annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15678261
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2381510
Et andet syn 1991201
Jesu ord 1523116
Åndelig Føde 1522482
Galleri
Barfodsløb i bølgeskvulp
Hvem er online?
0 registrerede 192 gæster og 155 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 1 af 2 1 2 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#7891 - 12/11/2009 09:51 ADSKIL KIRKE OG STAT - SIGER PRÆSTER
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7197
Sted: Sydsjælland
Dagbladet Information beretter i dag, at statsansatte præster vil have kirken skilt fra staten.

Der er præster, der mener, at det er forkert at give én bestemt religion og kirke særlige privilegier.

De hævder, at kirken skal have frihed til holdninger - også selv om de går imod den herskende regering.

Om fremtiden for folkekirken i Danmark siges det, at det vil være sundt, hvis den skal klare sig selv - også selv om den muligvis splittes i flere forskellige kirker.

En sådan udvikling har jo været ønsket længe af mange, men det er nyt i hvert fald for mig, at der er præster, som er villige til at opgive den trygge tjenestemandsstilling til fordel for friheden og det at klare sig selv.

Hvor mange af de ca. 2000 folkekirkepræster, der har denne holdning, er desværre ikke oplyst.

http://www.information.dk/214911

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (12/11/2009 09:51)
Top Svar Citer
#7904 - 13/11/2009 00:37 Re: ADSKIL KIRKE OG STAT - SIGER PRÆSTER [Re: Arne Thomsen]
arentzen Offline
godt igang
Registeret: 03/01/2007
Indlæg: 53
Kære Arne

Jeg tror at holdningerne blandt præsterne er meget forskellige, om hvorvidt stat og kirke skal adskilles. Nogle vil måske mene det er asocialt at de store kirker ikke skal være med at betale til de små kirker.

Jeg har ladet mig fortælle, at man ved hver gudtjeneste eller kirkeligt arrangement skal indberette til provstiet om hvor mange kirkegængere der har været til stede, og det siger sig selv, at små sogne med f.eks. 5-10 ugentlige kirkegængere kan få svært ved at få økonomien til at løbe rundt hvis tilskuddet afhænger af "hvor mange kunder der er i butikken".

Man kan måske spørge om det er rimeligt at forkyndelsen af Guds ord skal være afhængig af mammon?

Her hvor jeg bor har man forlængst slået flere sogne sammen, så én præst må betjene flere kirker med gudstjenester, bryllupper, begravelser, konfirmanter m.m. og det lægger et væsenligt større arbejdsbyrde på den enkelte præst.

Vores præst hvor jeg bor, har netop opsagt sin stilling fordi han ikke længere ønsker at betjene 2 sogne, men kun foretrækker et sogn.

Så jeg tror ikke det kun handler om tryghed i ansættelsen, men også arbejdsbyrden. Jeg har hørt om præster der har holdt 4 gudstjenster på én søndag! 2 om formiddagen, 1 om eftermiddagen og 1 om aftenen.

Men jeg tror på sigt at der kommer en adskillelse mellem stat og kirke, om ikke andet så fordi at man samtdig med faldende medlemstal også lægger en større arbejdsbyrde på nogle præster, og dermed er nogle af disse præstestillinger ikke attaktive. Man kan måske sige at kirken sparer sig ihjel!
_________________________
Med venlig hilsen
Peter Arentzen smiler
Top Svar Citer
#7906 - 13/11/2009 09:48 Re: ADSKIL KIRKE OG STAT - SIGER PRÆSTER [Re: arentzen]
Borad Offline
godt igang
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 229
Sted: Danmark

Man kan jo sige, at hvis man vitterligt gerne vil se Danmark som et sekulært samfund, så er skilsmissen mellem stat og kirke den eneste vej frem..

Som sådan er jeg selv tilhænger af et sekulært samfund, men et sådan samfund kræver jo, at alle må acceptere og erkende, at ingen skal have fortrin frem for andre, mens man tager hensyn til forskellighederne..

Mvh
_________________________

Qol Yehudi

A Jewish Voice
Top Svar Citer
#7907 - 13/11/2009 12:28 Re: ADSKIL KIRKE OG STAT - SIGER PRÆSTER [Re: Borad]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7197
Sted: Sydsjælland
Hej Borad.

Jeg er meget enig med dig i, at selve samfundet skal være sekulært, hvorved jeg forstår, at den politiske magt ikke skal være "forlovet" med nogen bestemt religion eller anden livsopfattelse eller livsanskuelse.

Samtidig skal det enkelte menneske selvfølgelig have sin fulde både politiske og trosmæssige frihed - uanset hvad det er, han/hun tror på - og ikke tror på.

