annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 6818099
Et andet syn 1408861
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 1358637
Jesu ord 1014636
Spirituel omsorg 880408
Galleri
Blue Mind og Green Mind
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 59 gæster og 25 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 1 af 3 1 2 3 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#28547 - 12/11/2019 23:14 Velsignelse
Tikka Offline
bor her
Registeret: 05/09/2015
Indlæg: 1451

Den aronitiske velsignelse

***

Jeg vil gerne vide, hvorfor den aronitiske velsignelse bruges i folkekirken.

”Herren velsigne dig og bevare dig! Herren lade sit ansigt lyse over dig og være dig nådig! Herren løfte sit ansigt mod dig og give dig fred.” 4. Mos. 6:24-26.

Vers 27: Sæt mit navn på israelitterne, så vil jeg velsigne dem.
https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/4_Mos/6


Fra vers 22 lyder det:

Herren talte til Moses og sagde: Sig til Aron og hans sønner: Sådan skal I velsigne israelitterne. Sig til dem:
Herren velsigne dig og bevare dig,
Herren lade sit ansigt lyse over dig og være dig nådig,
Herren løfte sit ansigt mod dig og give dig fred.
Sæt mit navn på israelitterne, så vil jeg velsigne dem.


Er der en forklaring på, hvorfor folkekirke kristne velsignes med en velsignelse, der er tiltænkt israelitterne?

***


Top Svar Citer
#28550 - 13/11/2019 11:03 Re: Velsignelse [Re: Tikka]
Gerth Offline
bor her
Registeret: 27/12/2018
Indlæg: 732
Sted: Odense, Danmark
Tikka: " Er der en forklaring på, hvorfor folkekirke kristne velsignes med en velsignelse, der er tiltænkt israelitterne?"

Ifølge Wikipedia: " En israelit er bogstaveligt en søn eller efterkommer af patriarken Jakob, også kaldet Israel i Bibelen. Andre navne for israelitter er ´israelsønner´, og ´hebræer´. Borgere i den moderne stat Israel kaldes israelere, ikke israelitter. Ved en israelit menes der almindeligvis et medlem af den generation der ifølge Det Gamle Testamente udvandrede fra Egypten under Moses' og Arons ledelse. Israelitterne vandrede i Sinai-ørkenen i 40 år, indtil de nåede Det Hellige Land, og Moses døde. Ifølge Bibelen var israelitterne opdelt i 12 stammer og talte ca. 600.000 mand foruden kvinder og børn."

Den danske ordbog om velsignelse blandet som: " Nedkalde guddommelig kraft, nåde og beskyttelse over nogen, fx med ord, ved håndspålæggelse eller ved at gøre korsets tegn. Erklære for eller gøre hellig, som regel ved at følge et bestemt ritual. skænke guddommelig kraft, nåde og beskyttelse. Gøre lykkelig ved at forsyne med noget, fx en særlig egenskab."

Gyldendals ordbog om velsignelse: " (oversættelse af lat. benedictio 'lovprisning', egl. 'god omtale'), i religiøs sammenhæng brugt om det at formidle guddommelig kraft og anerkendelse (nåde) til nogen eller noget. Velsignelse sker ved ord og ydre tegn, som regel en berøring. De fleste religioner kender til velsignelse under en eller anden form. I den folkekirkelige gudstjeneste bruges den apostolske velsignelse efter prædikenen og den aronitiske velsignelse ved gudstjenestens afslutning. Folkekirken kan lyse velsignelse over fx borgerlig vielse eller registreret partnerskab. Se også forbøn, besværgelse og magi."

Biblen har ifølge religiøse mennesker en metaforisk (billedlig - allegori) profeti om de fra Israels stammer 144000 ´beseglede´ på Zions bjerg til det nye Jerusalem. Dengang i Biblen var det udvalgte folk kun jøderne som en race i en historie, der ikke skete i hele verden men, idag fortolker kristne dem selv som de udvalgte af Gud og det samme på dommens dag. Dåben handler om frelsen for alle udvalgte, hvilket sker med Helligånden, der lover Himmeriget som et håb, hvor det genkendes tilmed i kristnes bøn ´Fadervor´. Jesus (Kristus) velsignede også hans tolv apostle og de var udvalgte med Helligåndens kraft til tale som udsendinge for alle folkeslag. De skulle gøre Guds vilje.
_________________________
Gerth Drost
Top Svar Citer
#28556 - 14/11/2019 02:27 Re: Velsignelse [Re: Tikka]
Gerth Offline
bor her
Registeret: 27/12/2018
Indlæg: 732
Sted: Odense, Danmark
Hej Tikka
Det er mit indtryk, at du ifølge dine ytringer som noget meget indlært kender Biblen, hvilket Hans K kalder for Bibelfundamentalisme eller falsk kristen af en ateist, hvor jeg derfor ikke tror, at du mener dette som et spørgsmål andet end måske på den retoriske måde.
_________________________
Gerth Drost
Top Svar Citer
#28609 - 20/11/2019 11:07 Re: Velsignelse [Re: Tikka]
Anonym
Uregistreret

