annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15713427
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2384425
Et andet syn 1993640
Åndelig Føde 1531563
Jesu ord 1526022
Galleri
Tillich om Helligånden
Hvem er online?
2 registrerede Arne Thomsen ,(1 usynlig), 475 gæster og 40 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 2 af 2 < 1 2
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#9401 - 03/06/2010 22:20 Re: Narredans [Re: Arne Thomsen]
Michael Offline
bor her
Registeret: 23/06/2008
Indlæg: 1142
Det som de kloge aldrig tager højde for er den menneskelige faktor. Derfor blev socialismen og kommunismen til ideologier og diktaturer udført af blandt andre Stalin og Mao.

Det er menneskets ustandselige begær efter magt.

Men alligevel bliver man nødt til at have konkret viden om hvordan samfundet er skruet sammen uden at man gør det til personlige følelser.

Allerede liberalismens fader, Adam Smith, gør i sin indledning til ''Nationernes velstand'' opmærksom på, at det enkelte menneske kan producere mere end det selv kan forbruge.

Problemet er hvordan man fordeler dette overskud. Om man deles om det, eller om hver især rager til sig.

På grund af historien og arveretten er der bestemte mennesker der har tilegnet sig ejendomsretten til produktionsmidlerne og ved fordelingen af produktionsresultatet tilegner de sig størstedelen, uden at bidrage til det fælles samfund.

Hvis de ikke får nok profit flytter de produktionen til udlandet og skaber arbejdsløshed herhjemme. Altsammen i profittens hellige navn.

Kan man kalde det for samfundssind.

Vi har mere end nok, men vi fordeler det forkert.

Penge er et udtryk for de skabte værdier og disse værdier er menneskeligt udført arbejde.

Det ville derfor være retfærdigt om enhver fik sit udkomme efter sit udførte arbejde og at det kolossale overskud de producerer herudover, i stedet for at tilfalde de få, kom hele samfundet (os allesammen) til gode. smiler
Top Svar Citer
#9402 - 04/06/2010 10:38 Re: Narredans [Re: Michael]
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7211
Sted: Sydsjælland
Hej Michael.

Du skriver mange gode ord, som jeg ikke kan være uenig i.

Og så skriver du også:
Citat:
Det ville derfor være retfærdigt om enhver fik sit udkomme efter sit udførte arbejde og at det kolossale overskud de producerer herudover, i stedet for at tilfalde de få, kom hele samfundet (os allesammen) til gode. smiler
Det kan jeg heller ikke være uenig med dig i, men erfaringer fra såkaldt kommunistiske samfund er jo, at hvis der ikke er profitinteresser med i spillet, så havner vi i ineffektivitet (Yde efter evne og modtage efter behov blev i stedet til: Modtage efter evne og yde efter behov smiler ).

Det er derfor, jeg mener, at kapitalindskydere og arbejdsindskydere skal ligestilles - både m.h.t. ledelse og retten til profit.
Det ville, tror jeg, give netop den produktivitetsmæssige konkurrencedygtighed, vi i dag savner, og som er en alvorlig trussel mod vore europæiske velfærdssamfund.

Men skal samfundsinteresserne - ikke blot de enkelte virksomheders interesser - varetages, ville det være en fordel, at passende store virksomhedsskatter gik i en fællesfond (ikke bare statskassen), som skulle have den opgave at regulere erhvervslivet - f.eks. igangsætte virksomheder, hvor de private kapitalinteresser svigter, samt skaffe arbejde til arbejdssøgende.

Miljømæssigt burde en miljøskat - til en miljøfond - på alle ressourceforbrugende og forurenende produkter være netop så stor, at vi kan "rydde op efter os".
Ville det ikke være det enkleste og det rigtigste?

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (04/06/2010 10:39)
Top Svar Citer
#9404 - 06/06/2010 17:48 Re: Narredans [Re: Arne Thomsen]
Michael Offline
bor her
Registeret: 23/06/2008
Indlæg: 1142
Det er rigtigt, at de såkaldte socialistiske eller kommunistiske samfund ikke tog hensyn til den menneskelige faktor.

Derfor begynder alting med os selv.

Virksomhederne og lønmodtagerne har overfladisk set, de samme interesser, men også kun overfladisk for virksomhedernes mål er at skabe profit og indtjening.

