annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 4901193
Et andet syn 1214289
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 990951
Jesu ord 844491
Spirituel omsorg 792800
Galleri
Hvem gemmer sig bag HansKrist
Hvem er online?
1 registreret (1 usynlig), 23 gæster og 76 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 3 af 18 < 1 2 3 4 5 ... 17 18 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#29466 - 30/03/2020 15:36 Re: Tror du på, at du har en Sjæl? [Re: Anonym]
Jørgen Primdahl Offline
godt igang
Registeret: 09/06/2015
Indlæg: 111
Første Mosebog 2:7. Der stod at Gud dannede menneskets legeme af jordens støv. Derefter gjorde han det levende og satte åndedrættet i gang for at livet kunne opretholdes. Og hvad var resultatet? Ifølge Guds eget ord ’blev mennesket til en levende sjæl [hebraisk: næʹfæsj]’. (1 Mosebog 2:7, 1871-oversættelsen) Adam fik ikke en sjæl, men han blev til en sjæl. Denne lære fastholdes konsekvent gennem hele Bibelen. Mange hundrede år senere citerede apostelen Paulus Første Mosebog 2:7, idet han skrev: „Det første menneske, Adam, blev til en levende sjæl [græsk: psychēʹ].“ — 1 Korinther 15:45.
Top Svar Citer
#29467 - 30/03/2020 17:11 Re: Tror du på, at du har en Sjæl? [Re: Jørgen Primdahl]
Hanskrist Offline
bor her
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 1971
Sted: Nørresundby
Selvfølgelig har vi mennesker et sjæleligt psykisk liv og her spiller åndedrættet en central rolle, hvilket al neurovidenskab, fx såvidt det autonome nervesystem, kan bevise med al tydelighed.

Vi skal kunne snakke vores sjæleliv, og udforske vores sjæleliv, uden overhovedet at vi dermed behøver inddrage Gud eller noget med sjælens udødelighed.

Men vi mennesker fødes jo ikke som tabula rasa, vi har så meget fylogenetisk arvet stof eller indhold (arketype indhold) med os ind i livet, at der selvfølgelig er tale om et meget rigt indre liv, hvilket vores drømme og trance dagdrømmerier bekræfter. Jung var rystet over at positivistisk naturvidenskabelig psykiatri og psykologi var lykkedes med at tømme mennesket for indre liv, for sjæl og psykisk liv.

Selvfølgelig er ethvert menneske et hel univers eller verden i sig selv, et sjæleligt mikrokosmisk væsen er vi.

Heidegger taler om værensglemsel og hjemlængsel, disse tanker kunne skærpes ved at påpege at vi har tabt vores indre sjælelige mikrokosmiske univers, og havde vi haft dette intakt ville vi have protesteret vildt imod de overgreb vores civilisation konstant begår imod naturen, som vi ødelægger i skræmmende hast uden at vi protesterer. Havde vi haft vores indre sjælelige mikrokosmiske univers, verden, intakt, ville vi aldrig have tilladt disse overgreb på naturen vi konstant udfører.

Og det har rigtig rigtig meget at gøre med vores gamle lugtehjerne og åndedrættet, altså sanselighed og åndedrætslighed. At vi taber denne sans vil medføre en stigning i alzheimer er min hypotese. Det er vores kliniske og abstrakte livsførelse der medfører alzheimer breder sig og som medfører at monogami, tosomhed, ægteskabet, opløses og folk foretrækker single livet. Hvordan vil du forklarer dette Hans? Jo for til monogami hører at vi gider bruge vores gamle lugtehjerne i forbindelse med den seksuelle akt hvorved vi udsættes for oxytocin og at vores åndedræt bliver Guds åndedræt med mulighed for en go orgasme.

Jeg behøver ikke tro på at jeg har en sjæl, jeg ved jeg har et sjæleligt rigt indre liv, sjælelig rigt mikrokosmisk indre liv.

Jeg tror heller ikke på Gud, jeg kender Gud. Så det er ikke noget jeg render rundt og skal holde oppe, holde kørende, gennem mentale tros antagelser, for jeg har et erfaringsnært konkret liv med Gud. Så jeg gider slet ikke disse drøftelser, som Jung ej heller gad bruge sin tid på sådan noget, vi har den mest intime erfaring med.


