annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 3734070
Et andet syn 1138765
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 880188
Jesu ord 792036
Spirituel omsorg 757238
Galleri
Anholdelsen i haven
Hvem er online?
0 registrerede 4 gæster og 15 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 1 af 2 1 2 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#7230 - 16/07/2009 11:43 SHAMANISME
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 4871
Sted: Sydsjælland
Shamanisme er ikke just noget nyt her på kloden.

Wikipedia skriver:
Citat:
Shamanisme er en verdensomspændende åndelig praksis. Man kan spore den min. 40.000 år tilbage, og shamanisme har været praktiseret fra Grønland til Sydafrika, Amerika til Australien.

Og videre:
Citat:
"En shaman er et menneske som, sammen med sin åndehjælper, tager på en sjælerejse til den anden verden (åndeverdenen), for at bringe hjælp og/eller kraft med tilbage til denne verden, til gavn for alle/samfundet."

Sjælerejsen er altså kernen. Denne kerne er siden hen blevet iklædt forskellige kulturers skikke, sange, mytologi osv.
Herhjemme er det sejden og vølverne der repræsenterer vores lokale form for shamanisme.

Sejden og vølverne forsvandt først med kristendommens indførelse omkring år tusind - flere steder senere - og måske fortsatte de mere skjult - som hekse.

Om nordisk shamanisme fortsætter Wikipedia:
Citat:
I den nordiske form for shamanisme - den samiske, der også omfattede dele af Rusland - kaldtes shamanen en noaide.
Det var hans opgave, at sørge for frugtbarhed og sundhed, og han var derfor på en gang præst, læge og vismand.
Noaiderne blev af øvrigheden betragtet som heksekunst, trolddom eller magi.

Mange af samernes shamanistiske forestillinger og rituelle praksis har stor lighed med traditioner, der findes hos en række sibiriske kulturer.

Under ritualet brugte noaiden trommen og sang indtil han faldt i trance eller ekstase, under hvilken han begav sig ud på en rejse til åndeverdenen. Det var nu muligt for ham, at se ind i både fremtiden og fortiden, samt at tale med de døde. Han kunne få besked fra guderne om hvor det var jagtdyr, eller bjørne, ulve og andre truende farer. I trancen kunne han også helbrede, befri sjæle og spå. Han kunne få besked fra guderne, om at man skulle ofre noget til dem. Noaiden kunne således afgøre hvilke ofre, som var nødvendige for at stabilisere balancen mellem de dødeliges og de udødeliges verden.

Her har vi altså det forholdsvis primitive menneske (teknologisk set) overfor den mægtige natur og skæbnens magt, der hytter sig - bogstavelig talt - og støtter sig til magi.

Hvad de fik ud af dét, er der vel ingen, der ved.

I vore dage er shamanen skiftet ud med naturvidenskaben og dens teknologi, kunne man vel sige.

Og hvad vi får ud af dét, er vel også ret så tvivlsomt - især når man tænker på de skader, vi med vore teknologiske muligheder påfører kloden - og som jo direkte truer vores eksistens.

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (16/07/2009 11:43)
Top Svar Citer
#7232 - 17/07/2009 15:18 Re: SHAMANISME [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.

Jeg ser du har gravet i "Falkens" ynglingsemne ovre på religion.dk år tilbage, han er helt ude af debatten der for længe siden, han var lidt hård i sine udtalelser overfor mig, kan jeg huske og det var vist dig der kom mig til undsætning.

Jeg har ikke studeret shamanismen, men ved jo at eskimoerne på Grønland havde en åndemaner, der slog på sin specielle tromme for at komme til åndeverden???.

Men shamanismen må havde opstået samtidig med neandertalerne, idet de jo levede for ca 40.000 år siden, neandertalerne havde ringe udbredelse i verden, der var ikke mange af dem og de må have været meget indavlede, de kunne jo ikke komme så langt omkring, mon dette har smittet af på os?? det er nok derfor vi er blevet hvad vi er blevet-ren indavl.

Man kan så undres over hvordan og hvorfor eskimoerne er kommet til de extremt kolde egne af verden, hvor livbetingelserne er meget dårlige og livet er farligt.

