig miste den storsindethed, som gør, at den hos Paulus også anerkender tænkningen som noget, der kommer fra Gud. Der er noget frisk og forårsagtigt over den Paulinske kristendom, og det må ikke komme dertil, at dette overlever sig selv i den kristendom, vi bekender os til. I kristendommen optræder Paulus som tænkningens skytshelgen. Alle, der tror, at de tjener evangeliet bedst ved at tilintetgøre den frie tænkning i troen på Jesus, må skjule sig for Paulus. Citater slut.


Citat:
Det er på tide at kristendommen gør regnskab for om vi virkelig endnu har tro på Guds rige eller om denne tro bare er død overlevering for os. Vi har ord af Jesus som i dyb mening gjelder vore dages dogmatiske bekymringer: Matt.6,33: "Søg først Guds rige og hans retfærdighed, så skal du få alt det andet i tilgift.
Men når den kristne tro prøver at forstå betydningen af Jesu fremtræden og den frelse han bragte i levende tro på Guds rige, træffer den på Paulus som banebryderen for en sådan kristendom. Gennem hans ord taler urkristendommen stadig til nye slægter.
Paulus har gjort en stor reformatorisk gerning ved sin lære om retfærdiggørelsen ved troen alene. Endnu større ting vil han udrette når hans Kristus-mystik, hans mystik om frelsen i Guds rige ved samfundet med Kristus, i fællesskabet med Kristus (Pauls ”i Kristus” mystik), bliver forstået, når engang den magt som ligger gemt i dette forhold begynder at udfolde sig. A. Schweitzer.
_________________________
Det kan ikke være Gud, for han har kaldet jer til frihed i Kristus. Pas på!
Top Svar Citer
#25354 - 02/05/2018 17:49 Re: Mennesket og verden [Re: Hanskrist]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7183
Sted: Sydsjælland
Citat:
Den Paulinske urkristendom er så interessant af flere grunde, som også Luther får fat i det, nemlig omkring TRO og GERNINGER (men du Arne vil ikke forholde dig dertil). Hvorfor ved jeg ikke, måske du ikke forstår det, fx Luther's fortale til Romerbrevet som jeg nu har stillet dig overfor to gange, men du forbliver tavs.
Mit svar:
Luther bruger jo blot udtrykket: Gode gerninger, men fortæller intet om, hvad der er "gode gerninger" - og når man ser på Luthers egne "gode gerninger" bliver det svært at få et klart indtryk af, hvad der er godt - og hvad ikke er.

Så hvad gerninger angår, er det for mig at se en særdeles "tynd kop te", du serverer.

Ydmyghed og tolerance nævnes slet ikke!

Arne cool
Top Svar Citer
#25355 - 02/05/2018 18:10 Re: Mennesket og verden [Re: Arne Thomsen]
Hanskrist Offline
veteran
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 3650
Sted: Nørresundby
Jeg troede vi talte TRO og GERNINGER

Problemet er at TRO og GERNINGER ikke kan adskilles i kristendommen, i så fald ender du som de krigeriske korstogsfarer og inkvisitions folk der netop adskilte TRO og GERNINGER.

Hvis nu vores Nye Handlingsbasis i Gud er igennem Kristus (TROEN) og ikke en dæmonisk despotisk indimellem blodig Gammel Testamentlig Gudsforståelse.

Altså hvis nu vores moralske handlingsbasis er baseret i Nye Testamentes Kristusvidnesbyrd og den Kristusvirkelighed der her grundlagdes i sin tid. Så er det tydeligt hvis vi holder os til Paulus at vi ikke må overhovedet gøre næsten noget ondt, han siger det et utal af gange til sine menigheder også fordi det stemmer med Jesu Kristi Ånd og moral som han føjer til.

Ingen kan komme ud over at om vi holder TRO og GERNINGER sammen at den Paulinske urkristendom er kærlighedens religion pr se og pacifistisk, fredeligt i en uhørt sjælden grad. Hvilket nyere BBC dokumentar udsendelser om de første kristne gør et stort nummer ud af.

Det du vil Arne er at få mig til at adskille GERNINGER fra TROEN (KRISTUS) det får du mig ikke til nogensinde.

Jeg er ikke Bibelsk troende, men KRISTUS troende og der er en verden til forskel.

PS:

Der var en grund til at jeg i forrige indlæg pegede på Albert Schweitzer som måske den største Paulus kender nogensinde og ihvertfald levende i Pauli Ånd gennem hele sit liv.
_________________________
Det kan ikke være Gud, for han har kaldet jer til frihed i Kristus. Pas på!
Top Svar Citer
#25356 - 02/05/2018 18:25 Re: Mennesket og verden [Re: Hanskrist]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7183
Sted: Sydsjælland
Hanskrist, du nævner alene udtrykkene"ondt" og "godt", men er ydmyghed og tolerance godt? - eller er det ikke? - eller er det "hverken eller"?

Er det godt at straffe forbrydere?

Er det godt at bekæmpe andre religioner?

o.s.v. - o.s.v - -

Arne cool


Redigeret af Arne Thomsen (02/05/2018 18:25)
Top Svar Citer
annonce
Side 22 af 49 < 1 2 ... 20 21 22 23 24 ... 48 49 >


Seneste indlæg
Tanker - idéer - visioner.
af Tikka
18/04/2024 14:09
Til papirkurven?
af Arne Thomsen
18/04/2024 13:00
Er der noget nyt under solen...
af ABC
17/04/2024 15:12
Eid-Al-Fitr
af somo
16/04/2024 18:49
Ramadan-måneden
af somo
16/04/2024 18:47
Nyheder fra DR
Børsens brand får Herregårdsmuseet mi..
18/04/2024 14:43
11 nye uddannelser er blevet godkendt: F..
18/04/2024 14:38
Mand fængslet, efter 38-årig blev stuk..
18/04/2024 13:58
Anders Antonsen om pensioneret badminton..
18/04/2024 13:51
WHO udtrykker 'enorm bekymring' over fug..
18/04/2024 13:33
Nyheder fra Religion.dk