Citat:
Jeg vil gerne vide, hvorfor den aronitiske velsignelse bruges i folkekirken.

Er der en forklaring på, hvorfor folkekirke kristne velsignes med en velsignelse, der er tiltænkt israelitterne?

Folkekirken bygger på det jødisk-kristne menneskesyn som Grundtvig og Løgstrup ofte påpegede. Kristendommens fundament er jødedom.

Ifølge dr.phil. Hans Hauge begynder kristendomskundskab med Abraham, Moses, Saul, David, Jakob, og Kong Farao.

LB
Top Svar Citer
#28611 - 20/11/2019 12:33 Re: Velsignelse [Re: Anonym]
Hanskrist Offline
bor her
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 2175
Sted: Nørresundby
Citat:
Kristendommens fundament er jødedom.NEJ ALDRIG

KLIPPEN FUNDAMENTET for kristendommen er begivenheden KRISTUS ind i verden ved mennesket Jesus, den Åndens (Guds Åndens - Gud Helligåndens) ny væren og virkelig ind i verden ved mennesket Jesus, Kristusimpulsen (de nye skabninger vi er i KRISTUS) er en inkarnationens opstandelsesbegivenhed ind i verden der forandrer alt for mennesket, menneskeheden og den historiske udvikling, som nu foregår i proces med at KRISTUS bliver alt i alle, et forhold selv ateisten Dawkins har fået øje på. I den grad vi er i KRISTUS, tager imod den Åndens (Gud Helligåndens) ny væren og virkelighed er vi Kirke i verden.

Kristendommen har ikke andet fundament end begivenheden KRISTUS ind i verden ved mennesket Jesus, som jeg har beskrevet det ovenfor.

Men bibelfundamentalisme og middelalderlig og konservativ teologi på universiteterne har skabt en skolastik hvor man fejlagtig tror kristendommen er at forstå Bibelen forfra og bagfra og at der findes en entydig samlet koherænt intellektuel sandhed som er det vi tror på og bygger på. MEN NEJ dette er tåbelig intellektuel spekulation og klogskab, som intet har med kristendommens fundament at gøre.

Kristendommen er ikke intellektuel bibelsk spekulation og klogskab, dette er noget andet (en disciplin på universiteter og seminarier mm) som der aldrig kommer nyt liv ud af, fordi vi i den forbindelse ikke bliver født påny af Gud (1)*, Gud Helligånden, vi bliver ikke iklædt KRISTUS i den forbindelse at vi kloger os på Bibelen. Det er jo ikke sådan at jo mere et menneske ved om jødedom, om bibelen, etc etc at det så er kvalificeret som værende kristen, nej man er som bibelfundamentalist uhyggeligt langt fra KRISTUS, langt fra at være i KRISTUS, som er liv sjæl og person i Gud skabt i Guds billede med en hel ny handlingsbasis i Gud. Hvilket er karismatisk, fyldt med entusiasme og ekstatisk begejstring og glæde befordrende for gåpåmod og kreativ virkelyst, men alt det findes suverænt beskrevet hos Paulus, vi kristnes SPIRITUALITET.

Det er en fordel med en log ind profil, og du kan stadig være anonym, det er op til dig, Simon fx er anonym, Tikka er det og RoseMarie blev det en nat over, før var hun ikke. HansKrist, Arne, Gerth fx har valgt ikke at være anonyme, men åbenhjertige ligefremme selvbiografiske, vi sætter vores person og liv i spil for at der skal være liv, kød og blod og livshistorie bagved hvad vi skriver og ikke bare intellektualitet.

