annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15540585
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372635
Et andet syn 1981099
Jesu ord 1518507
Åndelig Føde 1466783
Galleri
Kærlighed
Hvem er online?
1 registreret (1 usynlig), 508 gæster og 262 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Simon
Emne: Re: Det nødvendige selvbedrag.

Hej Ole..

”Selv om det er nogle rigtige konklusioner, du kommer med, i tankeeksperimentet med at flytte fortidens religiøse overtro til nutiden og vice versa, så er det egentlige problem, at "nissen er flyttet med", han har blot fået nyt tøj på.”

- Det er akkurat det underliggende i tankebilledet: virkeligheden kræver skam vores opmærksomhed – naturligvis ikke som viljesagt – men mennesket kan ikke tåle hele tiden at være opmærksom på virkeligheden og sig selv; det må hvile og føle tryghed, hvilket bare kan være overordentlig svært, hvis man er hudløs grundet såre erfaringer og fx er blevet overbevist om, at en gud overvåger én og man skal leve i evig angst for ikke at træde ved siden af.

”Arne har valgt den letteste udvej, simpelthen at erklære virkeligheden for at være vrøvl, fordi han ellers måtte indrømme sine fejltagelser. Værre er det med Esther, som må se i øjnene, at den ærlighed overfor sig selv, som hun sætter så højt, ikke rækker til at forholde sig til virkeligheden.”

- Værre endnu, der bliver her kun tale om et enten-eller: enten vælger man at forstå information og reflekterer over den, eller man vælger at se den som bekræftelsen på at nogen er efter én og man hellere må forsvare sig mod den slags informationer, der sidenhen pr. automatik anses som fjendtligsindet, uanset informationskilden!
Det er det der sker. Groft sagt vendes verden på hovedet (ligesom evidenskravene): der kan ikke være noget galt med min tro, den er indiskutabelt sand, ergo er nogen altså efter lille mig og der er derfor tale om ren forfølgelse, for i virkeligheden er jeg jo bare dødspændende, så det er altså pr. def. bare en personlig fornærmelse!
Men vender så enten rundt på hælen med næsen i vejret, eller sætter sig bare til at gentage samme trosbekendelse år ud og år ind, for om ikke andet skal det jo nok virke selvbekræftende, og stiller sig så i øvrigt lidt forurettet an over at afkræves fornuftige forklaringer for værdien af sin overtro i debatter - det er sgu’ da sødt? ;)

”Man kan jo forestille sig forskellige scenarier, f.eks. at vore efterkommere bliver intelligente robotter, eller at vi genetisk kan manipulere os frem til en ny menneskelig baseret rationel livsform, der er uden selvbedrag, men som fortsat besidder den fantasi, som må være drivkraft for en evolution mod en symbiose med det døde univers”.

- Selvbedragene virker jo ikke efter hensigten, m.a.o. vil de altså over tid opløses, netop fordi vi ikke behøver drøne rundt i samme faldgrubber for at drage viden fra erfaringen, der så indgyder en anden destination for tilvalget.

”Tænk hvor spændende, det ville være, hvis man kunne blive lagt i koma og kun blive vækket hvert tusinde år og se, hvad vi har udviklet os til.”

- Det er jo dét, nisser ka’ sagtens visselulles, for siden helt at forsvinde, der kræves bare evnen til at forfølge andre optioner, hvorefter referenten…osv.osv. ;)
I øvrigt er det jo noget mærkeligt noget, dette med partout at deklamere noget for sandt, blot fordi man har følelser. I virkeligheden skal Arne jo bare erfare et fatamorgana, før han indser at følerierne, instinkterne/intuitionen let som intet snydes for nogen som helst sandhedsværdi. Andre behøver bare ikke efterprøve informationsværdien, den forekommer dem såre logisk – og er jo desuden flot fortalte beretninger i græske poetikkister samt egentlig filosofi.

Sansebedraget burde naturligvis bekymre både Arne og Zenia lidt mer, ikke fordi selvbedraget har nogen særlig værdi for verden som sådan, mere fordi det har stor betydning for værdien af kunstneriske oplevelser at ku’ gennemskue dem, naturligvis ikke mindst hvorfor de overhovedet opstår og da i særlig grad i forbindelse med religiøse anekdoter – hvor menneskers eviggyldige sandheder om vores mirakuløse verden jo fortæller mere om disse mennesker end om selve verden. Det kan være lærerigt at opleve mennesker der tiltror sig de overnaturligste evner, grundet selve suggestionen, men også for at se om de rent faktisk har formået at narre sig selv.

Masser af gange lagde jeg jo før i tiden og til det morsomme øje links til James Randi.org, dog særlig på religionsdebatten, som selvfølgelig forudsætter en smule distance til ’det selvoppustede menneske’ som sådan. Men der er nu ikke så få af dem, særlig i US har disse ”balloner” intet som helst imod at vise sig frem for åben skærm, helt uanset vinklen og helst overfor så mange som muligt, for også situationsfornemmelsen er fløjet sig en tur og i øvrigt befinder stoltheden sig et helt andet sted.
Disse mennesker forekommer fortrinsvis hvor der er mange penge i omløb, og netop det er en sjov observation, særlig i forbindelse med mennesker der reklamerer med at kunne gøre syge mennesker raske med deres overnaturlige evner. Vi ser selvfølgelig også en del af dem her i landet, men procentuelt såre lidt i forhold til hvad US kan byde på. Det har selvfølgelig flere fornuftige forklaringer, men lad bare dem ligge, for det væsentlige jeg her vil frem til er derimod, at uanset Arnes og Zenias tro på mirakler og overnaturlige kræfter, ja himmelnisser som sådan, da ville ingen af dem dog finde på at fremstille sig på dem måde man ser det forekomme rundt om i US.
Nu tvivler jeg på Zenia og Arne overhovedet har gidet værdige James Randi.org et besøg, deres interessefelt ligger jo andetsteds, nemlig i det overnaturlige, hvor det at tro på noget overnaturligt altså forbliver at være en trosanskuelse, som derfor ikke tåler testning på naturvidenskabelig basis. Dette vidner om både sund fornuft og fin situationsfornemmelse, hvilket jeg nu aldrig har været i tvivl om at d’ herre og dame var i besiddelse af.
Man ska’ dog virkelig forveksle tro og viden, for at tro på at 1 mill US-dollar kommer flyvende ned i feriefonden, ved du nok ;)

mvh
Simon
Seneste indlæg
Kærlighedsbevægelsen...
af ABC
29/03/2024 08:41
Ramadan-måneden
af ABC
29/03/2024 08:40
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Nyheder fra DR
'Oppenheimer' har haft forsinket premier..
29/03/2024 12:30
Storebæltsbroen er lukket i retning mod..
29/03/2024 12:13
Rumænien efterforsker dronelignende fra..
29/03/2024 10:53
Israel reagerer på ICJ's ordre om nødh..
29/03/2024 10:23
Problemer giver op til 40 minutters læn..
29/03/2024 09:53
Nyheder fra Religion.dk