annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15696883
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2383021
Et andet syn 1992443
Åndelig Føde 1527744
Jesu ord 1523947
Galleri
Sne, sne og atter sne
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 472 gæster og 102 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Simon
Emne: Re: Lyser på vej

P.s.:

Lad os fortsætte lidt i optrevlingens ædle kunst, bare en lille stund.

Du skriver så tit ”muslimer mener…dit og dat”, mens du i virkeligheden kun taler for dig selv, idet islam selvfølgelig er en lille så fragmenteret religion som religioner altid ender deres dage, og af den simple grund, at statiske livssynsanskuelser i relation til menneskers og dermed kulturers udvikling nødvendigvis altid ender som støvede idéer i tidens pulterkammer, hvorfor mennesker opvokset i en tid med stringente religiøse påbud over nakken, vanligvis vil opleve tidens ungdom som rebelske og uordentlige, fordi den søger sine rødder i en grund forskellig fra samtidens ældre.
Af de mange tusinde religioner der over tid har leveret påbud til en samtids befolkning, findes der nu kun enkelte få, hvortil det vil være dumt at bilde sig selv ind, at senere religioner i en forædling er koncentratet af forrige mange. I bund og grund har mennesker der var medvirkende til at skabe nye religioner, blot overtaget hvad de kunne bruge af de ældre, og med lidt fantasi skabt fortællinger man langsomt samledes om at overlevere. Jødisk troende er skam også en forskellig samling af troende, trods den lange historie og de mange spændende fortællinger som deres egentlige fælles grund. Også jødedommen vil over tid se væsensforskellig ud fra det nogen i en samtid vil anse for ”oprindeligt”, selv om også deres forfædre kunne sige det samme, og således er udsigterne selvfølgelig også forskelligartede troende tilhørende din religion. Andet er simpelthen omsonst, hvorfor du hellere må tale udfra dig selv, og ikke ”muslimer”.

Støvsuger vi pulterkamrets annaler for at finde lidt oprindelighed, vil vi sjovt nok og i modsætning til religiøs litteratur (med kun praktiske anvisninger om levevis i hensyn til muligt efterliv, altså statisk grundlæggende) finde de hellenske og romerske filosoffers litteratur skinne os i øjnene, der bygget på erfaringer i og med livet, der som human og praktisk livsvisdom formidler en tænkning der lagde en grundvold for Vesteuropæisk såkaldt åndsliv, hvoraf en af dem der særligt har interesseret mig er Cicero. Ser vi bort fra jus og selve statsmanden fra den tid, skinner hans fil. skrifter den dag idag folk i øjnene p.a. genkendelighed i praktiske anvisninger om pligter, alderdom m.m. Der er ikke tale om love, ingen straffe eller sanktioner overfor anderledes tænkende mennesker, men om velbegrundet hu, tanker, der trods tidens støv stadig er virksomme som anvendelige råd bygget på erfaringer i et tidløst samfund. Her er der ikke grund til at mene noget om overtroisk galimatias, der er ikke brug for mystik og ritualer (eller gentagelser i forsøget på at overbevise sig selv), hvorimod der er tale om sund fornuft, genkendelig for enhver der gider læse andet end exempelvis ”dine” religiøse eskapader fra virkeligheden. For det ér virkeligheden vi må forholde os til, hvis og såfremt vi skal gøre os håb om at indrette samfund på måder der tilgodeser ikke bare os selv, men i særlig grad børn og ældre: de der ikke længere selv ka’, og de, der lige er begyndt på at lære at kunne. Ikke at der nødvendigvis er en verden til forskel mellem barn- og alderdom, næh, gamle nisser kan skam ha’ stærkt brug for ungnisser, når de tuller rundt i mindelunden uden mål og med, det er godt at ha’ en lille hånd i sin, når man skal finde vejen til do, men ikke ka’ – tisse ska’ alle nisser nu engang, et behov der virkelig trænger sig på, en del af den virkelighed der får os til at vågne om natten, og her som exemplet på nødvendigheden af at tankerne i det mindste har lidt virkelighedsforankring, ret praktisk vil jeg mene.
Findes der fx i jeres himmelske fabler så meget som en skide anvisning mod toiletter for de tissetrængende englebasser? Nixen bixen! Alene i dét lys, forstår man jo godt den forvirring der synes at brede sig for levende troende, med tanke på alle de praktiske foranstaltninger de pludselig står overfor, dér ved himlens port. En kø så lang som Gl. Kongevejs biler, hvorfor den troende med bare en smule eftertænksomhed nok hellere må sørge for at ta’ godt med bleer med i tasken!
Videre og med tanke på alle dine ”golde jomfruer”, for hvad fanden ska’ du med dem, hvis du må bruge hele resten af din evighed på at rende rundt for at finde et ledigt toilet – og hvad taler for øvrigt for at du overhovedet vil ku’ få kalorius op og stå?

Nej, fablerne du og andre proselytter sidder her og missionerer for, duer bare ikke, de er uden praktisk betydning. Og tænk så på din stakkars bogholder (lægprædikanten), der ikke engang ka’ få sin fabel til at gå op med sine eventyrlige idéer om livet. Med dén slags manualer i bagagen, forstår man så godt hvorfor i troende tit render så forvirrede rundt, tillige hvorfor troende altid reviderer deres overnaturlige (bibelske) anekdoter! Men ku’ de da for fanden ikke bruge få en filosof med bare en smule virkelighedsforankring mellem ørerne til at redigere tankestoffet, spørger man så. Men svaret er jo indlysende, hvornår har en filosof med en smule virkelighedsforankring mellem ørerne sidst beskæftiget sig med den slags pjat? ;)

mvh
Simon
Seneste indlæg
Min ”religion”
af Hanskrist
26/04/2024 12:57
Kommunikation på Trosfrihed.dk
af Admin
26/04/2024 08:08
Tanker - idéer - visioner.
af Tikka
25/04/2024 21:42
Vigtige præciseringer
af somo
23/04/2024 14:04
Lad os undersøge islam...
af ABC
23/04/2024 11:48
Nyheder fra DR
USA's militær skal holde øvelse på Bo..
26/04/2024 16:29
Folketinget foretog ulovlig søgning i m..
26/04/2024 16:14
Hovedvej mellem Viborg og Holstebro spæ..
26/04/2024 15:35
Tidligere landsholdsspiller Stig Tøftin..
26/04/2024 14:38
Beboer på Christiania tjente 20 million..
26/04/2024 14:32
Nyheder fra Religion.dk