Menneskets humørsvingninger kan kun forstås ud fra at der findes et sjæleligt mikrokosmisk liv og verden, univers, der kan blive slået i stykker, gå i stykker. Selvfølgelig er der et samspil mellem vores sjælelige mikrokosmiske liv og makrokosmos, vores umwelt. For at barnets indre sjælelige mikrokosmiske univers er intakt spiller moderen en central rolle og for at mandens ditto fungerer spiller kvinden i hans liv en central rolle, så meget at Jung har teorien om anima og ja vice versa animus for kvindens vedkommende.
_________________________
Det kan ikke være Gud, for han har kaldet jer til frihed i Kristus. Pas på!
Top Svar Citer
#29470 - 30/03/2020 23:28 Re: Tror du på, at du har en Sjæl? [Re: Hanskrist]
Gerth Offline
bor her
Registeret: 27/12/2018
Indlæg: 516
Sted: Odense, Danmark
Jørgen P citerede -1 Mosebog 2:7: " Adam fik ikke en sjæl, men han blev til en sjæl."

Hans K: " Altså indenfor kristendommen er der intet der kan udslette menneskets individualitet, sjæl, personlighed, ego. Selvfølgelig har vi mennesker et sjæleligt psykisk liv. Vi skal kunne snakke vores sjæleliv, og udforske vores sjæleliv, uden overhovedet at vi dermed behøver inddrage Gud eller noget med sjælens udødelighed. Jeg behøver ikke tro på at jeg har en sjæl, jeg ved jeg har et sjæleligt rigt indre liv, sjælelig rigt mikrokosmisk indre liv. Selvfølgelig er der et samspil mellem vores sjælelige mikrokosmiske liv og makrokosmos, vores umwelt."

Da jeg for en hel del år siden sagde til en ung musiker, at der som en plan er en skæbnebestemt mening med livet, sammenlignede han mine ord med noget om i universet et mikro og makrokosmos. Det lød klogt? Profeter i Biblen er eksempler på samspillet mellem alt, hvor mirakler bestemte over naturlove, ting og dyr. Jeg har engang mødt en dygtig berømt clairvoyant. Jeg oplever åbenbaring. Selve Helligånden er ikke en personlighed. Du derfor nævner noget om et slags metafysisk samspil i verden? Helligånden sker faktisk som et fælles samspil mellem mennesker, når man på den måde er forenet. Jeg er ikke en tilhænger af sjæledefinitionen fra de primitive naturfolks, hinduisters og buddhisters religioner. Din opfattelse af sjæl lyder blandt andet ligesom med psykologien og naturvidenskaben om ´sindet´, der sådan er den fysiske hjernes personlighed. Dog har du nævnt nogle kristne filosoffers tanker om hvordan, at både subjekt og objekt er den samme vilje som bevidsthed? GT´s i Biblen forskellige ord om: " Mennesket blev skabt i Guds billede." Til trods for, at ingen er perfekt, var dette om menneskets potentiale til en kærlig godhed med Helligånden som et guddommeligt udtryk på det, der altså sker ved frelsen. Derfor sagde profeten Jesus om denne spirituelle renhed: " Jeg er verdens lys." Kreativitet er et af aspekterne ved Helligåndens ild. Helligånden har ikke overtaget mig som et fremmedlegeme i min krop. Sådan er det også for skabelsen om fuldkommenhed. Jeg er ikke en sjæl, fordi jeg ikke er menneskets ånd (kroppen). Jeg har ingen sygdom. ´Jeg´ har istedet kun Helligånden. Derfor er der jo vel også de religiøse folk, som prædiker imod kødets lyster - begær? Det evige selv er ifølge min forstand noget uforklarligt, fordi hvordan beskriver du konkret følgende? Der er kun en´ bevidst vilje, hvor Det guddommelige, Helligånden og Mennesket er et.

Måske vi kan få gang i noget oplysende samtale/debat/diskussion om dette og jeg er heller ikke alvidende.
_________________________
Gerth Drost
Top Svar Citer
#29475 - 31/03/2020 21:27 Re: Tror du på, at du har en Sjæl? [Re: Gerth]
Gerth Offline
bor her
Registeret: 27/12/2018
Indlæg: 516
Sted: Odense, Danmark
Jeg henviser til mit her relevant forrige svar til Hans K´s tavshed.

