annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15696883
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2383021
Et andet syn 1992443
Åndelig Føde 1527744
Jesu ord 1523947
Galleri
Kunsten at være stille.
Hvem er online?
0 registrerede 451 gæster og 137 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Ipso Facto
Emne: Re: Hund og kat


Hej Michael!

Jeg kan godt huske forskellen. Hundekød smager langt bedre end kattekød! ler

Hvad angår deres religiøse forestillinger mener jeg, at du nok ubevidst projekterer end hel del af dit eget følelsesliv ind i dyrenes adfærd, der som vi jo ved, primært er bestemt af drifter og instinkter med en genetisk basis.

Men hvis man er magisk tænkende, hvorfor så ikke også inddrage dyrene i ens religiøse univers?

De gamle ægypterne tilbad som bekendt kattedyr som guder.

Felis’ er den ældre latinske betegnelse for kattedyr (i dag blot en afgrænset gren af kattedyr), mens ’Sacmis’ er det græske navn for den ægyptiske løvegudinde Sekhmet. Mange kender sikkert Ægyptens kattegud Bast. Hun var gudinde i det gamle Lower Egypt, som er den nordlige del af Ægypten, mens Sekhmet var kattegud i den sydligere Upper Egypt-region. De to katteguder var praktisk talt identiske, men da de to lande smeltede sammen fik de to katte hver deres identitet. Bast blev den mindre og knapt så barske, mens Sekhmet blev 'den for hvem det onde skælver' - afbilledet som den større (løve) og sat til at gøre ret, hvor uret var gjort. Begge katte er ofte afbilledet i gamle ægyptiske templer.

Så er det vel ikke så mærkeligt hvis en kat tror, at den er Gud når man fodrer den.

Da hunde og ulve tilhører samme art - de kan få levedygtigt afkom med hianden - så er det nærliggende her at fremdrage myten om hunulven, kaldet "Den kapitolinske ulv" der gav die til Roms grundlæggere, tvillingerne Romulus og Remus og derved reddede deres liv.

Flere antikke kilder har referencer til en skulptur der forestiller en hunulv, der giver die til de to tvillinger. Plinius den Ældre omtaler, at der i det gamle Rom fandtes en skulptur af en hun-ulv som var "et mirakel i bronze". Cicero nævner også skulpturen af hun-ulven, som et af de hellige objekter på Capitol, som blev ramt af lynet år 65 før vor tidsregning.

Hellige dyr med overnaturlige egenskaber er helt almindelige blandt magisk tænkende, hvor inderne udmærker sig ved hellige køer, idet den hellige ko et symbol på det hellige og på de regler, det gælder for mennesker om at overholde. Spiser
man oksekød, bevæger man sig ind på den helliggrund, som hører guderne til.

Men også aber er hellige dyr for hinduer. Selv om aberne terroriserer indiske byer er det at slå aberne ihjel ikke en mulighed, da de på linje med køer betragtes som hellige. De er efterkommere af den populære abegud Hanuman, der gennem sin tro tjeneste for sagnkongen lord Ram blev symbol på styrke, udholdenhed og hengivenhed.

Hovedstadens Delhis viceborgmester, SS Bajwa, nød avisen og en kop te på terrassen, da tre aber angreb ham. Antallet af aber, der hang ud og ventede på godbidder omkring det nærliggende tempel var steget voldsomt, så - som enhver i kvarteret - havde han en kæp parat. Men overmagten var for stor. Han styrtede ned fra altanen og døde senere på hospitalet.

Mindre end en måned senere: 25 beboere i et af Delhis slumkvarterer såres, da de prøver at forhindre en abe i at stjæle et spædbarn.

Episoderne ryddede forsiderne på de indiske aviser og åbnede endnu engang en af de mere usædvanlige fronter i de moderne indiske storbyer: dyrerne mod menneskene.

"Abehærens invasion", "Primaterne er tilbage", "Stop abeterroren", lød overskrifterne fulgt af harmdirrende debatindlæg om, at myndighederne havde ladet stå til og tilladt aberne at indtage byerne.

Måske er også Indien så småt på vej bort fra den religiøse galskab, ind i rationaliteten og det gode liv, hvor dyr kan være kærlige husdyr, men absolut ikke er fredhellige og urørlige.

Tak til Michael for den gode inspiration! ;)

Hilsen

Ipso Facto :fløjter:


--------






Seneste indlæg
Min ”religion”
af Hanskrist
26/04/2024 12:57
Kommunikation på Trosfrihed.dk
af Admin
26/04/2024 08:08
Tanker - idéer - visioner.
af Tikka
25/04/2024 21:42
Vigtige præciseringer
af somo
23/04/2024 14:04
Lad os undersøge islam...
af ABC
23/04/2024 11:48
Nyheder fra DR
USA's militær skal holde øvelse på Bo..
26/04/2024 16:29
Folketinget foretog ulovlig søgning i m..
26/04/2024 16:14
Hovedvej mellem Viborg og Holstebro spæ..
26/04/2024 15:35
Tidligere landsholdsspiller Stig Tøftin..
26/04/2024 14:38
Beboer på Christiania tjente 20 million..
26/04/2024 14:32
Nyheder fra Religion.dk