annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15869865
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2397974
Et andet syn 2002929
Åndelig Føde 1599822
Jesu ord 1534105
Galleri
Sne, sne og atter sne
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 566 gæster og 218 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Ipso Facto
Emne: Re: Hvorfor beskæftiger ateister sig med religion?


Korrektion!

Ved nærlæsning af min tekst ovenfor er jeg faldet over en fejl, som selvfølgelig bør rettes. Jeg skrev:

Citat:
Det er et faktum, at entanglement fænomener ikke kan beskrives konsistent, heller ikke med den eksisterende kvanteteori. Videnskabelig set klassificeres de som [i]"anomalier". [/i]


Entanglement fænomener er IKKE anomalier, idet den klassiske kvanteteori redegør for fænomenet på en konsistent måde. Da der findes mange konkurrerende fortolkninger af kvantefænomenerne vil jeg lige nævne, at jeg anser Københavnerfortolkningen for den mest konsistente.

Det som derimod ligger uden for den klassiske kvanteteoris forklaringskraft er gravitationen, ligesom kvantefænomenet "Quantum Chromodynamics" ikke rigtigt synes at hænge godt sammen med standardmodellen.

Af hensyn til evt. fysikinteresserede debattører følger her en summarisk oversigt fra Niels Bohr Instituttet som giver et hurtigt overblik over hvor vanskelighederne ligger i relation til at nå frem til en forenet teori (GUT). Først når det lykkes at formulere en sådan kan "standardmodellen" siges at være helt konsistent:

Citat:
Vor forståelse af verden på de mindste afstande standser i dag ved "Standardmodellen". Man opererer her med tre fundamentale vekselvirkninger: (i) De elektromagnetiske vekselvirkninger, der er ansvarlige for den struktur, vi finder i atomer og molekyler; (ii) De svage vekselvirkninger, der forklarer visse aspekter af radioaktivt henfald, samt spiller en afgørende rolle i stjernernes energiproduktion samt (iii) De stærke vekselvirkninger, der beskriver den substruktur, der findes på kvark-niveau. På trods af den meget imponerende overensstemmelse mellem teori og eksperimenter som standardmodellen repræsenterer, er der tungtvejende teoretiske grunde til at tro, at standardmodellen kun er en del af en mere omfattende teori. En vigtig indikator i den retning er, at standardmodellen ikke beskæftiger sig med tyngdekraften, som er den fjerde fundamentale vekselvirkning, vi kender i naturen. Problemet er, at standardmodellen er en såkaldt renormerbar teori, dvs. en teori, der på konsistent måde forener kvantemekanikken og den specielle relativitetsteori. Når vi kommer til tyngdekraften, skal vi forene kvantemekanikken med Einsteins almene relativitetsteori, og det har indtil nu vist sig særdeles vanskeligt. Men selv inden for standardmodellen er der en række aspekter, der ikke er tilfredsstillende forstået. Standardmodellen har på naturlig måde forenet de elektromagnetiske og de svage vekselvirkninger. Denne del af teorien kaldes Glashow-Weinberg-Salam (GWS) teorien. De stærke vekselvirkninger, der kaldes "Quantum Chromodynamics" (QCD) lever et delvist uafhængigt liv inden for standardmodellens rammer. Hvorfor er der disse to uafhængige dele? Man kunne forestille sig, at de blev forenet til én teori ved større energi, præcis som det er sket med den elektromagnetiske teori og teorien for de svage vekselvirkninger. En sådan forening ville måske også tillade os at forstå, hvorfor GWS- og QCD-teorierne har forskellige symmetrier (U(1) x SU(2), hhv. SU(3)). Hvorfor optræder leptoner og kvarker i bestemte "familier", og hvorfor er antallet af familier 3? Hvorfor har leptonerne og kvarkerne præcis de masser, vi observerer? Kan disse masser forudsiges? Hvad er massen af den såkaldte Higgs-partikel, der er forudsagt af GWS-teorien?


Som det ses er der stadig mange uløste spørgsmål i fysikken. Set fra et filosofisk synspunkt er spørgsmålet om det man observerer er nødvendige træk ved enhver mulig verden eller blot træk ved denne verden som kunne være anderledes. Det er spørgsmål som principielt ligger uden for hvad fysikken kan svare på!

Hilsen

Ipso Facto pifter


-----------
"Quantum Mechanics can be reduced to a small number of postulates built using rather sophisticated mathematics. The standard approach is due to John Von Neumann. The set of axioms used to derive the rest of Quantum Mechanics is related to the choice of physical assumptions; different interpretations are therefore associated with different axiomatic treatments of Quantum Mechanics. However it is quite possible to understand the material with resorting to an axiomatic approach." - Shaun O’Kane in "Quantum Reality".
Seneste indlæg
Kristi himmelfart
af Arne Thomsen
13/05/2024 22:44
Vigtige præciseringer
af somo
10/05/2024 22:05
Min ”religion”
af Arne Thomsen
08/05/2024 22:42
Blanke sider
af Tikka
08/05/2024 13:37
Hilsner
af Hanskrist
06/05/2024 13:33
Nyheder fra DR
Universitet i Amsterdam lukker i to dage..
14/05/2024 00:45
Trods protester: Udskældt lov er ét sk..
13/05/2024 22:10
Bakken Bears bringer sig foran med 2-0 i..
13/05/2024 21:44
En FN-medarbejder er blevet dræbt i ang..
13/05/2024 21:32
Den Grammy-vindende saxofonist David San..
13/05/2024 21:03
Nyheder fra Religion.dk