annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15540585
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372635
Et andet syn 1981099
Jesu ord 1518507
Åndelig Føde 1466783
Galleri
at rejse er at leve
Hvem er online?
0 registrerede 458 gæster og 143 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 12 af 15 < 1 2 ... 10 11 12 13 14 15 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#18080 - 21/07/2014 14:40 Re: Samspil mellem det fysiske og det sjælelige [Re: Arne Thomsen]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683
”Jeg er hverken missionær eller religionsstifter. Jeg forsøger bare at skrive om, hvad jeg oplever, og det at skrive hjælper mig til lidt mere klarhed”.

- Vi har faktisk aldrig set andet end den samme trosbekendelse i cirkulation fra Arne, der som regel bare har puttet sine overnaturlige idéer ind i en eller anden videnskabelig kontekst, øjensynligt for at få en forklaring og reaktion om misforholdet han nys fik placeret det ”guddommelige” i, men er altid endt med blot at skrive disse ord: ”vi ved ikke alt” – som om dét gav hans overtro belæg som en forklaring på naturen ;)

Men faktisk skorter det også på oplevelserne, hvis vi ser bort fra en ikon af træ hvor følelser projiceres ud på, som mana jo altid skabtes i religiøse kredse og kulturer. Dette i sig selv ka’ der næppe være kommet megen klarhed ud af, vi har i hvert fald aldrig set klare beskrivelser af disse overtroiske oplevelser, der så i det mindste som fortælling kunne vise noget spændende om selve mennesket, og slet ikke noget der ikke før er fortalt.
Det samme gælder Arnes vrede og forurettelse over at blive mødt med forklaringskrav, men det var måske bare Arnes ”hemmelige oplevelser” han ønskede at sætte til debat? ;)

Nej, det har altid været svært at finde pointen i Arnes indlæg, hvorimod det er let som intet at se ham som demilitariseret landsoldat med jesus i hånden – men er det så en oplevelse, en fantasi, ja noget der er værd at debattere? ;)
Man må nok bare sige, at heller ikke Arnes agitationer for ”kærlighedsoplevelser med ”universet” er noget der er værd at skrive hjem om. Den ”kærlighed” han – og andre troende jo – altid snakker om, har jo i realiteten intet har at gøre med kærlighed, men viser i stedet noget om en besættelse af den religiøse overtro som væsen. Der er desuden heller intet bemærkelsesværdigt i at se troende der som Arne genfortælle det samme pjat i en uendelighed, det har de jo brugt årtusinder på – samspilsramte troende, javel ja, men ”sjæleligt”…;)

mvh
Simon
(ku' ikke rette i indlægget)
Top Svar Citer
#18081 - 21/07/2014 20:07 Re: Samspil mellem det fysiske og det sjælelige [Re: Simon]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7152
Sted: Sydsjælland
bank blinker smiler
Top Svar Citer
#18082 - 23/07/2014 04:26 Arnes tro [Re: Arne Thomsen]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683
Jamen Arne dog, ikke sidde her og banke dig selv i hovedet på den måde, som en anden ortodoks imod grædemuren i guddommelig selvfornedrelse; den slags hjælper lige så lidt som det at kime dørklokker – sagt i ren morskab:

Men den, der suger
som Sivet Maanens
Hvisken med Strømmen
og drikker som Luften
Nattesukket:
For ham er den kommende
Dag en Lidelse,
Solen en Bøddel.

Og den, som elsked
saa højt en kvinde
at Sjælen hastigt
svang sig mod Grænsen
og Menneskemaalet
overskredes:
Han finder sig snart
som Betler ved Døren.
(Drachmann).

