annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15647403
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2379295
Et andet syn 1988768
Jesu ord 1521932
Åndelig Føde 1510897
Galleri
Den nye synagoge i Berlin
Hvem er online?
2 registrerede Arne Thomsen ,(1 usynlig), 206 gæster og 32 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Simon
Emne: Re: Poetisk fryd..

Ups!

Der har vel altid været en vis snagen over det at læse andre menneskers dagbøger, trods udgivelse hører tankerne jo privatlivet til, men det er ikke altid muligt at nære sig.
Adskillige dagbøger i senere tid er skrevet med henblik på udgivelse, a la’ en fiktiv ekshibitionisme i Karl Ove Knausgårds fortællinger. Mange tidligere forfattere var yderst bevidst om deres dagbøgers senere granskning, lagde derfor en notits i testamentet om at de skulle brændes efter deres død. Optegnelserne var netop private og ikke ment for andres øjne, de ejede ikke i den udstrækning vi i nutiden ser, dette behov for at spejle sig i alle og enhver. Men enkelte er trods redigering og udeladelser af hensyn et vidnesbyrd om intimiteter, de har denne personlige atmosfære man finder i Martin A. Hansens. Her er man øjeblikkelig snuseren i den nyligt afdøde forfatters hjem, optegnelser, sondringer og arbejdsmetoder er blotlagt på arbejdsbordet, som afbrudt af andre tanker ligger de dér, og om et øjeblik træder han igen ind ad døren, det er fornemmelsen. De enkelte billeder af familie, venner og selve arbejdsværelset genkalder tidlige øjeblikke, som vigtige begivenheder, andre levendegør han med den gyldne pen, som vandringerne i novellernes og romanernes store fortællerunivers.
Så har du snushanen i sig, er det bare at gi’ dig i vej ud af stien. Henad vejen forstår man mere og mere af enkelte forhold, mennesket, karakteren, livsanskuelsen og den nødvendighed for at udtrykke sig på skrift der groede i ham allerede som lærer – tegning og maleriet tilbød ikke helt de samme udfordringer, mærkeligt nok. Forøvrigt et natur- og familiemenneske, han mente selv at kende det meste af Sjælland temmelig indgående, at der ikke var mange stier han ikke havde betrådt, og efter en indgående snusen i optegnelserne betvivler jeg ikke rigtigheden af hans ord. Dagbøgerne byder på mange skønne fortællinger, landskaber gror ind i én. Ser man nærmere på hans gamle cykel, får man bestemt også mere indtrykket af den koncentrerede oplever fremfor fartbøllen – stik modsat nutidens cyklist.

Morsom er tanken, at mennesket også længere tilbage i tiden ønskede hurtigere transport, men ville de virkelig have valgt så hidsig en fremdrift, på bekostning af oplevelsen? Det var hvad der skete – at cykle på Frb. i dag, er næsten som at stige ind i »Blade Runner«, med en hysterisk ungdom om ørerne der gør alt for at komme frem. De farer rundt i gamacher med hidsige farver, et outfit der forklares med, at deres tøj endelig ikke må lugte af dem selv. Lugter du virkelig så dårligt, var min tanke i snak med en af fartbøllerne.
Heldigvis var det ikke dén slags der bekymrede opleveren Martin A. Hansen, hverken hans eller den efterfølgende generation havde større problemer med deres lugt i menneskebadet, og havde vist ikke nær det samme behov for at blive set. Der sku’ være en vigtig substans som grund for udgivelser, ja det at skrive, man skulle have noget at meddele. Og det var præcis hvad han havde, også det vidner dagbøgerne om, hvis de kan have din interesse.

mvh & gonat gonat..;)
Simon
Seneste indlæg
Tanker - idéer - visioner.
af Tikka
18/04/2024 14:09
Til papirkurven?
af Arne Thomsen
18/04/2024 13:00
Er der noget nyt under solen...
af ABC
17/04/2024 15:12
Eid-Al-Fitr
af somo
16/04/2024 18:49
Ramadan-måneden
af somo
16/04/2024 18:47
Nyheder fra DR
Mand fængslet, efter 38-årig blev stuk..
18/04/2024 13:58
WHO udtrykker 'enorm bekymring' over fug..
18/04/2024 13:33
33-Ã¥rig mand anholdt for at have solgt ..
18/04/2024 13:26
Skade til badmintonprofil tvinger kvinde..
18/04/2024 13:12
Forfatter fÃ¥r ikke udleveret sine dagbÃ..
18/04/2024 12:53
Nyheder fra Religion.dk