Ok bare lige noget der faldt mig ind, mens jeg sidder her og venter på "syndfloden".Redigeret af treram (17/07/2009 15:22)
_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#7233 - 17/07/2009 17:59 Re: SHAMANISME [Re: treram]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 4871
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Tak for svar.

Det er nu ikke fordi jeg har studeret shamanismen så meget, men dét, der slår mig, er, at den går så langt tilbage i tid - mere end 40.000 år - og du har jo ret i, at der dengang foruden nutidens menneske også var neanderthalere (hvis historie går mere end 300.000 år tilbage, og som havde redskaber, brugte ild og havde begravelsesskikke).

Det andet, der slår mig, er den geografiske udbredelse - næsten overalt på kloden - og der har vist aldrig været neanderthalere f.eks. i Australien smiler
Hvordan kan det være, at folkeslag næsten overalt på kloden alle brugte lokalvarianter af det samme: Shamanismen?
Jeg gætter, at det har været den eneste måde, hvorpå menneskeheden har kunnet få sit behov dækket mod rådvildhed, sygdom og sult i deres ydmyge position overfor den almægtige natur.

I vore dage er situationen nærmest omvendt.
Vi har alt for megen magt over naturen her på denne klode, og vi er i færd med at gøre den alvorlig og uoprettelig skade - vi er ved at "save den gren over, vi selv sidder på".

Det er jo fordi vi fra naturvidenskab og teknologi hat fået midler i hænde, som vi ikke forstår at overskue og styre.

Jeg har netop nærmest tilfældigt læst i en bog, som tv-stationen dk4 udgav i 2008 på baggrund af en udsendelsesrække: "Tankens magt", og som hedder: "Et spadestik dybere" (ISBN 978-87-92130-19-8), hvor forskellige former for filosofi behandles på en aktuel og letfattelig måde, det afsnit, der handler om religionsfilosofi.
Her er der nogle kommentarer til vores aktuelle situation, skrevet af afsnittets forfatter, Lars Sandbeck.

Jeg vil lige indskyde, at religionsfilosofi ikke er religiøs filosofi, men derimod filosofi om religioner og det religiøse.

Om religionsfilosofiens fremtidige udfordringer skriver Lars Sandbeck bl.a. (med udgangspunkt i den truende globale opvarmning):
Citat:
Det, der adskiller kapitalismen fra andre ideologier og samfundsformer, er dens opfattelse af, at det sociale livs højeste værdi og formål er økonomien forstået som maksimering af vareproduktion og forbrug.
Til grund for denne opfattelse ligger en forestilling, der tænker lykke snævert sammen med rigdom, der giver frihed (råd) til at gøre, hvad man vil, og besiddelse, der giver magt og status.
Lykken ligger i denne kombination af frihed og besiddelse, og begge dele kan kun realiseres gennem profitmaksimering og forøget forbrug - altså netop det, der forårsager den globale opvarmning.
...
Men hvordan kan man overhovedet tænke lykken som noget immaterielt?
Jamen det har religionerne - med få tvivlsomme undtagelser - altid gjort.
...
Religionsfilosofien kan være en refleksion over og fortolkning af disse i forhold til kapitalismen alternative lykkeforestillinger.
...
- det er en udfordring, religionsfilosofien først skal til at tage op.

Her er det altså ikke guder, det handler om, men alternativ, ikke-materiel, lykke.

Måske vi her har en bedre "Shaman" end naturvidenskab, teknologi og kapitalisme? smiler

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (17/07/2009 18:02)
Top Svar Citer
#7234 - 18/07/2009 17:47 Re: SHAMANISME [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.

du vakte min nysgerrighed med din Shamanisme og læste at også i Australien dyrkede de indfødte Aboriginals Shamanismen med trommedans o.s.v.

Man kan så dertil sige at neandertalerne m.fl. var vel de første der begyndte at kunne tænke "fornuftigt" selvom det ikke kan siges at være videre fornuftigt at tro på ånder, men de store skoves mange sære lyde om natten, kunne nok få menneskene dengang til at blive lidt bange og måtte derfor tilkalde ånder for at klare tilværelsen.

