annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15540585
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372635
Et andet syn 1981099
Jesu ord 1518507
Åndelig Føde 1466783
Galleri
Kærlighed
Hvem er online?
1 registreret (1 usynlig), 508 gæster og 262 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Hanskrist
Emne: Re: Hold op med at mærke efter i dig selv

Citat:
man skal holde op med det navlepilleri og rette sine tanker imod verden udenfor sig; for det er nu engang verden udenfor og omkring os der er det interessante, ikke at kredse selvoptaget om det fnuld man finder i navlen.


igen et forkert altenativ, forkert enten eller.

Mennesket skal ikke opgive sit jeg, sig selv (sine selv'er, fra dets forskellige livssituaitoner) såvel som sin individuerede intentionelle personlighed. Mennesket har en væsenskerne, og hvis man skal kunne mobilisere "nej hatten" overfor omverdenens, samfundets, mange inhumane og upersonlige kræfter, upersonligggørende kræfter (fx fra managements politikkens, kulturens evindelige krav om at vi skal være omstillings parate), da kræver det at man kender sig selv, det menneskelige og det personlige værdifulde.

Vi lever i en tid hvor mennesket opfordres til at opgive sig selv til fordel for samfundet som stort set styrer alt hos det moderne menneske, der i den grad mangler dannelse, personlighedsdannelse. Symptomerne herpå bliver netop new age; mindfulness og navlepilleri, med dets manglende forståelse af at mennesket er verdensforbundet. Hvorimod den kontinental europæiske eksistentialisme, og fx personalisme bevægelse, som psykoanalysen (inkl. Jung's analytiske psykologi); såvel som antropologisk psykologi (Århus Universitet fx), har nogle helt andre og bedre svar på problemet individ contra samfund, personlighed contra samfund.

Selvfølgelig skal mennesket ikke give afkald på sig selv, dets personlighed og værdighed, såvel som dets indre væsens kerne (sjæl, psyke), for at forsvinde væk, opløse sig selv, i et manisk eller ensidigt samfunds engagement. Vor tid har mere end nogen tid før i historien brug for personligheder der tør repræsentere og præsentere for os det sandt menneskelige og da ikke mindst at mennesket har medfødt personlighed (eller potentiale herfor) såvel som sjælelig eller psykisk rigdom og fylde. Det drejer sig om at en vis dannelse (vertikalitet) igen må på dagsordenen frem for at vi giver afkald herpå i et manisk politisk 24 timers samfunds engagement.

Hvis vi skal ha "NEJ -Hatten" på, kan det kun gøres ud fra at det klassiske dannelsesideal, vores vertikalitet, igen bliver taget seriøst op.

Det er næsten lykkedes det moderne efterkrigstids demokratiske vestlige samfund, at afskaffe det sandt menneskelige eller mennesket, der blot er blevet et middel for samfundsudviklingen, der igen er styret af kapitalismens umenneskelige anonyme og upersonliggørende stærke kræfter.

Uden en forståelse af det sandt menneskelige (eller mennesket og dets væsens kerne) kan man ikke føre en politik. Men det er nøjagtig hvad vi gør, da vi har afskaffet mennesket som værende et mål, nu er vi blot midler i en blind (anonym) kapitalistisk økonomisk samfundsudvikling der bestemt ikke har mennesket, som det sandt menneskelige for øje.

Og Svend Brinkmann har ret i at vi skal ha en Nej-hat på der virker, og det er på høje tid. Nu har jeg ikke læst bogen, men ud fra artiklen finder jeg at han på visse punkter har fat i den rigtige medicin, men også på andre punkter går galt i byen, fx omkring følelser og det forkerte alternativ, forkerte enten eller mellem selvet, psyken, bevidstheden på den ene side og så samfundet og omverdenen på den anden side.

Han er tydeligvis ikke et barn af antropologisk psykologi skolen i danmark. Et af mine motiver for at læse bogen, er dog at finde ud af om det nu også virkelig kan passe at han her har en blind plet i sin psykologiske dannelse og uddannelse.
Seneste indlæg
Kærlighedsbevægelsen...
af ABC
29/03/2024 08:41
Ramadan-måneden
af ABC
29/03/2024 08:40
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Nyheder fra DR
'Oppenheimer' har haft forsinket premier..
29/03/2024 12:30
Storebæltsbroen er lukket i retning mod..
29/03/2024 12:13
Rumænien efterforsker dronelignende fra..
29/03/2024 10:53
Israel reagerer på ICJ's ordre om nødh..
29/03/2024 10:23
Problemer giver op til 40 minutters læn..
29/03/2024 09:53
Nyheder fra Religion.dk