annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15536443
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372315
Et andet syn 1980797
Jesu ord 1518396
Åndelig Føde 1465686
Galleri
treram på vej i luften over  Mississippi 1952, uheld i Mexico
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 311 gæster og 51 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Anonym
Emne: Re: Jesus var jo jøde

.

Hej Tikka

Jeg har valgt at svare dig i en anden rækkefølge end den du stiller spørgsmålene i.

'Jeg taler kun dansk, og er ganske ulærd.'

Ulærd? Du kan læse og skrive.
I Danmark overses det ofte at ikke alle er så privilegerede at lære og skrive fra barnsben.

Analfabetisme belaster over 785 mil. voksne verden over. En del af dem er europæere.

Du er modig og nysgerrig.
Det er modigt som voksen at stille spørgsmål og det er uvurderligt at ville vide mere; hvilket også tyder på åbenhed over for ny viden. Dvs. du har muligheden for lære det du ikke ved; at du finder det spændende betyder at du er motiveret. Jeg kan kun ønske dig tillykke og held med din søgen. :-)

Det ville unægteligt gøre din søgen på viden nemmere, hvis du havde kendskab til engelsk men der er meget godt materiale oversat til dansk på trods af det lille sprogområde.

Da jeg som barn skulle lære blev jeg indprentet
"Lær en lille smule! Når du har gjort det, lær en lille smule mere" (Learn a little! Then, when you’re done, learn a little more! - Mine forældre talte ikke dansk) Så enkelt er det!

'Jeg overvejer hele tiden at stoppe her, da jeg bruger lang tid, på at formulere det jeg vil sige, så det bliver enkelt og forståeligt, men det er jo også god træning.'

Som du siger, er det god træning. Ting tar' tid! Dvs. processen tager tid men er en tid der er brugt godt.

'Jeg syntes, du skriver udmærket dansk, ...'

Skinnet bedrager: jeg udtrykker mig ofte akavet samt roder rundt i nutid og datid; derfor må jeg bruge tid på at redigere men det er langt fra altid jeg får bugt med unoderne.

Det bekymrer mig nu ikke særligt; erfaringen har lært mig at mange ikke vil gøre sig ulejlighed med at prøve at forstå; ikke ulejliger sig med at spørge ind til det, som er uklart for dem og så er der en del som ikke kan læse indenad. Ligeledes er der dem, der bliver fornærmet hvis man spørger ind til deres indlæg og andre er eksperter i at 'tale' udenom. ;)

'...men dine skriftsteds henvisninger er ikke sådan ligetil for mig at afkode, men det er blevet bedre end i starten.'

Flere års vane fra fora med virkelig skrappe kristne, jeg kunne have undladt de fleste jødisk/hebraiske ord, min fejl men jeg er glad for det er blevet nemmere.

'Jeg kan dog godt se, at jeg måske ikke er havnet det rigtige sted, når jeg gennemlæser gamle indlæg, hvor jeg oplever en stor intellektuel viden, som jeg slet ikke besidder.'

Så længe du ikke er bange for at spørge ind til det du ikke ved, skal du ikke lade dig skræmme. I dag hvor vi har Internettet og Google er viden blevet nemt tilgængeligt (det er fantastisk!) men der er også mange faldgruber, man skal verificere (søge beviser) på alt; søge oplysninger fra så mange kilder som muligt og se kildehenvisningerne, så kan det ikke gå helt galt.

'Jeg kunne tænke mig at vide, om du tilhører en bestemt jødisk retning?'

Her er den væsentligste grund at jeg ikke svarer dig i rækkefølge.

Du stillede et konkret spørgsmål og det besvarede jeg naturligvis fra et jødisk synspunkt, jeg tog (bortset fra historiske fakta om manglende bevisførelse for personer) ikke udgangspunkt i min overbevisning.

Mine forældre var ortodokse, (ikke ultraortodokse -inddelinger kom først i 1800tallet og ultra-ortodoks er et endnu nyere begreb). Dvs. jeg blev opdraget på ortodoks vis med toralære fra 3 års alderen, bønner og hele menageriet; inden jeg fyldte 7 år afviste jeg HaShem. Jeg blev da belært om at før jeg havde lært HELE jødedommen, kunne jeg ikke tillade mig at afvise hverken den eller HaShem. Selvom det ikke fik mig til at blive troende, havde jeg dog intet imod at lære hele molevitten.
Jeg har naturligvis ikke lært alt om jødedommen; da jeg undslap mine forældres kontrol, syntes jeg at jeg havde lært nok til at fastholde min afvisning. Jeg havde kastet mig over oldtidshistorie, det bekræftede mig i mit standpunkt, mens det samtidig lærte mig om hvordan den jødiske tro opstod og hvordan historiske begivenheder for isralitterne = det jødiske folk, bevirkede ændringer i tro og sædvane.