Kærlig hilsen HansKrist

(1)*:

Citat:
Tro er ikke den menneskelige indbildning eller drøm, som nogle anser for at være tro. At nogle opfatter forholdene sådan, skyldes at når de hører evangeliet, så farer de løs og frembringer ved egen kraft en tanke i hjertet: ”jeg tror”. Dette holder de så for at være en ret tro; men det er menneskeligt tankespind, som er uden virkning på hjertets grund. Derfor virker den heller intet, og det følger ingen forbedring, ny skabelse deraf.
Tro derimod er et guddommeligt værk i os, som forvandler og føder os på ny ud af Gud. Den døder den gamle Adam, og gør os af hjerte, sind, tanker og alle kræfter til helt andre mennesker.
Oh, troen er i sit væsen en så levende, skabende, virkende og mægtig ting, at det er umuligt, at den ikke uafladeligt gør godt. Den spørger heller ikke, om der er gode gerninger at gøre, men inden man når at spørge, har den gjort dem og er altid virksom. Citat slut (hentet fra luthers fortale til Romerbrevet)
_________________________
Det kan ikke være Gud, for han har kaldet jer til frihed i Kristus. Pas på!
Top Svar Citer
#28618 - 20/11/2019 23:34 Re: Velsignelse [Re: Anonym]
Tikka Offline
bor her
Registeret: 05/09/2015
Indlæg: 1451
Indsendt af: Anonym
Citat:
Jeg vil gerne vide, hvorfor den aronitiske velsignelse bruges i folkekirken.

Er der en forklaring på, hvorfor folkekirke kristne velsignes med en velsignelse, der er tiltænkt israelitterne?

Folkekirken bygger på det jødisk-kristne menneskesyn som Grundtvig og Løgstrup ofte påpegede. Kristendommens fundament er jødedom.

Ifølge dr.phil. Hans Hauge begynder kristendomskundskab med Abraham, Moses, Saul, David, Jakob, og Kong Farao.

LB

Kristendommens fundament er:

For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv. For Gud sendte ikke sin søn til verden for at dømme verden, men for at verden skal frelses ved ham. Den, der tror på ham, dømmes ikke; den, der ikke tror, er allerede dømt, fordi han ikke har troet på Guds enbårne søns navn. Johannes 3:16-18
https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/joh/3Folkekirken bygger på den evangelisk-lutherske lære, som blev indført i kirken i Danmark ved reformationen i 1536. Indtil da var Danmark officielt romersk-katolsk
https://da.wikipedia.org/wiki/Folkekirken

… men ja, Jesus var jøde og Abrahams *afkom …

*Afkom vers 16
https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/Gal/3

... men hvor i dette findes svaret på folkekirke præsternes brug af den aronitiske velsignelse?

Hvorfor velsigner en folkekirkepræst på guds vegne de som er tilstede i folkekirken med en velsignelse, der var tiltænkt israelitterne?

Herren talte til Moses og sagde: Sig til Aron og hans sønner: Sådan skal I velsigne israelitterne. Sig til dem:
Herren velsigne dig og bevare dig,
Herren lade sit ansigt lyse over dig og være dig nådig,
Herren løfte sit ansigt mod dig og give dig fred.

Sæt mit navn på israelitterne, så vil jeg velsigne dem.

https://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline/4_Mos/6


Jeg har søgt på nettet uden at finde svar.
Den eneste oplysning jeg kan finde er, at det først er fra 1500 tallet præsterne benytter denne velsignelse i kirken – altså på det tidspunkt hvor den katolske kirke måtte vige for Luthers nye kristendomsforståelse.

¨¨¨¨
Top Svar Citer
#28619 - 21/11/2019 01:48 Re: Velsignelse [Re: Tikka]
Anonym
Uregistreret

Der findes jo også en anden velsignelse i Folkekirkens gudstjeneste. For mig er den næsten gudstjenestens højdepunkt og det, der rammer mig dybest og gang på gang næsten kan slå mig omkuld ...

Herren Jesu Kristi nåde
Og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med os alle!


Hvordan er den kommet til? Og hvordan kan den få lov til at blive ved med at være?

***
Top Svar Citer
#28620 - 21/11/2019 02:38 Re: Velsignelse [Re: Anonym]
Hanskrist Offline
bor her
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 2175
Sted: Nørresundby
Citat:
Herren Jesu Kristi nåde
Og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med os alle!


Hvorfor skulle at citere Paulus ikke have lov til at være i folkekirken, det har jeg lidt svært ved at forstå, apropos: "Hvordan er den kommet til? Og hvordan kan den få lov til at blive ved med at være?"