Det er fuldt ud er muligt at diskutere religiøs overbevisning med både vid og humor, ja til glæde og gavn for sig selv, hinanden og andre. Der kræves selvfølgelig et personligt engagement med argumentation for idéer man fremmer, ja behovet for at konfrontere sig med kritiske spørgsmål, men ikke bare lysten til at gentage andre menneskers vrøvl. For det, at stille sig i skyggen af andre mennesker, har altså aldrig bragt lys over sagen i noget menneskes liv! Man sku’ jo gerne lære lidt af andres erfaringer, ikke bare gentage deres fejltrin blindt, ik’ Arne? Det gælder jo trods alt om at gennemskue sig selv og hinanden, ja det man ikke var sig bevidst, og siden om at rette denne bevidsthed imod skarpere spørgsmål, for netop dermed at skabe en mere sandsynlig beskrivelse og anskuelse af vores fælles virkelighed.

Det er det virkelige du sjældent sigter imod, dét der står støt i meningsstormen, uafhængig af subjektive meninger og tro – det er dér forvirringen finder ro, i det mindste for en stund, indtil nye opdagelser og spørgsmål er i kridthuset. Det er disse nyopdagelser du aldrig kommer et hak nærmere med lutter gentagelser af samme mening og spørgsmål – intet taler jo for et harmonisk univers styret af gudsjammerlige myndigheder, ligesom intet taler for en harmonisk jordklode, hvadenten du så tror der sker etymologiske forandringer med din gud, blot fordi du kalder guden for ’kærlighed’.
Meninger af den art er jo en gammel sag, der stadig ingen realitet har iboende. De er udtryk for en menneskelig fantasi, der i stedet for at hjælpe nogen til en bedre forståelse af livet og tilværelsen, bringer selve realitetssansen i forlegenhed. Det går bare ik’.

Det er jo svært at skabe en bedre verden, hvorfor man må starte i det nære. Men at starte i ’det nære’ handler ikke om at bilde sig selv og hinanden ind, at kærligheden løser alt, og da slet ikke at bilde sig ind at der i forvejen findes en harmonisk mening med ens liv – hvor dermed det disharmoniske ville udtrykke menneskets uforstand, men kun for at fremme gudetro.
For mennesket har altid forholdt sig til disharmoniske, ja kaotiske livsomstændigheder, og disse omstændigheder har ligefrem et navn og er altså fuldt ud opdaget: naturen! - hvor heller ikke vor egen indre natur er harmonisk tilrettelagt (af nogen guddommelig myndighed). Og naturligvis har oplevelsen af tilværelsen i dens uens former en psykologisk indvirkning på os, ja vi skaber ligefrem kulturformer og politik der menes at behage forestillinger om psykiske behov (arbejdshypoteser). Det hjælper bare ikke at projicere disse behov ud på den omkringværende natur, og det er jo egentlig den forvirring du har overtaget og gentaget i årevis, om du så ka’ lide at høre det eller ej ;)

Jeg tror det ville hjælpe gevaldigt på sagen, hvis du rettede dine spørgsmål imod noget man har mulighed for at undersøge og forandre, mod det muliges kunst, livet der udleves og opdages. Fx spørgsmål der vedrører måden vi indretter samfund på efter særlige forestillinger, ja hvorvidt disse i grunden tilgodeser vore behov, og om de senere slægter vil ku’ leve i ønskelig indbyrdes harmoni med den levefod eller om noget kunne være anderledes allerede i vores levetid?
Sådanne spørgsmål vil konfrontere forestillingsevnen og realitetssansen hos os alle, fordi vore meninger ville sejle i virkelighedsanskuelser, i det mindste ta udgangspunkt i dem. Her ville debat være et mere udbytterigt scenario, hvor du også ville udfordre din intuition lidt mer, evt. din kærligheden til menneskets ”forsømte sjæl” og alt det dér.
Var det ikke en bedre idé – ja med lidt god vilje, ku’ du jo kalde det for ’kærlighed til viden’; sagt for at komme overtroen om livet og mennesket selv, lidt til livs? Tænk tillige på din gamle snak om debatniveauet, realismens forankring deri, på brokoblingen du ville skabe til ateisterne, som til gengæld ikke ville drille dig så meget – uden du af den grund ska’ regne med at nogen ophæver gåseøjnene omkring dig som ”agnostikeren”, pssst!, det ville Huxley nu heller ikke ha’ gjort, for du er trods alt debattens udtrykte form for guddommelig kærlighed, som vi da ej ska’ mangle ;)

mvh
Simon


Redigeret af Simon (23/07/2014 05:04)
Top Svar Citer
#18083 - 23/07/2014 08:03 Re: Arnes tro [Re: Simon]
ole bjørn Offline
bor her
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 2397
Sted: Sverige/Danmark

