annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15806186
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2394003
Et andet syn 1999960
Åndelig Føde 1567907
Jesu ord 1530758
Galleri
Rødhus strand
Hvem er online?
0 registrerede 1 gæst og 4 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Hanskrist
Emne: Re: Tanker om tro, omvendelse og ånd

Citat:
Tikka:

men da der jo er tale om en adfærd og fremfærd så voldsom mod disse, har jeg tænkt, den er helt gal.

Hvorfor kunne han ikke bare passe sine egne sager?

Han havde vel sit på det tørre(?) … eller regnede han mon at modtage en ”præmie” for sit forehavende?


"men da der jo er tale om en adfærd og fremfærd så voldsom mod disse, har jeg tænkt, den er helt gal.

Hvorfor kunne han ikke bare passe sine egne sager?"


Nej ikke helt galt - folk stenede hinanden for et godt ord (Paulus blev udsat for stening men overlevede) og Jesus blev da også henrettet.

Hvorfor kunne han ikke bare passe sine egne sager?

Hvorfor kunne Jesus ikke bare passe sine egne sager. Hvorfor kan Mette Frederiksen ikke passe sine egne sager?

Vi befinder os selv sagt hos mennesker med et stort engagement. Ikke småborgerlige mennesker i en velfærdsstat.

Citat:
Tikka:

Var det et stunt, så han kunne ødelægge den jødiske retning der blev kaldt Vejen indefra … fik han solstik eller var der tale om et epileptisk anfald?


"Var det et stunt, så han kunne ødelægge den jødiske retning der blev kaldt Vejen indefra"


Nej hvis der er noget han ikke har gjort er det at ødelægge Jesus Tilhængerne Vejen - tværtimod har han sikret at de ikke gik i historiens glemsel. Uden Paulus vi ville intet have vidst om Jesus.

Din og et hav af menneskers fejlopfattelse situationen er at Evangeliernes Jesus bliver gjort til den historiske Jesus. Og da Brev litteraturen fx Paulus brevene har en 100% realistisk karakter og Evangelierne er teologiske skønmalerier (undfanget ved Helligånden født af en jomfru pga en fejloversættelse måske gå på vandet lave vin om til van) - og hvor Jesus også tillægges noget han uden tvivl aldrig har sagt - og det siger jeg fordi hvad Jesus i Evangelierne siger har været almen kendt på det tidspunkt. Vi læser det som om det kommer ud af Jesus mund til verden for første gang og vi tænker - hold da op hvor er han en vis mand.

Altså evangeliernes litterære univers er en fuldstændig anderledes verden end i Brev litteraturen der er historisk realistisk.

Og så tænker vi - pga to helt forskellige litterær univers - jamen så er Jesus jo helt anderledes end Paulus og de to er som nat og dag - hinandens modsætninger - står for noget forskelligt.

Men det er os der ikke forstår evangelierne. Gjorde vi det noget bedre som Albert Schweitzer og andre så ville vi se at Paulus og Jesus ikke står for noget forskelligt.

Og den helt store fejl er jo at historiske Jesus ikke er i evangelierne, men han er i de menigheder vi hører om - det er disse politiske religiøse fællesskaber menigheder samfund Jesus har været med til at stifte.

Så Jesus virkningshistorie og det aftryk han har sat i verden skal findes i de der menigheder. Det er her vi skal finde historiske Jesus. Han er altså en politisk religiøs revolutionær der vil skabe nye alternative fællesskaber og samfund til sådan som samfundet er i et romersk besat land. Måske Jesus også selv om der ikke havde været en romersk besættelsesmagt alligevel ville have oprettet sine egne fællesskaber og samfund.

Paulus kender disse menigheder som ingen andre fordi han skændtes og debatterede på livet løs med dem og syntes han eller andre de gik for vidt så kunne de blive anholdt af det religiøse politi og blive stillet for synedriet øverste jødiske råd. 39 piskeslag højeste straf. Så værre har det heller ikke været.

Det der er slemt er gadeuro - når pøbelen af uforstandige og halvkriminelle røverkarle og bøller ville have gang i gaden og de skulle finde syndebukke så de kunne få en stening. Måske presse den romerske besættelsesmagt til en henrettelse som med Jesus nok.

Det er når tingene kommer ud af kontrol og bliver lovløshed at der bliver tale om mord (eller råb i munden på hinanden og opfordring hertil) - ellers er det skam meget civiliseret efter den tids standard at højeste straf for groft religiøs kætteri kun er 39 piskeslag. Som Paulus iøvrigt også fik som kristen.

Så Paulus "job" som at forfølge Jesus Tilhængerne har været meget mere civiliseret end fx nok Iran og Afghanistan og nogle arabiske stater idag.

"Hvorfor kunne han ikke bare passe sine egne sager?