I Paulus breve har jeg hver gang Paulus nævner de tre fra treenigheden i samme sætning, ude i margen tegnet en trekant. Og der er sgu mange trekanter i Corpus Paulus, i Paul's breve i min det Nye Testamente.

Mange kærlige hilsner HansKrist

PS:

Hvis man er JV'er eller tidligere JV vil man/I så ikke nævne det eksplicit???

Jeg fornemmer nogle ret firkantede JV temaer skal drøftes

Tikka skrev engang at ingen Jehovas Vidner kunne finde på at deltage på Trosfrihed selv om hun flere gange havde skrevet med en Jørgen Primdal (mener jeg at huske profil navnet som) der var Jehovas Vidner.

Kunne et menneske ikke lære at forstå og bruge egne ord om tingene frem for at citere bibelen altid har jeg ofte tænkt. Hvorfor gemmer mennesket sig bag bibelen eller i bibelen? Dette er jo åndløs ihvertfald ikke åndelig, ikke tegn på noget åndelig. Og det er nu skønt at kunne spore en vis åndelig virksomhed, at helligånden også er med i et menneskes liv og ikke bare åndløs "skole pige drenge" agtighed. Meningen er jo ikke at vi skal bibelkonkordantisk mentalt afstemme os selv i bare gentagelser der aldrig bliver til intelligent forståelse og vore egne ord om tingene. Om vi har helligånden det vil jo netop afsløre sig hos os som intelligent tankevirksomhed.
_________________________
Det kan ikke være Gud, for han har kaldet jer til frihed i Kristus. Pas på!
Top Svar Citer
#28622 - 21/11/2019 06:15 Re: Velsignelse [Re: Tikka]
Apikoros
Uregistreret


Tikka ...

'Kristendommens fundament er:

For således elskede Gud verden, ...'


Hans Hauge taler om kristendommens fortidige fundament; historisk begynder kristendommen som en jødisk sekt.

'Folkekirken bygger på ...'

Man må gå ud fra at Folkekirken, som grundlag har den danske kultur og hviler på de danske værdier, der er den mosaisk-kristne arv. Teologisk er den kristen og bygget op om den evangelisk-lutherske lære.

'… men ja, Jesus var jøde ...'

At den i Det Ny Testamente omtalte Jesus var jøde, er vist omsider gået op for de fleste kristne teologer ...

'... men hvor i dette findes svaret på folkekirke præsternes brug af den aronitiske velsignelse?'

google er din ven

... velsignelsens årsag er Gud selv - velsignelse er at få Guds navn sat på sig. I bibelsk betydning er "navn" ikke kun er en betegnelse for en bestemt person, men udtryk for alt det denne person rummer, i dette tilfælde alt det, Gud er og rummer.

'Jeg vil gerne vide, hvorfor den aronitiske velsignelse bruges i folkekirken.'

'Jeg har søgt på nettet uden at finde svar.'


Det der er mere interessant, hvorfor du gerne vil vide det?

Apiqoros
Top Svar Citer
#28623 - 21/11/2019 09:12 Re: Velsignelse [Re: Anonym]
Hanskrist Offline
bor her
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 2175
Sted: Nørresundby
Citat:
I bibelsk betydning er "navn" ikke kun er en betegnelse for en bestemt person, men udtryk for alt det denne person rummer, i dette tilfælde alt det, Gud er og rummer.


Jeg takker fordi jeg netop tænkte på igår at fremhæve det samme forhold overfor Tikka

Vh HansKrist

PS:

Jeg kan godt li din og Gerths en smule skepsis overfor Tikka. Jeg regner med at en vis skepsis udtrykkes hvor du skriver:

"Det der er mere interessant, hvorfor du gerne vil vide det?"


Gerth's skepsis overfor Tikka udtrykte han i denne tråds begyndelse sådan her:

"hvor jeg derfor ikke tror, at du mener dette som et spørgsmål andet end måske på den retoriske måde."

-0-0-0-0-

Jeg har selv fået nok af at en ateist (Tikka) udgiver sig for at være kristen "troende" og tæsker os med bibelen, slår os konstant i hovedet med bibelen. Dog er Tikka's tro (som hun ikke har men udgir sig for at have) = med at tro hvad der står i bibelen og ja så er det jo ihvertfald ikke et kristent trosliv der er tale om vi står overfor.

Jeg vil tro det er Jehovas Vidner's bibel vi bliver slået i hovedet med, ihvertfald er de tema'er Tikka konstant endevender med os de samme som Jehovas Vidner gør et stort nummer ud af.