Et klart og fornuftigt indlæg, Simon, måske dit bedste til dato. Men hvad hjælper det? På sæt og vis er "Arnes tro" et glimrende skoleeksempel på alverdens religioner, nemlig en næsegrus tilbedelse af uvidenheden. Ingen vil tilsyneladende acceptere, at videnskaben en dag vil være i stand til at forklare selve universets eksistens og alt, hvad der foregår i det, skønt det både er en logisk og sandsynlig mulighed.

For et par år siden forsøgte jeg selv i debatten "Kaosteori og forståelse" (indlæg #12448) at forklare om det lovende videnskabelige paradigmeskift, der er på vej i disse år. Kaosteoriens udvikling mod en universel forståelse går i en lige linie fra Alan Turings påvisning af, at livets morfogenese faktisk kunne beskrives med simple matematiske formler, over Belusov-Zhabotinsky'z BZ-eksperiments påvisning af selvorganisation, til Edward Lorenz' attractor i sommerfugleeffekten og til Mandelbrot-mængdens udvikling i Z = Z i anden potens + C. Men både her og i de fleste videnskabelige kredse har det desværre ikke tiltrukket sig den store opmærksomhed.

Det skyldes selvfølgelig at videnskaben i dag er blevet så specialiseret, at de færreste har overskud til at spekulere over sammenhængen mellem universets fænomener. Man har nok i sit eget lille verdensbillede, og det forsvarer man så med næb og klør.

Men i dag ved vi, at kaos og orden er uløseligt sammenknyttet, og at en simpel matematisk beskrivelse totalt har afskaffet et logisk behov for "en intelligent skaber". Det gælder også begrebet liv, som viser sig at være en uundgåelig følge af universets matematiske lovmæssighed. Uforudsigelighed er en del af denne lovmæssighed, og det er måske netop dette sproglige paradoks, der gør det så svært at kapere uden forståelse af den nye matematik.

Vil denne nye erkendelse så gøre mennesker klogere? Næppe, for det er jo en forudsætning, at man virkelig ønsker at blive klogere på sammenhængen i verdens fænomener, og den trang synes kun bevaret hos børn og ægte barnlige sjæle.

Mvh

Ole Bjørn :o)



Top Svar Citer
#18089 - 23/07/2014 11:32 Re: Oles tro [Re: ole bjørn]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7152
Sted: Sydsjælland
Oles tro:
Citat:
Ingen vil tilsyneladende acceptere, at videnskaben en dag vil være i stand til at forklare selve universets eksistens og alt, hvad der foregår i det, skønt det både er en logisk og sandsynlig mulighed.
Arne blinker
Top Svar Citer
annonce
Side 12 af 15 < 1 2 ... 10 11 12 13 14 15 >


Seneste indlæg
Kærlighedsbevægelsen...
af ABC
29/03/2024 08:41
Ramadan-måneden
af ABC
29/03/2024 08:40
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Nyheder fra DR
Israel reagerer på ICJ's ordre om nødh..
29/03/2024 10:23
Problemer giver op til 40 minutters læn..
29/03/2024 09:53
Endnu en busulykke i Tyskland - 21 perso..
29/03/2024 09:27
Støtteforening til overvægtige: 'Børn..
29/03/2024 09:05
Grønland har inviteret dansk sundhedsmi..
29/03/2024 09:04
Nyheder fra Religion.dk