Han havde vel sit på det tørre(?) … eller regnede han mon at modtage en ”præmie” for sit forehavende?"


Paulus og ja Jesus og ja Mette Frederiksen har et engagement du overhovedet ikke kan sætte dig ind i. Du har valgt et helt anderledes anonymt liv.

Regnede Nelson Mandela med at få en præmie???

Nej det er ikke for at få en præmie - det er et politisk religiøst engagement der er iboende nogle mennesker. Og da du (og jeg er ej heller selv) slet ikke er den type af forskellige grunde kan du spørge så naivt: "kunne han ikke bare passe sig selv og sine egne sager - han har vel sit på det tørre - regnede han med at få en præmie???"

Alt det der før Damaskus Omvendelsen er egentlig ingenting - det er nul og niks - ved siden af hvad Paulus præsterer der ændrer verdenshistorien mere end noget andet gør - nemlig at han med sin pleje af menigheder og ny oprettelse af menigheder begynder at skrive breve der stadig er en gåde - af poetisk skønhed samtidig med at det er SPIRITUALITET der aldrig siden er overgået - Åndelig Litteratur der ikke findes lige nogen steder i verden (jeg er enig med Rudolf Steiner det overgår langt østens religiøse visdoms litteratur (mange er her ikke enig med mig - men jeg kan godt argumentere for mit synspunkt - det korte argument er at det sætter en samfundsudvikling igang vi ikke engang har set slutningen af endnu og det kan østens religiøse visdoms litteratur ikke der vil dræbe egoet og mennesket skal være blot rar og underdanig - hvorimod Paulus kalder alle menneskets kreative åndelige potentialer til live også derfor der kun stort set er den kristne vestlige kultur der har indtaget hele verden hvis folk selv kunne få lov til at bestemme - men diktatorer og religiøs fundamentalisme forhindrer det alle unge mennesker vil og ønsker mest i hele verden - have de kristne frie samfund. Selv IS mens de slagtede løs for at oprette kalifat var inderst inde tilhængere af vores frie samfund.

Så Paulus har vundet i en grad der er svært at forstå. Der hvor ÅNDEN er der er også altid FRIHEDEN. Den SPIRITUALITET og de kreative muligheder der åbnes for i Kristus er alle menneskers drøm.

Politisk diktatur og religiøs fundamentalisme og så det kapitalistiske økonomiske system med så mange indbyggede fejl i sig at der skabe meget ulige samfund og ødelægger naturen fuldstændig pga overforbrug (en helt unødvendigt stort varer fremstilling af lort vi på ingen måder har brug for).

Men stadigvæk kunne kristendommen godt blive løsningen - ihvertfald vokser kristendommen voldsomt de her år.

Kristendommen er også sundeste og mest livsbekræftende SPIRITUALITET nogensinde set på jorden.


Du skriver som om Paulus bare finder på, og "mikser" lidt diaspora græsk kultur indflydelse med farisæisk jødedom. Farisæisk jødedom er akademisk jødedom - så de er allerhelvedes oplyste og kloge vise på alt muligt - så man kan ikke bare putte dem i en kasse og sige jeg ved hvordan de var - nej de var meget forskellige. Selvfølgelig havde de generelt en fromhed hvor de fulgte religiøse skikke og love eller forskrifter - men de var lærde og oplyste om alt muligt mellem himmel og jord og teoretisk har de haft samtaler af stor kompleksitet og dybde og været uenige med hinanden. Dette træk går jo også igen hos Paulus - han elsker en god debat og uenighed på højt niveau sådan tænkende - men derfor skal man respektere hinanden til trods.

Iøvrigt kristendommens styrke at den af Paulus blev søsat tænkende og blind tro blev bandlyst af Paulus. Dogmatisk rettroenhed var utænkeligt for Paulus og det fordi det ikke var nødvendigt - fordi deres trosliv og HELLIGÅNDS SPIRITUALITET var så uimodståelig livsbekræftende og succesfuld at ideen om at gøre troen til dogmatisk rettroenhed slet ikke faldt Paulus ind. Troen var igennem HELLIGÅNDEN at være begavet med alle Himmelske Åndelige Velsignelser og al Guds Visdom og Herlighed og Guds Kærlighed - at være ELSKET af Gud.

Alt dette var så uimodståelig livsbekræftende og succesfuld og overbevisende at Dogmatisk Rettroenhed ville være at stikke en kæp i hjulet på en kæmpe succes historie - en ENTUSIASME og EKSTATISK BEGEJSTRING og LIVSGLÆDE og OPTIMISME vi har svært ved at forstå - især når vi ved hvor trængte og forfulgte de var og hvor barsk brutalt det omgivende samfund var.


