annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15941211
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2404944
Et andet syn 2008064
Åndelig Føde 1624589
Jesu ord 1536995
Galleri
Den store synagoge i Krakow.
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 231 gæster og 305 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 1 af 5 1 2 3 4 5 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#16644 - 23/02/2014 18:07 Intuition
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7239
Sted: Sydsjælland
Forleden blev jeg spurgt om, hvordan jeg forstår ordet intuition – og jeg må indrømme, at jeg ikke just var alt for ”klar i mælet” blinker

Jeg slog så op på nettet i: Gyldendals Den Store Danske (klik), hvor jeg fandt min egen nok lidt tågede opfattelse helt anderledes klart beskrevet.
Og jeg hæftede mig ved:
Citat:
I modsætning til den rationelle tænkning, der bygger på slutninger fra led til led og over et tidsrum bevæger sig frem mod konklusion, kræver den intuitive indsigt ikke anstrengelse eller intention, men præsenterer uden videre sit indhold for os, helt og komplet, uden at vi kan forklare, hvordan denne helhed fremkom.
og:
Citat:
I sjældne tilfælde kan denne konkrete enhed igen blive indgangen til den totale enhedsoplevelse (unio mystica), som mystikerne beretter om, hvor individet bliver ét med det værendes inderste væsen og i ét nu forstår alt.
samt:
Citat:
Hvor man i Østen, ikke mindst inden for buddhistisk tænkning, traditionelt har værdsat intuitionens umiddelbare og direkte vej til indsigt, har man inden for vestlig videnskab, ikke mindst efter 1600-t.s fornuftsdyrkelse, haft vanskeligt ved at forstå og acceptere intuition som en erkendeform i egen ret.
Inden for kunstens verden har intuition dog nydt respekt som en væsentlig bestanddel af den kunstneriske skaben og inspiration.
Desuden så jeg på:
Videnskab.dk (klik), der ikke synes at have den store tillid til denne egenskab hos os mennesker:
Citat:
Sådan bliver du narret af din intuition
og især vises en række eksempler på synsbedrag.
Der er dog også en række debatindlæg (hvoriblandt også findes indlæg fra en Ole Bjørn Jacobsen, der underskriver sig: Ole Bjørn) og hvor andre fremhæver Spinoza, Kant og Einstein.

Kentaur Træning/Den psykologiske ordbog (klik) fandt jeg dette:
Citat:
C.G. Jung har anerkendt intuitionen som en selvstændig psykologisk erkendelsesform, der er lige så sand og legitim som alle andre typer af erkendelse.
og
Citat:
Intuition er en erkendelsesform, der opfatter helheden i et nu og derfor står i modsætning til det logiske ræsonnement, der leder til helheden ved at analysere dens enkelte dele.
Intuitionen kan fungere på flere planer. På det personlige plan, hvor den giver glimt og indsigt i fx personens højere formål med livet. Men intuition på de højere transpersonlige planer – er indsigten universel, og vedrører dermed hele menneskeheden. Det er fra disse bevidsthedslag at de store ideer om frihed, lighed og broderskab har sit udspring.
og
Citat:
Den mentale udvikling er helt afgørende for intuitionens præcise anvendelse. Den mentale skelneevne og udviklingen af intellektet sikrer, at vi kan vurdere de intuitive indtryk korrekt og omsætte dem i praksis. En overudvikling af intellektet er dog også en væsentlig barriere for intuitionen, for den kritiske skelneevne kan være så dominerende, at den afviser de spontane og intuitive indtryk.
Einstein sagde: Kun intuition, der kan sammenlignes med det forhold der eksisterer mellem mennesker der elsker hinanden, evner at føre vores forståelse udover grænserne for vores logiske forståelse.
Et godt ægteskab mellem sindet og intuitionen sikrer en dyb og korrekt forståelse af virkeligheden – den indre såvel som den ydre. Intuitionens opgave er at give bevidstheden en spontan helhedsforståelse af en kompleks sammenhæng. Dernæst tager sindet over og fortolker, oversætter og verbaliserer intuitionen i kendte termer, der kan kommunikeres videre til andre.
I historien findes der mangfoldige eksempler på mystikere, som det lykkedes at vække intuitionen, men som ikke evnede at overføre indsigten til menneskeheden, fordi de i høj grad savnede den intellektuelle udvikling. Deres indsigt forblev deres egen og var forholdsvis nytteløs for deres medmennesker.
Den rytmiske udveksling mellem intuitiv indsigt og intellektuel fortolkning fører, ifølge Assagioli, til en yderligere udvikling af intuitionen og indtrængning i de højere verdener. Når dette samarbejde fungerer på sit højeste, ser vi det udfoldet hos de fremtrædende tænkere, der virker inden for den skabende kunst, videnskab og religion, og som for altid ændrer livet i menneskets verden.
Når der er behov for virkelig at forstå vores egen, andres, gruppers og vores forholds dybeste essens er intuitionen uundværlig. Intuitionen kan således give den dybeste forståelse for vore medmennesker, en situation eller en opgave, der skal løses. Men den må altid efterfølges af en vurdering af især det kritiske intellekt og praktisk verificering, hvor det er muligt.

