annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 6143549
Et andet syn 1339872
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 1215334
Jesu ord 948934
Spirituel omsorg 851449
Galleri
Hønseskidning i Svaneke
Hvem er online?
1 registreret (1 usynlig), 98 gæster og 24 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder
Som svar til:
Skribent: Arne Thomsen
Emne: Re: Intuition

Forleden blev jeg spurgt om, hvordan jeg forstår ordet intuition – og jeg må indrømme, at jeg ikke just var alt for ”klar i mælet” blinker

Jeg slog så op på nettet i: Gyldendals Den Store Danske (klik), hvor jeg fandt min egen nok lidt tågede opfattelse helt anderledes klart beskrevet.
Og jeg hæftede mig ved:
Citat:
I modsætning til den rationelle tænkning, der bygger på slutninger fra led til led og over et tidsrum bevæger sig frem mod konklusion, kræver den intuitive indsigt ikke anstrengelse eller intention, men præsenterer uden videre sit indhold for os, helt og komplet, uden at vi kan forklare, hvordan denne helhed fremkom.
og:
Citat:
I sjældne tilfælde kan denne konkrete enhed igen blive indgangen til den totale enhedsoplevelse (unio mystica), som mystikerne beretter om, hvor individet bliver ét med det værendes inderste væsen og i ét nu forstår alt.
samt:
Citat:
Hvor man i Østen, ikke mindst inden for buddhistisk tænkning, traditionelt har værdsat intuitionens umiddelbare og direkte vej til indsigt, har man inden for vestlig videnskab, ikke mindst efter 1600-t.s fornuftsdyrkelse, haft vanskeligt ved at forstå og acceptere intuition som en erkendeform i egen ret.
Inden for kunstens verden har intuition dog nydt respekt som en væsentlig bestanddel af den kunstneriske skaben og inspiration.
Desuden så jeg på:
Videnskab.dk (klik), der ikke synes at have den store tillid til denne egenskab hos os mennesker:
Citat:
Sådan bliver du narret af din intuition
og især vises en række eksempler på synsbedrag.
Der er dog også en række debatindlæg (hvoriblandt også findes indlæg fra en Ole Bjørn Jacobsen, der underskriver sig: Ole Bjørn) og hvor andre fremhæver Spinoza, Kant og Einstein.

Kentaur Træning/Den psykologiske ordbog (klik) fandt jeg dette:
Citat:
C.G. Jung har anerkendt intuitionen som en selvstændig psykologisk erkendelsesform, der er lige så sand og legitim som alle andre typer af erkendelse.
og
Citat:
Intuition er en erkendelsesform, der opfatter helheden i et nu og derfor står i modsætning til det logiske ræsonnement, der leder til helheden ved at analysere dens enkelte dele.
Intuitionen kan fungere på flere planer. På det personlige plan, hvor den giver glimt og indsigt i fx personens højere formål med livet. Men intuition på de højere transpersonlige planer – er indsigten universel, og vedrører dermed hele menneskeheden. Det er fra disse bevidsthedslag at de store ideer om frihed, lighed og broderskab har sit udspring.
og
Citat:
Den mentale udvikling er helt afgørende for intuitionens præcise anvendelse. Den mentale skelneevne og udviklingen af intellektet sikrer, at vi kan vurdere de intuitive indtryk korrekt og omsætte dem i praksis. En overudvikling af intellektet er dog også en væsentlig barriere for intuitionen, for den kritiske skelneevne kan være så dominerende, at den afviser de spontane og intuitive indtryk.
Einstein sagde: Kun intuition, der kan sammenlignes med det forhold der eksisterer mellem mennesker der elsker hinanden, evner at føre vores forståelse udover grænserne for vores logiske forståelse.
Et godt ægteskab mellem sindet og intuitionen sikrer en dyb og korrekt forståelse af virkeligheden – den indre såvel som den ydre. Intuitionens opgave er at give bevidstheden en spontan helhedsforståelse af en kompleks sammenhæng. Dernæst tager sindet over og fortolker, oversætter og verbaliserer intuitionen i kendte termer, der kan kommunikeres videre til andre.
I historien findes der mangfoldige eksempler på mystikere, som det lykkedes at vække intuitionen, men som ikke evnede at overføre indsigten til menneskeheden, fordi de i høj grad savnede den intellektuelle udvikling. Deres indsigt forblev deres egen og var forholdsvis nytteløs for deres medmennesker.
Den rytmiske udveksling mellem intuitiv indsigt og intellektuel fortolkning fører, ifølge Assagioli, til en yderligere udvikling af intuitionen og indtrængning i de højere verdener. Når dette samarbejde fungerer på sit højeste, ser vi det udfoldet hos de fremtrædende tænkere, der virker inden for den skabende kunst, videnskab og religion, og som for altid ændrer livet i menneskets verden.
Når der er behov for virkelig at forstå vores egen, andres, gruppers og vores forholds dybeste essens er intuitionen uundværlig. Intuitionen kan således give den dybeste forståelse for vore medmennesker, en situation eller en opgave, der skal løses. Men den må altid efterfølges af en vurdering af især det kritiske intellekt og praktisk verificering, hvor det er muligt.

Intuition og virkelighed - af Benny Lautrup og Jens Bang, Niels Bohr Institutet (klik) fandt jeg dette:
Citat:
Intuitionen er et vigtigt arbejdsredskab for de fleste videnskabsmænd. Uden intuitionen var det nok vanskeligt at undfange de besynderlige ideer, som dette århundredes videnskab har lagt frem. Men selv om intuitionen er den nok væsentligste kilde til ideer, så kan den ikke bruges til at underbygge videnskabelige resultater. Videnskabelige artikler er derfor også støvsuget for intuitive forestillinger uden formel argumentation.

Hvad bliver så konklusionen - min konklusion?
Jeg hælder nok mest af alt til C.G. Jung (og Albert Einstein) , der sagde, at han anerkendte intuitionen som en selvstændig psykologisk erkendelsesform, der er lige så sand og legitim som alle andre typer af erkendelse.

Og konsekvensen heraf er - som jeg ser det

- at verden er langt, langt større end menneskets fornuft kan rumme

- at intuitionen kan bringe os et usikkert skridt videre
- men at livet/verden fortsat er et ufatteligt under
yeah

M.v.h. Arne smiler
Seneste indlæg
Adam og Eva
af ABC
14/01/2021 15:45
Panteisme
af Arne Thomsen
14/01/2021 14:24
BibleProject
af ABC
12/01/2021 13:14
Lyset - et forum for spirituelle mennesker...
af Gerth
05/01/2021 03:09
2021
af Tikka
04/01/2021 18:57
Nyheder fra DR
Danmark får færre vacciner end forvent..
15/01/2021 18:26
En enkelt rejse slap bæstet løs: Såda..
15/01/2021 18:25
Folk går forgæves i vaccinekaos: Maike..
15/01/2021 18:23
Børnepengeskandale vælter den hollands..
15/01/2021 18:17
Farvel til teenageren Wikipedia. Her er ..
15/01/2021 18:10
Nyheder fra Religion.dk
Forfatter i ny bog: Det er ikke Koranen,..
12/01/2021 11:31
Hvad er kildekritik?
12/01/2021 10:27
Kan en protestant og en ortodoks blive g..
11/01/2021 05:48
Videnskabsteori: Få styr på begreberne
06/01/2021 10:57
Føniksfuglens symbolik findes både i K..
05/01/2021 05:00