For at besvare spørgsmålet, jeg er sekulær jøde.

'Jeg holder meget af bibelens ord, ...'

Det udsagn forstår jeg ikke. Jeg har svært ved at forstille mig at du taler om det de kristne kalder 'gamle testamente'. Jeg ved at mange kristne priser deres bibel 'det ny testamente' men jeg har også oplevet, hvordan de ikke vedkender sig dets indhold. Jeg fortæller dig dette, for jeg kan kun være ærlig men hvis du finder behag i den, eller hvilken som helst anden bog er det godt for dig; smag og behag er forskellig!

'... som har været en opdragende faktor for mig'

Medmindre det betyder at dine forældre (som mine) har opdraget dig med den, forstår jeg heller ikke dette udsagn.

'Hvilke 7 bud for ikke jøder er der tale om, og hvordan kommer man til at leve i den kommende nye verden?'

Du må ikke slå ihjel.
Du må ikke stjæle.
Du må ikke tilbede afguder.
Du må ikke bedrive utugt (traditionelt tolket som incest, sodomi, praktiseret mandlig homoseksualitet og utroskab).
Du må ikke spise kød fra levende dyr. Det vil sige, man må ikke skære kød fra et stadig levende dyr.
Du må ikke bespotte Gud.
Du skal oprette retfærdige og ærlige domstole og dømme retfærdigt.

De 10 bud er specifikt givet til jøderne og ikke-jøder kan derfor ikke forventes at følge disse.

I den kommende verden lever man som i den nuværende, men HaShem er den eneste gud der bliver dyrket. Ingen krige etc. kort sagt paradis på jord! (Utopia!)

Jødedommen er ikke en dødskult og beskæftiger sig ikke meget med døden, det har dog ikke afholdt den meget kendte jødisk lærde, Maimonides (Rambam) fra 12.århundrede, samt utallige diverse rabbinere (jødiske lærere - ikke præster - selv om de i dag har påtaget sig en gejstlighed som ikke tilkommer dem) at udtale sig derom.

Der er forskellige opfattelser om noahides, Rambam mener de kommer med i denne ny verden (såfremt de tror og gebærder sig på den rigtige måde) mange rabbinere ligeså men der er dem, der mener noget andet.

Jeg fandt en online bibel på dansk hvor oversættelsen er rimelig:

http://www.bibelselskabet.dk/brugbibelen/bibelenonline

'Bliver man genskabt hvis man dør før Mashiach har udryddet alt ondt?'

link er til Esajas' bog - 26:19

Isaiah/Esajas er ham der siger mest om Mashiach selvom andre profeter også omtaler ham - Igen der er ingen konsensus, hverken hos jødiske som ikke-jødiske lærde og da slet ikke hos folket.

'Alt ondt er vel de som ødelægger jorden ... de ugudelige, ikke?

Ja, først og fremmest dem som ikke tror på YHWH men der er andre kriterier, se ovenfor. - de kan ikke blive enige hverken med sig selv og andre.

... men hvad så med døden og satan, vil det også være slut med det?'

Med hensyn til døden se ovenfor. Jødedommens syn på satan divergerer meget fra kristendommens. Satan er ikke en dæmon der kæmper med guden om menneskenes sjæle. Opfattelsen af ham har ændret sig (som alt andet i jødedommen efter Babylon) men stort set, er han guds tjener og handler kun efter gudens ordre.

En venlig hilsen til dig også ...


/DW

.
Seneste indlæg
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Ramadan-måneden
af ABC
28/03/2024 18:08
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Kærlighedsbevægelsen...
af ABC
24/03/2024 17:18
Nyheder fra DR
International domstol beordrer Israel at..
28/03/2024 17:51
Pingvinerne i Guldborgsund Zoo har fået..
28/03/2024 17:33
Sam Bankman-Fried får 25 års fængsel ..
28/03/2024 17:08
Rusland: Gerningsmænd bag formodet terr..
28/03/2024 16:27
Holland vil bruge 18,6 milliarder kroner..
28/03/2024 16:05
Nyheder fra Religion.dk