En god bekendt af mig, som anerkender mine åbenbaringer, hvilke han dog istedet kalder for ´det uforklarlige´, fordi ifølge ham lyder ordet ´åbenbaring´ for religiøst. I gamle dage troede mange på onde dæmoner, hvilket idag mest forklares som psykisk sygdom. Desuden er der idag mange forskellige beretninger om noget uforklarligt indenfor kategorierne det paranormale - overnaturlige - okkulte - pseudovidenskab - alternativ behandling - UFOér med mere, der i det hele taget er guddommeligløst. Jeg siger derfor om mine overvældende spirituelle oplevelser uden religiøse ritualer, at de er åbenbaring, fordi jeg opfatter dem som en hellig indvielse. Selv om jeg ingen interesse har for New Age spiritualitet, synes jeg, at følgende er interessant, fordi der også om dette ingen naturvidenskabelig forklaring er ligesom med den såkaldte sjette sans:

Wikipedia - Den frie encyklopædi: " Intuition er en umiddelbar forståelse. Forståelse af uforklarlig eller overnaturlig art. Intuition anvendes i to betydninger, hvorimellem der ikke altid skelnes klart. Dels til at betegne en form for indblik uden forudgående planlægning eller fastlagt metode, dels betegnende en direkte, højere form for erkendelse, der implicerer en skjult sammenhæng i universet."
_________________________
Gerth Drost
Top Svar Citer
#29477 - 01/04/2020 12:03 Re: Tror du på, at du har en Sjæl? [Re: Gerth]
Jørgen Primdahl Offline
godt igang
Registeret: 09/06/2015
Indlæg: 111
SJÆL
[hebr.: næʹfæsj (נֶפֶשׁ); gr.: psychēʹ (ψυχή)].
Grundordenes anvendelse i Bibelen viser at en „sjæl“ i bibelsk forstand er en person eller et dyr eller det liv som en person eller et dyr har.
Det erkendes i stigende grad at de inspirerede bibelskribenter ikke lagde samme betydning i det hebraiske og det græske grundord som de fleste mennesker i dag lægger i ordet „sjæl“. Efter en grundig analyse af brugen af næʹfæsj skrev professor C. A. Briggs allerede i 1897: „Ordet ’sjæl’ i nuværende engelsk sprogbrug indeholder sædvanligvis en helt anden betydning end det hebraiske נפש [næʹfæsj], og hvis læseren ikke er på vagt, kan han nemt tage fejl.“ — Journal of Biblical Literature, bd. XVI, s. 30.
Da The Jewish Publication Society of America udsendte en ny oversættelse af Toraen, de fem Mosebøger, erklærede oversættelseskomiteens formand, H. M. Orlinsky fra Hebrew Union College, at ordet „sjæl“ stort set var undgået i denne oversættelse fordi „det pågældende hebraiske ord her er ’Nefesh’“. Han tilføjede: „Andre oversættere har tillagt det betydningen ’sjæl’, hvilket er meget unøjagtigt. Bibelen siger ikke at vi har en sjæl. ’Nefesh’ er selve personen, hans behov for føde, selve blodet i hans årer, hans eksistens.“ — The New York Times, 12. oktober 1962.

Sjælen er altså selve livet og ikke bare en form af indre sjæleliv som nogen syntes at forestille sig .
Top Svar Citer
annonce
Side 3 af 18 < 1 2 3 4 5 ... 17 18 >


Seneste indlæg
Samtaler omkring bålet...
af ABC
12/07/2020 00:05
Gennemsigtighed og troværdighed af faktiske fakta
af ABC
10/07/2020 20:39
Vi læser det Nye Testamente
af ABC
01/07/2020 22:40
Lyser på vej
af somo
01/07/2020 22:29
Mellemrummet
af RoseMarie
30/06/2020 22:28
Nyheder fra DR
Verdensledere mindes de dræbte i Srebre..
11/07/2020 22:35
Solen og varmen er på vej - sådan da
11/07/2020 19:33
Kun én sydstatsstatue står stadig i Ri..
11/07/2020 19:32
Omar overlevede torturfængsler: Det er ..
11/07/2020 17:30
Minister vil fjerne krav: Præster behø..
11/07/2020 17:14
Nyheder fra Religion.dk
Eddike, kamelspyt og rodudtræk: Jødedo..
09/07/2020 06:17
Sex, skyld og skam i kristendom: ”Når..
08/07/2020 06:08
Religion i kufferten: Det betyder dine s..
06/07/2020 06:15
3 film: Sådan skildres Himmeriget
02/07/2020 05:50
Satanismens indtog i Danmark
30/06/2020 06:00