annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15648183
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2379329
Et andet syn 1988801
Jesu ord 1521946
Åndelig Føde 1511041
Galleri
Blue Mind og Green Mind
Hvem er online?
0 registrerede 294 gæster og 50 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Arne Thomsen
Emne: Re: MENNESKENE HAR SÅ MANGE MÆRKELIGE TING FOR

Hej Ipso Facto - rart at se dig igen - og tak for dit indlæg, som jeg skulle bruge lidt tid til at "tygge på" smiler

Når du skriver:

Citat:
Eksistentielt set er det, så vist jeg kan se, mangelen på mening og sammenhæng i tilværelsen samt et stærkt begrænset kendskab til fremtiden, der gør os utrygge.

Nu findes der næppe to personer som har helt identiske kriterier for hvad mening og sammenhæng er i tilværelsen, ligesom de forskellige kulturelle og religiøse paradigmer definerer disse kriterier meget forskelligt.

så er jeg meget enig - med den tilføjelse, at der foruden utryghed vel også bare kan være tale om nysgerrighed - en "lyst-side" lige så vel som en "angst-side" i den individuelle eksistentielle situation, kunne man vel kalde det.

At det kulturelle og religiøse miljø, som hver af os lever i, påvirker os stærkt, er der jo nok heller ingen tvivl om.
Her er den globale IT-revolution dog nok en voksende frigørende faktor, hvilket vel netop et forum som dette, Trosfrihed.dk, er et bevis på, vil jeg mene.

Og når du skriver:

Citat:
Selv om det skulle lykkes for erfaringsvidenskaben at give en fuldstændig beskrivelse, dvs. formulere naturlove for alt hvad der overhovedet kan formuleres naturlove for, så hjælper dette os jo ikke ret meget i relation til at afklare vor eksistentielle situation i relation til at gøre den mere meningsfuld eller sammenhængende.

så er der jo her, synes jeg, sagt noget meget afgørende om naturvidenskab - som jo ikke gør den ringere, men som klart viser dens grænser - i hvert fald set med mine øjne.

Og hvis vi i den eksistentielle situation søger at se det positive i de tre områder, jeg umiddelbart kan få øje på, at vi har til rådighed: Kærlighed til viden (videnskab), kærlighed til visdom (filosofi) og kærlighed til livet (religion) - så har vi jo brug for, at de hver fra deres særlige position ikke bekriger hinanden, men tværtimod supplerer - og måske endda inspirerer - hinanden.
(Måske nogen vil protestere mod at kalde religion for "kærlighed til livet" - og ligeså imod de to andre slags "kærlighed" - men jeg kan ikke finde bedre ord i denne sammenhæng)

Desværre er det jo ofte ikke lige dét, vi oplever i forholdet mellem de tre områder, men i stedet hyppigt, at videnskab ikke kan få øje på andet end viden, at filosofi ikke kan finde afklaring, og at religion fortaber sig i mere eller mindre primitive guds-forestillinger.

Så er det jo en fryd at læse dine to Einstein citater:

Citat:
My religion consists of a humble admiration of the illimitable superior spirit who reveals himself in the slight details we are able to perceive with our frail and feeble mind.

Science without religion is lame. Religion without science is blind.

som jeg møjsommeligt v.hj.a. ordbog har oversat til noget i retning af:

Min religion består af en ydmyg beundring af den grænseløse overordnede ånd (eller kraft), som åbenbarer sig i de spinkle detaljer, vi er i stand til at opfatte med vores skrøbelige og svage sind.

Videnskab uden religion halter (eller er mangelfuld). Religion uden videnskab er blind.


Jeg deler dit kritiske syn på de etablerede religioner og forstår godt dit forslag om at "pille dem fra hinanden" for at frigøre religiøsiteten og oplevelsen af det hellige (for nu at sige det kort), men det bliver jo nok hverken i dag eller i morgen, at hverken muslimerne, de romersk katolske kristne eller de danske folkekirke-kristne går med til dét smiler

"Afmytologisering" har nok heller ikke nogen let gang på jorden, men jeg tror ikke, det vil være umuligt lidt efter lidt at få en mere "visdomspræget" forståelse af, hvad myter er (Jeg ser myterne lidt på samme måde som kulisserne i et teaterstykke. De støtter oplevelsen, men de er kun kulisser).

Din pessimisme angående mennesket som et flokdyr, deler jeg ikke.
Jo, selvfølgelig har vi - og skal vi have - fællesskaber, men det behøver ikke at udarte i jantelov o.l. - og det behøver slet ikke at hindre åndsfriheden, vil jeg mene.

Her kunne jeg godt forestille mig, at de, der elsker visdom, gav os lidt mere enkel klarhed og dermed bedre globale betingelser for personlig udvikling - uanset intelligens-niveau.

Jeg bilder mig ind - fornemmer i hvert fald - at du har ganske mange muligheder for at bidrage her smiler

M.v.h. Arne.
Seneste indlæg
Lad os undersøge islam...
af ABC
18/04/2024 16:13
Tanker - idéer - visioner.
af Tikka
18/04/2024 15:58
Til papirkurven?
af Arne Thomsen
18/04/2024 13:00
Er der noget nyt under solen...
af ABC
17/04/2024 15:12
Eid-Al-Fitr
af somo
16/04/2024 18:49
Nyheder fra DR
Omkring halvdelen blev sorteret fra: 12 ..
18/04/2024 23:15
Atalanta sender Liverpool ud af Europa L..
18/04/2024 22:54
Tre mænd varetægtsfængslet efter poli..
18/04/2024 21:15
Tagbrand i Nordvest i København: Tre op..
18/04/2024 20:36
Polsk mand mistænkt for spionage i plot..
18/04/2024 20:12
Nyheder fra Religion.dk