annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15795606
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2393175
Et andet syn 1999346
Åndelig Føde 1562015
Jesu ord 1530372
Galleri
Light Blue Mind Rødhus marts
Hvem er online?
2 registrerede Arne Thomsen ,(1 usynlig), 173 gæster og 42 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Simon
Emne: Re: Troen kontra vide

"hvis du er tilfreds med at leve sådan og ikke føler, at der mangler noget, så ville jeg da, hvis jeg var i dit sted, også leve sådan, som du foretrækker".

- Dette er sådan, en af de mere typiske fraser man hører fra religiøse troende, rundt os: en troende er vant til at forholde sig til en given religion, der jo i århundreder har tilført livet betydning og mening gennem fantasifulde påhit, derfor fremstår det jo for den troende selv, fattigt at skulle forholde sig til livet som det i sig selv fremstår.

Men naturvidenskaben har jo intet at gøre med de pæne meninger religioner har indført i naturen gennem menneskers ører. Den beskriver bare naturen som den virker og fremstår. Naturen i sig selv er desuden indifferent overfor hvad religioners troende tilfører den af absurditeter, det samme er den virkelighed, der er helt uafhængig af de subjektive synspunkter mennesker har om den.
Men der ville i kulturer være en stor fare ved fortsat at forklare naturen på alene et fundament af forestillinger uden objektive referencer, uanset hvor smukke man så end kan se dem, for disse forestillinger kan være misvisende og man ville fx. ikke kunne hjælpe alvorligt syge mennesker, hvis man gennem fantasier alene skulle diagnosticere osv.osv.

Hertil kommer jo, at menneskeheden sagtens kan skabe smukke livsanskuelser, musik og kunst m.m. uden at fejlforklare og tilføre naturen og menneskeheden egenskaber, der udelukkende har sine referencer til landskaber bestående af fantasierfulde idéer. Fantasien er jo et flot værktøj, men leder den os helt væk fra realiteterne så vi til sidst kun stirrer os så blind på verdensbilleder og menneskesyn bestående af lutter fantasierfulde forestillinger, da ville vi lede menneskeheden og kulturer ud i egentlig selvfortabelse. For man ville da ikke længere vide sit eget ve og vel, ikke længere være istand til at orientere sig i virkeligheden.

Det duer ikke, som Arne her er ude i, at se et fravær af unaturlige verdensbilleder og menneskesyn i det melankolske perspektiv. Det ville jo svare til, at vi resignerede fra de realiteter selv vore erindringstab er et produkt af, at vi tilførte erindringer oplevelser der aldrig har eksisteret, for derefter at begræde dem. Selv i sentimentale stunder, refererer vore erindringstab jo til virkelige oplevelser vi må genkalde os. At låse kulturer fast i sentimental poesi over et tema bestående af ikke-eksistentielle fenomeners formål men naturen i og omkring mennesket, er i sig selv udtryk for vore problemer med at se meningen med livet og os selv. Men det leder altså ikke til "frelse", at genetablere og overtage et ukritisk selvforhold gennem gamle religioners poesi. Den eneste form for frelse må ligge i, at man ser realiteterne i øjne og forsøger at skabe et konstruktivt livssyn derudfra. Og det kan mennesker da sagtens finde ud af. Hver eneste dag kommunikerer mennesker værdier og langer dem over disken til hinanden - man vil noget med hinanden!

Arnes syn på (natur)videnskab er i sig selv mangelfuldt, og han tildeler egentlig vienskaber meninger de ikke har. Videnskab skal skal forklare og beskrive hvad der observeres, og på grund af den viden der derudfra, kan kulturer så bedre begribe livets forhold på godt og ondt. Men det er slet ikke videnskabers formål at skabe etik og moral, ja definere livsværdier for kulturen. Så en kritik af videnskaber på denne grund er meningsløs - og det er præcis det der gør Arnes indvendinger lige så meningsløse.

mvh
Simon
Seneste indlæg
Min ”religion”
af Tikka
06/05/2024 20:00
Hilsner
af Hanskrist
06/05/2024 13:33
Kristendommens ABChristus
af Hanskrist
03/05/2024 15:09
Vigtige præciseringer
af somo
03/05/2024 12:20
FRI SEX?
af Anonym
30/04/2024 05:12
Nyheder fra DR
Uddannelsesminister støtter Københavns..
06/05/2024 19:56
Hamas accepterer våbenhvileforslag fra ..
06/05/2024 19:00
Løkke: Det er ikke min opgave at give k..
06/05/2024 18:46
Lars Løkke: Danmark sender en 'kraftig ..
06/05/2024 17:56
Barns bombetrussel førte til stor udryk..
06/05/2024 17:45
Nyheder fra Religion.dk