Jeg har det lidt hårdt med at vi sådan skal være på vagt overfor Tikka evigt og altid. Læste hele tråden "Hvad er Kristendom" sent igår og det er tydeligt der er en skjult dagsorden på spil. Æv æv æv og atter æv.

Jeg ville foretrække at Tikka der påstår hun har to spil kort med hver deres regler, holdt op med at benytte sig af denne forklædning. De to spil kort kunne også gå på to profiler har jeg på fornemmelsen.

Nogle gange kan man mærke når folk bare er dem de er og at man ikke skal vogte sig, fordi man ved hvem man står overfor.

-0-0-0-0-0-


Nå må I alle (også Tikka og RoseMarie) have en rigtig go dag, i naturen (i Rødhus skinner solen og her er vindstille og så bliver det ikke skønnere heroppe), eller derhjemme eller måske ved tastaturet for at være aktiv på trosfrihed debatten.
_________________________
Det kan ikke være Gud, for han har kaldet jer til frihed i Kristus. Pas på!
Top Svar Citer
#28632 - 21/11/2019 20:48 Re: Velsignelse [Re: Anonym]
Tikka Offline
bor her
Registeret: 05/09/2015
Indlæg: 1451
Indsendt af: Anonym
Der findes jo også en anden velsignelse i Folkekirkens gudstjeneste. For mig er den næsten gudstjenestens højdepunkt og det, der rammer mig dybest og gang på gang næsten kan slå mig omkuld ...

Herren Jesu Kristi nåde
Og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med os alle!


Hvordan er den kommet til? Og hvordan kan den få lov til at blive ved med at være?

***

Som du helt sikkert ved stammer teksten fra 2 Korinther 13:13 og betegnes som »den apostolske velsignelse«

Ved ikke hvorfor Paulus hilsen/velsignelse til korintherne er valgt til kirkebrug, men virker mer forståelig for mig, at folkekirken bruger denne velsignelse frem for den aronitiske – og da især fordi ordene kan styrke treeninghedslæren.

Men ”falder” jeg over en præst en dag, vil jeg spørge – eller du kunne måske også gøre det - for svarene findes ikke via Google … jeg kan i hverttilfælde ikke finde svar. Jo heller ikke vigtigt, men kender du det, at noget kendt man ikke har sat spørgsmålstegn ved pludseligt kan undre.

En anden ting er. Får man svar på det ene dukker der efterfølgende ofte 2 nye spørgsmål op.

Hvor kommer spørgsmålene fra. Thjae … nogle gange ”ud af det blå” – andre gange efter en mere eller mindre bevidst tankerække, og jeg kan ikke præcist huske tankerækken i dette tilfælde, men jeg sad og læste nyheder og tænkte på tilgivelse og kom i tanke om Jakob – fra bibelen - der sloges med gud for at få en velsignelse, fordi - den han havde fået af sin kødelig far havde han snydt sig til.

Faktisk er det med velsignelser ret interessant, syntes jeg. Er de givet kan de ikke tages tilbage – og så siges der, at ordene i velsignelsen virker.

¨¨¨¨
Top Svar Citer
annonce
Side 1 af 3 1 2 3 >


Seneste indlæg
Panteisme
af Tikka
20/04/2021 13:01
Måneden Ramadan,
af ABC
19/04/2021 20:34
GUDDOMMELIGE SAMTALER
af ABC
16/04/2021 19:14
Hvad HansKrist dog skriver
af Hanskrist
09/04/2021 01:05
Gennemsigtighed og troværdighed af faktiske fakta
af ABC
08/04/2021 16:06
Nyheder fra DR
Spøjs, brutal og smuk: Ny serie om USA'..
20/04/2021 13:51
En fjerdedel af alle drukneulykker invol..
20/04/2021 13:50
Flere stier og shelters til de naturhung..
20/04/2021 13:50
21-årig fik hjertesvigt efter overdreve..
20/04/2021 13:50
Tysklands kristenkonservative kårer Arm..
20/04/2021 13:45
Nyheder fra Religion.dk
Flygtningenævnet mangler nuancer i dere..
20/04/2021 06:00
Præsters natursyn påvirker klimakrisen..
19/04/2021 06:00
10 vigtigste om forholdet mellem tro og ..
06/04/2021 07:00
Hvilke fordele er der ved at være et an..
05/04/2021 06:00
Quiz: Hvor meget ved du om religion i Di..
02/04/2021 06:00