Den gamle institution der blev startet af Harald Blåtand omkring år 960, som en del af hans statsmagt, og som i dag kaldes den danske folkekirke får hermed omsider sin frihed - og hvad det kan føre til, er jo ikke til at vide.

Men selvfølgelig skal den have chancen, synes jeg, for ny vækst og udvikling - på lige fod med alt andet "af den slags" smiler

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (13/11/2009 12:29)
Top Svar Citer
#7910 - 13/11/2009 16:40 Re: ADSKIL KIRKE OG STAT - SIGER PRÆSTER [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.

Ja det er en meget spændende diskusion om folkekirkens adskillelse fra staten, jeg ville også mene at et sekulært samfund ville være betydeligt bedre end den binding til staten som folkekirken har nu.

Og at den så også selfølgelig selv må sørge for at skrabe penge sammen, til lønninger, pensioner, uddannelser og driften af kirkerne , uden statens og andre troende samt ateisters medvirken.

Det vil nok blive en brat overgang, med et betydeligt mandefald blandt præsterne, for det ser ud til at mange medlemmer er tilbøjelig til at opgive folkekirken helt, mange har meldt sig ud efter Brorson kirkens præsts lovbrud og den dag kontingenter stiger måske dobbelt eller triple op, tror jeg at folk hurtigt får sig meldt ud af folkekirken ligesom det skete i Sverige.

Der vil også blive endnu flere kirker ledige, så der bliver brug for gode forslag hvad de så kan bruges til, de er jo ikke videre energiøkonomiske, og skal de bruges heltids bliver det en dyr affære at varme dem op.

Desværre er jeg bange for, at der går mange år inden politikkerne er modne til at sætte det på dagordenen, selvom flertallet ikke selv er medlemmeraf folkekirken.

Samtidig må så inddoktrineringen af børn ophøre i skolerne, ligesom præster ikke skal have adgang til skolerne for at få børn overtalt til minikonfirmationer.

_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#7912 - 13/11/2009 18:08 Re: ADSKIL KIRKE OG STAT - SIGER PRÆSTER [Re: treram]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7197
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Du har nok ret i, at der kan gå lang tid før adskillelsen bliver gennemført, fordi der jo skal en ændring til af Grundlovens § 4.

Citat:
§ 4. Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten.

Så meget desto mere må det være vigtigt, synes jeg, at "vi holder gryden i kog".

Men der er jo også andet, der motiverer til en revision af grundloven.
Grundloven er blevet ændret fire gange siden den kom til verden i 1849 - i 1866 efter nederlaget i 1864, som førte til provisorielove - i 1915, hvor kvinder fik valgret - i 1920 efter genforeningen med Sønderjylland - og i 1953 hvor Landstinget blev nedlagt.

Nu er der så gået 56 år siden sidste revision - så det kunne vel snart være tid til et eftersyn - og bl.a. spørgsmål om ændring af forhold vedrørende kongedømmet kunne vel tænkes at føre frem mod en femte revision.

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (13/11/2009 18:09)
Top Svar Citer
#7924 - 14/11/2009 12:49 Re: ADSKIL KIRKE OG STAT - SIGER PRÆSTER [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.

Ja vi må holde [/i]gryden i kog[i]som du siger, adskillesen kan kun ske for sent, jeg ved ikke hvorfor ingen vil tage et initiativ til at få sat skilsmissen igang.

Jeg ser adskillesen som en triumf for intelligensen, endelig ser det ud til at "folket" er ved at vågne op og vise at de har hjerne.

Dit næste punkt om kongehuset undrer mig lidt, men du følger måske den mere eller mindre skjulte mening om kongehusets stilling i Danmark. Jeg kan godt følge meningen lidt, idet ingen familie er bedre end enhver anden familie, intet menneske er ikke mere værd end ethvert andet menneske.

Men det har været en tradition at se op til kongehuset, ligesom man har set op, med endda ærefrygt til den lokale pastor/præst for ikke at sige biskop, de er dog efterhånden pillet ned af deres uretsmæssige piedestaler, hvor de ikke hørte hjemme, de besad en mærkelig magt over det almindelige menneske.

Kongehusets medlemmer er selvfølgelig ikke et hak bedre eller værre end gennemsnittet af andre mennesker, alligevel bliver de stillet på en piedestal, med særdeles god løn og arbejdsvilkår, som mange nok ikke forunder dem, men de må også finde sig i, at skulle stille op til mange ting i tide og utide, de skal helst være ved godt humør og smile hele tiden, ellers kommer eftermiddagsbladene straks efter dem, de er på vagt for at finde ethvert lille fejltrin de kan slå stort op til "folkets" ( eller nogle af folkets ) fornøjelse.

