annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15733943
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2386903
Et andet syn 1994904
Åndelig Føde 1535027
Jesu ord 1526920
Galleri
Mad for sjov
Hvem er online?
1 registreret (1 usynlig), 231 gæster og 54 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: tros
Emne: Re: Er Grundloven kun til pynt?

Her følger kommentarer fra tre personer, som har mere end almindelig indsigt i denn relevante jura:

Den omdiskuterede tuneserlov om skærpet meldepligt for personer på tålt ophold strider mod den danske grundlov.

Det synspunkt præsenterede professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Henning Koch ved en høring om lovforslaget på Christiansborg i dag.

»Min konklusion er, at administrationen vil handle grundlovsstridigt, hvis den udøvende magt konkret måtte følge den retsanvendelse, som lovforslagets bemærkninger giver udtryk for, at den skal«,
sagde Danmarks førende grundlovsekspert.

Strider mod retsstatslige principper
Problemet består ifølge professoren i, at lovforslagets stramninger resulterer i frihedsberøvelse, hvilket strider mod grundlovens paragraf 71.

»Det vil være i strid med mindst én af de retsstatslige principper, der bærer grundlovens paragraf 71. Nemlig at frihedsberøvelse på grundlag af abstrakt fare eller risiko ikke kan finde sted i en retsstat«, sagde Henning Koch.

Og faren ved flere af personerne på tålt ophold er netop mere abstrakt end reel, sandsynlig eller nærliggende fare, lød argumentet.

Stramninger er frihedsberøvelse
Samtidig vurderer grundlovseksperten på baggrund af en række tidligere afgørelser i Højesteret, at stramninger i tuneserloven er frihedsberøvelse.

»Lovforslaget opfylder samlede de kriterier for frihedsberøvelse«, sagde Henning Koch.

Han fremhævede seks forhold i lovforslaget, der til sammen fører til konklusionen, at stramningerne berøver personerne på tålt ophold deres frihed.

»Der er opholdspåbud.
Det er på et afgrænset, indhegnet område.
Der er politi til stede i dagtimerne.
Der er daglig meldepligt.
Der er effektiv eftersøgning, hvis personerne ikke overholder meldepligten.
Og endelig er der en strafferamme på et år«, opremsede professoren.

Fogh: Vi skal følge dansk lov
Den endelige konklusion var, at det i sidste instans kan medføre et embedsansvar og ministeransvar i en eventuel rigsretssag.

Men så vidt når det ikke, fastslog statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på sit pressemøde i går.

Der sagde han nemlig, at forvaltningen af den såkaldte tuneserlov skal overholde dansk og international ret.
(Politiken)

I Deadline 22:30 den 10.12.08 vurderede Henrik Rothe fra Advokatsamfundet, at der næppe var nogen synlig forskel på afsoning i et åbent fængsel (det sker efter en domstolskendelse) og den begrænsning i friheden, som vil blive pålagt personer, der bliver omfattet af den såkaldte tuneserlov.


Koret af juridiske eksperter, der kritiserer regeringens tuneserlov, vokser. I går kritiserede landets førende ekspert i forfatning, Henning Koch, regeringens hastestramning af loven om tålt ophold, og i dag er det så lektor og ekspert i forfatningsret ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, der kritiserer regeringen for at bryde de internationale menneskerettigheder.
- Tuneserloven rejser nogle meget alvorlige problemer i forhold til de internationale menneskerettigheder. Det svært at se proportionerne i det indgreb, man gør i folks bevægelighed. Man rammer en gruppe som er meget forskellig, og det er svært at se, at det er et nødvendigt indgreb over for alle, siger Jens Elo Rytter.
Frustrerende politikere
Men også de vilkår, regeringen lægger op til for tålt ophold kritiseres: - I konkrete tilfælde vil de vilkår, man stiller for tålt ophold kunne få karakter af egentlig frihedsberøvelse. Det er i strid med de europæiske menneskerettighedskonventioner. På længere sigt vil vilkårene meget nemt kunne betegnes som umenneskelig behandling. Jens Elo Rytter medgivere, at det af og til er ”frustrerende”, at politikerne blot siger, at der ikke er noget at komme efter. Men han sporer også nye toner fra regeringens jurister i Justitsministeriet:
- Jeg synes, jeg kan se, at Justitsministeriet nu er begyndt at komme med nogle svar på nogle Folketingsspørgsmål, hvor de begynder at sige, at der er problemer i forhold til retten til at have et familieliv, siger Jens Elo Rytter.

Både integrationsminister Birthe Rønn Hornbech og statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde i går, at behandlingen af loven vil fortsætte, og at loven ikke bryder hverken Grundloven eller Menneskerettighedskonventionerne.
(Berlingske Tidende)
Seneste indlæg
FRI SEX?
af Anonym
30/04/2024 05:12
Min ”religion”
af Anonym
29/04/2024 20:27
Det bedste ved kristendommen
af Anonym
29/04/2024 20:16
Vigtige præciseringer
af somo
28/04/2024 15:42
Tanker - idéer - visioner.
af Anonym
27/04/2024 10:20
Nyheder fra DR
Aarhus Letbane fejrer sin fødselsdag me..
30/04/2024 07:44
Politiet vil overvåge store dele af Mal..
30/04/2024 07:27
Financial Times-artikler skal træne Cha..
30/04/2024 06:25
Joe Biden og Egyptens præsident har tal..
30/04/2024 05:29
Demonstranter på gaden for at støtte r..
30/04/2024 04:23
Nyheder fra Religion.dk