Lønmodtagerens interesse er at oppebære en indtægt til at forsørge sig selv og sin familie.

Den værdiskabende faktor, det menneskeligt udførte arbejde er reduceret til at være en omkostning ved varens fremstillelse og denne vare giver indtjening til dem, der ejer produktionsmidlerne.

Profitten, salget af varen, er altså i højsædet og dette at nogle må sælge deres arbejdskraft for at få brød på bordet er reduceret til en omkostning ved varens fremstilling.

Min indfaldsvinkel er ikke at nogle skal kunne tjene mere og mere ved at fremstille varer, som de så kan sælge til dem, der har produceret dem.

Min indfaldsvinkel er, at mennesket bearbejder naturen for at skaffe sit udkomme. Dette menneskeligt udførte arbejde skaber mere værdi end den enkelte kan konsumere og dette overskud burde komme fællesskabet og ikke nogle enkelte mennesker tilgode.

Som det er nu, hvor selve den værdiskabende faktor, det menneskelige udførte arbejde, kun er en omkostning ved udarbejdelse af den vare som sælges for profit af produktionsmidlernes ejermand, så går den vestlige civilisation sin undergang i møde.

For denne ''omkostning'', arbejdskraften, kan skaffes meget billigere i den tredie verden.

Men arbejdskraften er ikke en omkostning ved varens fremstilling. Arbejdskraften er selve den værdiskabende faktor.Alle mennesker har ret til resultatet af deres eget udførte arbejde og hvis de, i fællesskab, producerer mere end de selv kan forbruge, så skal dette resultat ikke tilfalde andre, men vi bør alle i fællesskab bestemme hvordan overskuddet af vores udførte arbejde skal bruges. smiler

Top Svar Citer
#9432 - 13/06/2010 10:53 Re: Narredans [Re: Michael]
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7211
Sted: Sydsjælland
Hej Michael.

Du skriver - desværre ganske rigtigt, vil jeg mene:
Citat:
Virksomhederne og lønmodtagerne har overfladisk set, de samme interesser, men også kun overfladisk for virksomhedernes mål er at skabe profit og indtjening.

Lønmodtagerens interesse er at oppebære en indtægt til at forsørge sig selv og sin familie.

Det er så her, vi - efter min mening - allerede har reduceret dem, der gør arbejdet, til lønslaver.

Det primære for dem, vi kalder lønmodtagere, men som jo er dem, der skaber værdierne, burde vel være at få arbejdsindsatsen honoreret med, hvad den er værd.

Det er så her, jeg mener, at samfundets infrastruktur samt investorerne hver må have deres rimelige andel af de skabte værdier (skatter til staten og profitandel til investorerne), mens resten må tilfalde dem, der faktisk har skabt værdierne.

Og det er så her jeg mener, at investorer og arbejdere (direktørerne medregnet) må være fælles om såvel ledelse som profit.
På den måde vil alle være interesserede i at den virksomhed, de deltager i, er velfungerende, og det må så være statens opgave dels at sørge for infrastrukturen og dels at regulere erhvervslivet i en samfundsgavnlig retning - samt at skaffe arbejde til arbejdssøgende.

Det eneste, dette kræver, er vel at "lønslaverne" ser deres egen sande værdi - og benytter deres demokratiske rettigheder.

Men som tingene er stillet op i dag, er der gjort alt, hvad der er muligt for, at de ikke skal opdage det.

Det er i hvert fald sådan, det ser ud for mig trist

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (13/06/2010 10:55)
Top Svar Citer
annonce
Side 2 af 2 < 1 2


Seneste indlæg
Vigtige præciseringer
af somo
28/04/2024 15:42
Min ”religion”
af Arne Thomsen
28/04/2024 13:31
Tanker - idéer - visioner.
af Anonym
27/04/2024 10:20
Kommunikation på Trosfrihed.dk
af Anonym
27/04/2024 09:52
Lad os undersøge islam...
af ABC
23/04/2024 11:48
Nyheder fra DR
Nødhjælpsorganisation genoptager arbej..
28/04/2024 18:53
Prins Harry markerer tiåret for Invictu..
28/04/2024 18:32
Brøndby snubler i guldkampen, men undg..
28/04/2024 18:21
Den irske regering vil sende asylansøge..
28/04/2024 17:02
Ukrainske tropper falder tilbage flere s..
28/04/2024 17:00
Nyheder fra Religion.dk