De kan på ingen måde kommentere ret meget, kan ikke beskytte sig mod pressens nogle gange tåbelige indslag.

Jeg tror på den anden side ikke, at vi kan undvære kongehuset, som en samlende faktor i både gode og i krisetider, som en værdig representant udadtil for Danmark.

Vi skulle som alternativ have en præsident, der var synlig i en vis årrække indtil han blev afløst af en ny, de skulle alle have en god livspension, som samlet over en vis årrække sikkert ville blive dyrere end hvad kongehuset "koster".
Der er nu heller ikke syndelig megen højtidelighed med en præsident, efter hvad jeg synes at se på de forskellige præsidentembeder og deres "missioner". De er jo bare en billig substitut for et kongehus og uden den samme glamour.

Det er også meget pudsigt at hver gang de øverste kongelige har fødselsdag, så er Amalienborg slotsplads fyldt med pædagoer med deres børnehaveklasser, der skal se og råbe tillykke for fødselslaren, så er pædagoerne knap så sf´ske.

Så lad os dog beholde dem og se lidt igennem fingre med, at de også kan optræde som almindelige mennesker, vi griner sku heller ikke altid.

Og lad dem så blive befriet for deres omklamren af den luthers-evangeliske tro, inddoktrinering er forbudt, der er religionsfrihed i gode gamle Danmark.

_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#7938 - 15/11/2009 12:12 Re: ADSKIL KIRKE OG STAT - SIGER PRÆSTER [Re: treram]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7197
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Er du opmærksom på, at alle de argumenter, du fremfører, for bevarelse af kongedømmet stort set lige så vel kunne bruges for bevarelse af den nuværende folkekirke-ordning?

Historiens gang viser jo, at der skal ganske meget til, før man skrider til at ændre på grundloven, og mit gæt er, at vi skal ned under 50 % folkekirkemedlemmer, før dét alene kan føre til en grundlovsændring.

Angående kongehuset ser jeg det også gerne bevaret, men det virker for mig absurd, at regenten f. eks. skal underskrive (godkende) alle love vedtaget af folketinget - formel kongemagt.
Det nærmer sig efterhånden det latterlige, synes jeg.

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (15/11/2009 12:13)
Top Svar Citer
#7949 - 16/11/2009 19:54 Re: ADSKIL KIRKE OG STAT - SIGER PRÆSTER [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.

Ja muligvis kan mine argumenter for kongehusets bevarelse, bruges på samme måde for at bevare folkekirken og alligevel ikke.

Nu er der ikke nogen glamour over folkekirken, det er DØD trist alt der har med folkekirken at gøre, salmerne er de samme DØD triste, prædikerne er de samme DØD triste der kun handler om ET, vores synders forladelse og tanker om et nyt liv uden krop-gu hvor opmuntrene og så er det bare det rene "sorte" teater, uden nogen er istand til at bevise at det sagte er sandt.

Folkekirken er helt sikkert ikke istand til at representere lille Danmark i det store udland, her kan den ikke hamle op med kongehuset eller muhammed tegningerne.

Det kunne være spændende at se hvad en folkeafstemning ville vise, kunne man ikke lave en prøveafstemning ved næste folketingsvalg?, for at se hvordan tingenes tilstand er, jeg tror at hvis det virkelig gjaldt, så ville tallet for skilsmissen nok være nær de 50%.

Men vi skulle nok høre på en masse piveri fra folkekirkens håndlangere, som sikkert vil kæmpe for deres gode job, mere end for troen, selvom det påstås at mange ønsker adskillesen.



Redigeret af treram (16/11/2009 19:55)
_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
annonce
Side 1 af 2 1 2 >


Seneste indlæg
Min ”religion”
af Hanskrist
24/04/2024 00:33
Vigtige præciseringer
af somo
23/04/2024 14:04
Kom op på bjerget...
af ABC
23/04/2024 13:13
Tanker - idéer - visioner.
af Hanskrist
23/04/2024 11:55
Lad os undersøge islam...
af ABC
23/04/2024 11:48
Nyheder fra DR
Studerende i kæmpe demonstration mod pr..
24/04/2024 04:30
Senatet vil sætte stopper for TikTok i ..
24/04/2024 04:29
Skolelærere i Tennessee må nu bære sk..
24/04/2024 03:06
Ny rekord for antallet af lastbiler med ..
24/04/2024 01:13
Ukrainsk borgmester til indbyggere: Kraf..
24/04/2024 00:52
Nyheder fra Religion.dk