Intuition og virkelighed - af Benny Lautrup og Jens Bang, Niels Bohr Institutet (klik) fandt jeg dette:
Citat:
Intuitionen er et vigtigt arbejdsredskab for de fleste videnskabsmænd. Uden intuitionen var det nok vanskeligt at undfange de besynderlige ideer, som dette århundredes videnskab har lagt frem. Men selv om intuitionen er den nok væsentligste kilde til ideer, så kan den ikke bruges til at underbygge videnskabelige resultater. Videnskabelige artikler er derfor også støvsuget for intuitive forestillinger uden formel argumentation.

Hvad bliver så konklusionen - min konklusion?
Jeg hælder nok mest af alt til C.G. Jung (og Albert Einstein) , der sagde, at han anerkendte intuitionen som en selvstændig psykologisk erkendelsesform, der er lige så sand og legitim som alle andre typer af erkendelse.

Og konsekvensen heraf er - som jeg ser det

- at verden er langt, langt større end menneskets fornuft kan rumme

- at intuitionen kan bringe os et usikkert skridt videre
- men at livet/verden fortsat er et ufatteligt under
yeah

M.v.h. Arne smiler
Top Svar Citer
#16645 - 23/02/2014 19:06 Re: Intuition [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.
Intuition har bragt mennesket i den helt forkerte retning iflg. min opfattelse, et menneske får nogle mystiske ideér uden at have noget at have det i, det er jo netop det de förste mennesker der skabte guder gjorde, hvike tanker de gjorde sig ville väre skönt at vide, men i sagens natur umuligt.

Netop det at det ikke kräver anstrengelse eller intention, burde göre mennesket opmärksom på, om det nu også var rigtigt,de mystiske tanker der dukkede op i deres ikke videre udviklede hjerner, men istedet arbejdede man videre i samme gänge og "udviklede" efterhånden igennem århundreder en form for gudetilbedelse som alle skulle deltage i, og ve den der ikke tilsluttede sig.
Og idag ser vi resultatet af intuitionens fölger, en verden befolket med mia. af mennesker der stadig "tror" på intuitionen, mennesker der i guders navn bekriger hinanden, det er sku da ikke klogt.

Jo intuitionen bringer os stadig mange skridt videre men i den forkerte retning, hvilket ikke er videre fornuftigt, men fornuften räkker heller ikke langt i religionerne, det er et komplet ukendt ord den sammenhäng.
_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#16646 - 24/02/2014 05:50 Re: Intuition [Re: treram]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683
Morn’ Treram..

”Intuition har bragt mennesket i den helt forkerte retning iflg. min opfattelse, et menneske får nogle mystiske ideér uden at have noget at have det i, det er jo netop det de förste mennesker der skabte guder gjorde, hvike tanker de gjorde sig ville väre skönt at vide, men i sagens natur umuligt”.

