1
registreret Arne Thomsen
133
gæster og
324
søgemaskiner online. |
Key:
Admin,
Global Mod,
Mod
|
|
|
Skribent: Arne Thomsen
Emne: Re: Koen, blomsten og hjerteløs lommefilosofi
|
Hej Anne.
Tak for din replik.
Når du skriver:
"Har vi f.eks. brug for et dyrevelfærdspoliti? Deslige med miljøet?"
så er mit svar, at vi da har begge dele - i form af organiseret dyreværn og miljøværn (for dyrene et veterinærpoliti - og for miljøet ved jeg ikke lige, hvordan det er organiseret).
For dyrenes vedkommende er de centrale ord: Unødig lidelse - og i den nye dyreværnslov er dette yderligere udbygget.
Men problemet er jo, hvor grænsen for det tilladelige går - f.eks. faresøer (fødende modersvin), der forhindres i at bevæge sig for at spare plads og (påstået) for at hindre soen i at lægge sig på de nyfødte grise - eller kort sagt for at opretholde den maksimale profit. Det er i øjeblikket lovligt i Danmark (men ikke i Sverige).
Forbrugerne er jo her medskyldige, fordi de generelt - i hvert fald indtil nu - har foretrukket det mest brutalt producerede kød, der jo er det billigste.
Hvad miljøet angår har en FN-rapport fra 2003 vist at vi i Danmark forbruger vort økologiske råderum ca. tre gange så meget, som Danmark kan holde til.
Her igen er det jo, som jeg ser det, kravet om økonomisk vækst, der leder os på vildspor (Større og større produktion - størrre og større forbrug - ud af de samme, ikke voksende, ressourcer).
Eller for at sige det helt kort: Det er det økonomiske, der hindrer os i både dyrevelfærd og miljøpleje.
For svinenes vedkommende var jeg med til at finde en kombination af immunitet og hygiejne ("multi site"), som gav væsentlig bedre sundhed og tillige et kraftigt reduceret medicinforbrug. Denne nye driftsform viste sig at være økonomisk fordelagtig, og den er derfor gennemført for en stor del af danske svin.
Men hvad velfærden angår, hvor jeg også var med (løsgående søer og dybstrøelse) slog det ikke igennem, fordi der ikke var nogen ekstra profit - og fordi en markedsføring af velfærdskød ikke lykkedes. Men det kan jo komme, kunne man håbe 
Siden vi levede af at samle føde og af jagt og fiskeri, har vi mennesker jo spist kød af dræbte dyr - nogle påstår endda, at netop dét var medvikende til at vi kunne udvikle vore store hjerner - men at vi i dag generelt spiser kød i mængder, der er skadelige for vores sundhed, er der vist ingen tvivl om.
Ligeså skulle der ikke være tvivl om, at vi kan få vort proteinbehov tilfvredssstillet alene ad vegetabilsk vej.
Det går jo så ud over planterne. Og de er jo også levende væsener 
M.v.h. Arne.
|
|
|
|