1
registreret Arne Thomsen
680
gæster og
191
søgemaskiner online. |
Key:
Admin,
Global Mod,
Mod
|
|
|
Skribent: ole bjørn
Emne: Re: Kaosteori og forståelse 5.
|
Hvad har kaosteorien foreløbig lært os?
Den har lært os, at de fleste processer i universet matematisk kan beskrives som ikke-lineære dynamiske processer, d.v.s. at de udvikler sig eksponentielt, og ikke i en jævnt fremadskridende proces. Det betyder også, at de kan løbe løbsk og komme helt ud af kontrol, som sommerfugleeffekten viser os. Men heldigvis er det mere undtagelsen end reglen.
Hvis en proces undervejs i sit kaotiske forløb vender tilbage til nøjagtig samme tilstand som på et tidligere tidspunkt, er den stabil. Vi kalder den en periodisk proces, for det har vist sig, at med de samme startbetingelser, og med de samme kraftpåvirkninger, vil den gentage sit "kredsløb" i det uendelige, medmindre processen påvirkes af noget udefra.
Men en forstyrrelse vil ikke altid medføre en sommerfugleeffekt. Nogle processer er ret robuste mod forstyrrelser, og finder tilbage i et nyt periodisk kredsløb, tæt på det oprindelige. Universet har åbenbart en stabilitetsfaktor, som gør, at alting ikke bare løber løbsk. Det gode er, at selv de kaotiske processer kan beskrives matematisk, og det betyder, at de kan gøres menneskeligt forståelige.
Kan vi forstå processernes forløb, kan vi også påvirke dem, og takket være sommerfugleeffekten, som i princippet kan sammenlignes med en forstærker, kan vi med små reguleringer forårsage store ændringer. I princippet er der ingen grænser. SETI forskerne (der søger efter intelligent udenjordisk liv) regner med 3 klasser af intelligente civilisationer. Den 1.ste kan manipulere med planeter. Den 2.den kan manipulere med solsystemer. Den 3.die kan manipulere med galakser. Vi har ikke engang nået 1.ste klasse endnu.
Hvad vil forskningen i kaosteori betyde for livet på jorden?
Det korte svar er, at på sigt vil det betyde alt. Vi er kun lige begyndt at forstå kompleksiteten i DNA-molekylet. Vi vil blive i stand til både at skabe nye livsformer, og påvirke vor egen regenerationsevne, så sygdomme kan udryddes. Vi vil kunne styre klimaet på jorden efter behag. Vi vil kunne forædle vor egen art og skabe supermennesker. Vi vil kunne bygge supercomputere, som kan styre og regulere vore samfund bedre end vi selv vil være i stand til, og give os svar på hidtil uløselige problemer.
Alt dette ligger selvfølgelig langt ude i fremtiden, og det er under forudsætning af, at vi ikke i uforstand udrydder os selv i indbyrdes magtkampe, og at ingen kosmiske katastrofer indtræffer, der vil smadre vor planet, før vi kan kolonisere andre planeter.
En masse af de vilde fantasier hos fortidens science fiction forfattere er blevet til virkelighed i dag. Det vil mange af nutidens vilde fantasier også blive. F.eks. er det allerede i dag muligt for to mennesker at være i telepatisk kontakt med hinanden, blot ved en mindre ændring af deres krop. Det er ikke en skrøne. Men hvad kan denne teknik ikke udvikles til?
Og alt dette skyldes, at vi opdagede, at selv kaotiske processer kan beskrives matematisk, og dermed gøres forståelige. Kun manglen på fantasi sætter grænser for fremtiden.
Mvh
Ole Bjørn :o)
|
|
|
|