annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15684717
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2381974
Et andet syn 1991591
Åndelig Føde 1524519
Jesu ord 1523349
Galleri
treram på vej i luften over  Mississippi 1952, uheld i Mexico
Hvem er online?
3 registrerede ABC, Arne Thomsen ,(1 usynlig), 197 gæster og 51 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: ole bjørn
Emne: Re: Kursus i sprogforståelse, 2.

Inden vi beskæftiger os med selve begrebet sprogforståelse, kan det være nyttigt med et grundlæggende kendskab til elementerne i informationsteorien. Det er en matematisk videnskabelig teori som beskriver de generelle problemer, der er ved enhver overførsel af information, og altså også ved sproglige problemer. Matematikken kan vi springe over, for vi skal ikke måle graden af nøjagtighed, men blot forstå de vanskeligheder, der er ved enhver informationsoverførsel.

Et skema med 5 elementer kan anvendes på alle overførsler. Det ser sådan ud:

Afsender -> indkoder -> signalvej -> dekoder -> modtager.

Det kan f.eks. være en radiospeaker->radiosender->radiobølger->radiomodtager->lytter, men det kan også være en
galakse->lys->verdensrummet->teleskop->astronom eller noget så enkelt som
kakkelovn->varme->hudkontakt->hjerneproces->barnehjerne som her overfører informationen "jeg er meget varm".

Som man kan se har information intet at gøre med bevidsthed. Det er blot et signal om tilstanden hos afsenderen, og kriteriet for, om informationen er opfattet af en eventuel modtager, er, at der sker en fysisk ændring hos modtageren. Hold fast i denne opfattelse, for den får vi brug for senere.

Men her er der tale om envejs information. Afsenderen har ingen viden om, at informationen er dekodet/opfattet noget sted. Når f.eks. SETI-folkene sender radiosignaler ud i rummet for at søge efter intelligent liv, aner de fortsat ikke, om der er noget liv derude. Kun hvis der kommer et signal tilbage, forvandles informationen til kommunikation.

Men så kommer vi til vanskelighederne. Hvis ikke ind- og dekoderne er kalibreret til at behandle den samme art signaler, forvrænges kommunikationen eller mislykkes helt. Et andet problem er, at signalet undervejs altid er udsat for uvedkommende støj, som ændrer eller utydeliggør (forplumrer) signalet. Begynder du at se parallellerne til den menneskelige kommunikation?

I den teknologiske kommunikation søger man at begrænse denne støj, dels ved at prøve at isolere signalvejen fra støjpåvirkninger, og dels ved at sende signalet flere gange (det kaldes redundans), så modtagerne kan sammenstille de ensartede elementer til et komplet og korrekt signal. Redundansen bruges dog her på debatten mest af troldene for at ødelægge kommunikationen ved brug af falske signaler.

Med ovenstående viden skulle vi nu være godt rustede til at forstå de sproglige og psykologiske problemer i menneskers verbale kommunikation, så det ser vi på i mit næste indlæg i denne serie.

Hvis du har behov for uddybning af noget i ovenstående, er du velkommen til at stille spørgsmål. Jeg er dog borte på studierejse fra på fredag til onsdag i næste uge, så I må selv værge jer mod troldene i den periode. griner

Mvh

Ole Bjørn :o)




Seneste indlæg
Kom op på bjerget...
af ABC
24/04/2024 23:29
Min ”religion”
af Arne Thomsen
24/04/2024 23:10
Tanker - idéer - visioner.
af Arne Thomsen
24/04/2024 22:52
Vigtige præciseringer
af somo
23/04/2024 14:04
Lad os undersøge islam...
af ABC
23/04/2024 11:48
Nyheder fra DR
USA kræver svar i sag om 'massegrav' i ..
25/04/2024 00:04
Senatsudvalg skal undersøge Novos prise..
24/04/2024 22:04
USA har i hemmelighed sendt langtrækken..
24/04/2024 21:08
Seks fly fra København aflyses på grun..
24/04/2024 20:56
SF: Smidt ud af forhandlinger om handica..
24/04/2024 20:43
Nyheder fra Religion.dk