- Ja fx ville man indenfor den medicinske verden (dvs. også i dyrlægeverden) overfor en intuitiv beskrivelse af en særlig pat. sige: noget ka’ være rigtigt her, men det kan lige så godt være det forholder sig på en anden måde, derfor må vi sikre os en bred sammenhængende fremstilling af problemet, altså en række kvalitative data, for dermed får vi lagt vægt på sammenhængen mellem dele eller elementer i problemet vi undersøger.
Kender man i forvejen problemets rod, er der ingen grund til at fare rundt om bordet med sine mavefornemmelser, for dermed beskriver man stadig ingen sandhed, og det er jo gerne den man vil finde frem til, når man står til halsen i problemer.

Men det kan selvfølgelig være det var ”følsomme arkitekter” man brugte de steder i Indien, hvor højhuse ramlede sammen over et utal af mennesker. Pers. har jeg mere tillid mennesker der faktisk sikrer sig kvalitative data og dermed ved hvad de taler om, nøjagtig ligesom piloter der selv har bygget flyet sætter sig i sædet i tillid til matematik og ikke Jung (eller Wikipedia!)..;)

"Jo intuitionen bringer os stadig mange skridt videre men i den forkerte retning, hvilket ikke er videre fornuftigt, men fornuften räkker heller ikke langt i religionerne".

- God pointe. Var Arne faret vild i Gibson Ørkenen med 3 ltr. vand og et kompas, må man vel så gå ud fra hans intuition ville bringe ham sikkert hjem til Jung igen - vi havde engang en kat vi kaldte Jung ;)

Mvh
Simon


Redigeret af Simon (24/02/2014 06:31)
Top Svar Citer
#16648 - 24/02/2014 06:44 Re: Intuition [Re: Arne Thomsen]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683
Hej Arne..

”Forleden blev jeg spurgt om, hvordan jeg forstår ordet intuition – og jeg må indrømme, at jeg ikke just var alt for ”klar i mælet”.

- Du har ellers i et utal af tråde du selv skabte, præciseret værdien du tillægger din egen intuition, bare eksempelvis kan nævnes: ”Kreativitet, intuition, inspiration og fornuft” (#13476 - 11/08/2012 10:34) – som henviser til samme Wikipedia osv.

Mvh
Simon


Redigeret af Simon (24/02/2014 06:45)
Top Svar Citer
#16649 - 24/02/2014 09:21 Re: Intuition [Re: Arne Thomsen]
Zenia
Uregistreret

Kære Arne,

Bøn er, når du henvender dig til Gud.

Intuitionen er, når Gud svarer.

... og selvfølgelig er det forenklet sagt, og jeg må have hovedet med, inden jeg reagerer på svaret, men min oplevelse er, at den bliver stærkere af at blive fulgt.

m.v.h.
Zenia

nb: Må indrømme, at jeg ikke har læst hele tråden her.
Top Svar Citer
annonce
Side 1 af 5 1 2 3 4 5 >


Seneste indlæg
Vigtige præciseringer
af somo
20/05/2024 13:44
Spiritualitet
af Arne Thomsen
17/05/2024 19:05
Kristi himmelfart
af Arne Thomsen
14/05/2024 16:36
Min ”religion”
af Arne Thomsen
08/05/2024 22:42
Blanke sider
af Tikka
08/05/2024 13:37
Nyheder fra DR
Yderligere tre er anholdt i Polen og sæ..
21/05/2024 23:54
Zelenskyj om situationen i Kharkiv: Vore..
21/05/2024 23:12
Stødtand fra forhistorisk dyr fundet i ..
21/05/2024 22:03
Folkemødets program er større end noge..
21/05/2024 21:10
Israel beslaglægger kameraudstyr, der s..
21/05/2024 20:57
Nyheder fra Religion.dk