annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15772589
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2391534
Et andet syn 1997860
Åndelig Føde 1553315
Jesu ord 1529727
Galleri
Kirkebø
Hvem er online?
3 registrerede Hanskrist, Arne Thomsen ,(1 usynlig), 178 gæster og 105 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: ole bjørn
Emne: Re: Debatten set i bagklogskabens lys.


Jeg brugte nogle timer i går på at lave en retrospektiv analyse af udviklingen på trosfrihed.dk. Det var både morsomt og lærerigt at læse de tidligste debatter, og se hvordan både debatten og de tilbageværende debattører har ændret sig.

Nogen positiv udvikling var der desværre ikke tale om. De fleste af de debattører, som gjorde debatten levende og afvekslende blev ret hurtigt trætte af at blive nedgjort af en håndfuld debatterrorister, der søgte at dominere debatten med religiøse citater, kværulantiske og hånlige protester mod andres opfattelser og grove uforskammetheder.

Der er ikke noget overraskende i denne udvikling. I alle de debatter, jeg har studeret, har mønsteret været det samme. Efter en lovende start, er der opstået en hård kerne af aktive debattører, ofte delt op i kliker, der mere eller mindre betragter debatten som deres personlige talerør. Nye debattører bliver budt varmt velkommen i håb om at erhverve forbundsfæller, men hvis det viser sig, at de har andre synspunkter, bliver de kanøflet, som de "grimme ællinger", de er.

Der er selvfølgelig en psykologisk forklaring på dette debatmønster, men det behøver vi ikke at komme ind på her. Vi kan nøjes med at konstatere, at størstedelen af de "overlevende" debattører ikke er her for at udvide deres horisont gennem input fra anderledes tænkende, men udelukkende for at finde bekræftelse og accept af egne synspunkter om alting, også om emner de ikke har kendskab til, men alligevel har en urokkelig mening om. De kræver, at andre skal lytte til dem, men ønsker ikke at lytte selv.

Lukkede debatter blandt forskere er ofte meget udbytterige med masser af gensidig inspiration. Det er derimod tvivlsomt, om det kan lade sig gøre at skabe en tilsvarende inspirerende debat med åben deltagelse. Hos de fleste mennesker synes behovet for at markere sig at være væsentligt stærkere end behovet for at lære nyt.

Det er jo ikke fordi, de har lært at være lykkelige. Det kan man kun være, når man accepterer, at andre mennesker kan være klogere end en selv, i stedet for at tro, at man selv har fundet sandheden om livet. Der er ingen sandhed. Der er kun et samspil med andre, der kan være mere eller mindre harmonisk, og harmonien blomstrer ikke just på disse sider.

Selvransagelse er en god ting, og uanset hvad man mener om EKIM, så er de gode eksempler på en fornuftig selvransagelse, men hvis den introspektive undersøgelse har karakter af en selvglad bekræftelse, er den intet værd, hverken for en selv eller omgivelserne.

Spørg et barn om noget, det ikke har lært, og det svarer frejdigt: "Det ved jeg ikke." Stil et tilsvarende spørgsmål til en voksen(død), og du vil få en lang og tåget sludder for en sladder. Er det virkelig så svært at indrømme, at man ikke er ekspert i emnet, og at man måske ikke har det "rigtige" svar?

Hvad debatten her savner, er det barnesind vi havde, før de voksne fik indoktrineret os med transcendente og religiøse verdensbilleder.

Mvh

Ole Bjørn :o)

Seneste indlæg
Kristendommens ABChristus
af Hanskrist
03/05/2024 15:09
Vigtige præciseringer
af somo
03/05/2024 12:20
Hilsner
af Tikka
03/05/2024 09:21
Min ”religion”
af Arne Thomsen
30/04/2024 14:16
FRI SEX?
af Anonym
30/04/2024 05:12
Nyheder fra DR
Flere landmænd vil plante blomster og l..
03/05/2024 16:21
Værested for socialt udsatte i Hadersle..
03/05/2024 15:34
Kongeparret deltager i fejringen af 175-..
03/05/2024 15:21
Lavere jobvækst i USA kan bane vej for ..
03/05/2024 15:16
Novo Nordisk er millimeter fra ja til at..
03/05/2024 15:03
Nyheder fra Religion.dk