annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15658108
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2380145
Et andet syn 1989546
Jesu ord 1522428
Åndelig Føde 1514473
Galleri
Trankebar år 1985
Hvem er online?
0 registrerede 358 gæster og 37 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Simon
Emne: Re: Angst – Tro – Håb – Kærlighed

Hej Treram..

”Jo vel er det eventyrligt at verden består og forklaringerne på hvorfor den består eller ER som du så godt kan lide, er jo stadig ikke endegyldige forklaringer.”

- Desværre er det jo aldrig selve verden eller livet som det udtrykker sig, Arne taler om, men derimod blot oplevelser af en flig og i en lille afkrog af verden!

På selve jordkloden, vores verden, eksisterer der ellers masser af interessante livsformer, som naturligvis er det egentlige og interessante at iagttage og beskrive, og da især når disse stimler sammen i mindre eller større kulturformer, for dermed skabes der nemlig først én til opleveren. Og hvad angår Sam Harris, er han såmænd vældig nøgtern og har da for længst gennemskuet, at det ikke er verden der er eventyrlig eller mystisk, men derimod menneskers egne fortællinger om det de oplever i den – ligesom Arne jo selv har indrømmet, at det bare er hans egne oplevelser i verden han taler om, der som sådan, jo slet ikke kan bruges til at forklare noget som helst om selve jordkloden i et astronomisk perspektiv, eller livsformerne på den.
Det egentlige relevante spørgsmål havde selvfølgelig været, hvor det interessante befinder sig i det eventyr han sidder og reducerer verden til, og i kraft af et menneskeligt og meget skrøbeligt sanseapparat? Men det vil formentlig ingen se en fornuftig forklaring på.

Men i grunden er det jo synd der intet fokus er på det egentlig interessante liv, som du jo selv på dine rejser har stukket hovedet ret ind i, nemlig de særlige former for kultur vi mennesker med tiden har udviklet, og i kraft af hvilke, vi forsøger at skabe grundlag for den senere levefod. Det antropologiske havde nok været mere interessant at diskutere, fx den basis hvorved nogle kulturformer udvikler sig raskere end andre, hvorfor nogle er skrøbeligere mens andre har større udviklingspotentiale, i hvilket lys div. former for overnaturlig tro jo først får en berettigelse, særlig i form af fejlforklaringer af den natur på hvilken alle kulturformer hviler. Sam Harris ville fx sige, at gudetro - samt div. former for buddhistisk overtro - slet ikke har en berettigelse for en kulturs overlevelse, i og med at den forvrider naturen med eventyrlige fortællinger, uden at forstå særlig meget af den, og at det mere er politiske interesser der ligger bag religioners udvikling i kulturer, m.a.o. menneskers egne forestillinger om økonomisk magt – det drejer sig såmænd bare om at udvide sit begreb om økonomi en anelse ;)

Nå, men mon ikke de fleste har forstået det du Arne kommunikerer: at du har en oplevelse af dit liv og i en lille afkrog af verden, som overmådelig eventyrligt; at der desværre ikke er megen forklaringskraft i dét, må du jo nok slås lidt med selv.

I må i al fald begge ha en god jul, håber det går lidt bedre Treram, og at du får dig en god kop the i køkkenet når du i de små blå timer ikke kan sove – og tillykke med det nye hjem, hvor det så end er i skal holde julen i år.

mvh
Simon
Seneste indlæg
Kom op på bjerget...
af Anonym
20/04/2024 06:35
Til papirkurven?
af Anonym
20/04/2024 06:04
Tanker - idéer - visioner.
af Arne Thomsen
19/04/2024 20:12
Vigtige præciseringer
af somo
19/04/2024 11:46
Vigtige præciseringer
af somo
19/04/2024 11:40
Nyheder fra DR
Razziaer på Vestbredden: Mindst fem har..
20/04/2024 05:38
Russisk guvernør: To personer har miste..
20/04/2024 05:08
Er du vågen? Hvis du er heldig, kan du ..
20/04/2024 03:04
Efter et døgn med massiv hastighedskont..
20/04/2024 02:43
Folkekirkens Nødhjælp: Rekordmange pen..
20/04/2024 01:18
Nyheder fra Religion.dk