Afslutningsvis vil jeg sige at Paulus person træder tydeligt frem når man gider sætte sig ind i hans breve. Det er nok det smukkeste univers der findes - teologi som SPIRITUALITET og MYSTIK i en liga helt for sig selv - selv den dag i dag.

Vi kender de fleste af os New Age og Østens religiøse mystik og spiritualitet - men det er ingenting ved siden af Paulus's SPIRIT CHRISTOLOGY eller KRISTUS MYSTIK. Det er jo så også Paulus der har forandret verden og det fordi han har klart den mest livsbekræftende SPIRITUALITET af alle religiøse mystikere og tænker - ja Paulus var tænker samtidigt - hvilket sjældent ses at begge egenskaber findes hos samme person.


Jeg vil gerne give læsevejledning til at forstå Paulus Breve.

Alt hos Paulus drejer sig om HUMØR - nøglebegrebet til at forstå Paulus er HUMØR

Dernæst alt ALT hos Paulus er bygget op om vores "i Kristus væren" - "vores i Kristus væren" eller endnu bedre - de Nye Skabninger vi er i Kristus.

Alt det der er sammenføjet i Kristus - det himmelske og jordiske - det guddommelige og menneskelige - Gud og mennesket.

Også i Kristus vi har alle Himmelske Åndelige Velsignelser og Guds Kærlighed og Guds Visdom og Guds Herlighed (doxa - det skabende uskabte LYS) og Guds Fred der overgår vores forstand. Men selvfølgelig vigtigst af alt Guds Ånd - Gud Helligånden - med Helligåndens Frugter og Helligåndens Karismatiske ÅndsGaver.

I Kristus er alt NYT

og vi lever i Kristus. Kristus overtager mere og mere vores liv - gennem BEGEJSTRING og GLÆDE - ja se nu igen HUMØR er måden vi skal forstå Paulus på og hvad han skriver om.

Det er ikke klogskab der forandrer os - det er HUMØR og så at blive og være ELSKET af Gud. Det er meget meget meget mere at blive og være ELSKET af Gud end det er omvendt os der ELSKER Gud. Vi kan blive bevæget og fyldt med Tak over Guds Kærlighed til os = Kristus.


Alt fandeme ALT hos Paulus drejer sig om BEGIVENHEDEN KRISTUS - Begivenheden Guds Kærlighed Kristus udgydt i vore hjerter ved Helligånden der er givet os.

Begivenheden Guds Kærlighed Kristus: Gud Helligåndens Ny Væren og Virke Virkelighed ind i verden ved mennesket Jesus der grundlægger de kristne samfund menigheder og Kirken.

Begivenheden Guds Kærlighed Kristus: det Guds Nådes Kraftværk vi er i Kristus qua Gud Helligåndens vidunderlige forunderlige gerninger med os - vi kender Helligåndens Frugter og Helligåndens Karismatiske ÅndsGaver (den vores Maslow'ske Selvaktualisering eller Selvrealisering eller Jungianske INDIVIDUATION drevet af Helligånden)

Alt foregår "i Kristus" - derfor skal Paulus breve læses ud fra begrebet Kristus og at være i Ånden er også at være i Kristus - så vi er langt over 100 gange at "i Kristus" så optræder i de ægte Paulus breve.

Alt komponeres over dette nøglebegreb "i Kristus" - vores i Kristus væren - de Nye Skabninger vi er i Kristus.

At være i Kristus er TROEN selv. Eller vores i Kristus væren er TROEN. Eller endnu bedre, de Nye Skabninger vi er i Kristus - er lige med TROEN.

TRO er at erfare den HELLIGÅNDENS EKSTATISKE GLÆDE SPIRITUALITET og BEGEJSTRING og ENTUSIASME der hører til at være i Kristus. Det er at erfare vi som Guds Børn er ELSKET af Gud. Det er at erfare Jesus Kristi SØN FADER eller JEG'DU dialogiske BØNS VIRKELIGHED med GUD.

Det er om noget at erfare GUDS ÅND - fx GUDS ÅND der beder i os - Gud der beder i os.
Seneste indlæg
Blanke sider
af Tikka
08/05/2024 13:37
Min ”religion”
af Tikka
08/05/2024 12:04
Hilsner
af Hanskrist
06/05/2024 13:33
Kristendommens ABChristus
af Hanskrist
03/05/2024 15:09
Vigtige præciseringer
af somo
03/05/2024 12:20
Nyheder fra DR
Tel Aviv aflyser pride og holder optog t..
08/05/2024 13:38
Socialministeriet politianmelder ledelse..
08/05/2024 13:34
Antallet af gravide på opioider er tred..
08/05/2024 13:19
Hundredevis af retsmøder aflyses i Køb..
08/05/2024 12:48
95 procent af ansøgerne til de gymnasia..
08/05/2024 12:26
Nyheder fra Religion.dk