Selv idag kan mennesker jo blive bange for sære lyde, jeg husker når jeg som dreng skulle ned i vores kælder om aftenen, hvor der kun var en sølle 15 watt glødelampe, der lyste op, kunne jeg godt få benene på nakken, hvis jeg hørte en eller anden sær lyd.

Der er stadig folk her i Danmark der oprigtigt mener at der findes ånder, jA endda helligånder som de tilbeder, som man tilbad ånderne hos neandertalerne, så nogle er ikke kommet meget længere i deres udvikling, igennem ca. 400.000 tusinde år tilbeder man stadig (hellig)ånder.

Hvad angår Lars Sandbecks: det der adskiller kapitalismen fra andre ideologier og samfundsformer.........
kapitalismen adskiller sig vist ikke videre fra socialismen på det rent materielle, alle vil gerne have del i kagen og kapitalismen kan ikke blive maximal, uden at alle så at sige får del i kagen, så alle får råd til at købe, hvilket jeg synes at finanskrisen viser.
Alle skal jo helst købe så meget som muligt for at holde produktionen/arbejdsstyrken igang, hvilket vor klode slet ikke har godt af, så den eneste måde, at skabe bedre forhold for vor klode er at begrænse børnefødslerne, så det enorme råvare og energibehov kan minimeres efterhånden, men vor klode er alligevel dømt til undergang, selvom der muligvis går nogle få mia. måske endda kun mil. år.

Det kan undre een, at klimaforskerne ikke tager befolkningsvæksten med i deres konferencer om at "redde" vor lille klode, man siger bare at om så og så mange år er befolkningen fordoblet og det er ikke så godt, jeg mener der bør gøres noget alvorligt ved dette problem.

_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#7235 - 19/07/2009 10:51 Re: SHAMANISME [Re: treram]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 4871
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Jo, forestillinger om ånder, som du så lige skal have givet et ekstra rap over fingrene, er jo også ældgammel og eksisterer på mange forskellige måder.
For eksempel kunne man vel godt sige, at du er "besjælet af en ateistisk ånd", og at du debatterer i en "fordragelighedens ånd" - selvom den ikke rigtig kan udholde dem, du kalder "de troende" smiler

Det ser ud til, at du helt har opgivet idéen om en form for lykke, der ikke er baseret på størst muligt materielt forbrug.
Det er jo ellers det, religionsfilosoffen peger på - hinsides både kapitalisme og socialisme.

I stedet vil du have udryddet de for mange mennesker - som jo, bekvemt nok, er "de andre" (et levn fra stammekrigene?).

Hertil er vel at sige, at dem, du vil have udryddet, vel er dem, der lever for under en dollar om dagen - for i vores rige del af verden er antallet af mennesker jo på nippet til at være faldende - så der skal virkelig udryddes mange fattige, før det rigtig batter noget.
Desuden er det jo heller ikke så meget ulandene, der tilfører deres miljø uoprettelige skader.

Alligevel er jeg enig i, at årsagerne til de mange børnefødsler i ulandene bør afklares, så vi ikke mindst kan undgå, at ca. 30.000 ulands-børn dør af sult og sygdom hver dag! - uanset at vi har de materielle midler til stort set at undgå denne grusomme dødelighed, men bare ikke bruger dem.

Hvis jeg forstår dig ret, er din indstilling den, at vi selv blot skal fortsætte den katastrofale forbrugs- og plyndringsfest - for verden går jo under alligevel - før eller siden - og at vi ikke skal interessere os for muligheden af andre former for lykke.
Det kan man da kalde en materialisme, der vil noget smiler

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (19/07/2009 10:51)
Top Svar Citer
#7236 - 19/07/2009 17:41 Re: SHAMANISME [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.
Du må undskylde hvis jeg kom til at træde dine ånder under fode, men ånder er jo kun ånder og intet andet, dine forfædres sjæle der går igen og kan komme i kontakt med mennesker med særlige åndede evner.

Ateister går ikke igen og bliver ånder, for når vi dør så dør vi og lever ikke videre i åndsriget, hvor ingen dør??

Jeg forstår ikke hvorfor du vil gøre mig til massemorder, jeg har ikke udtalt at der skal slås nogen ihjel for at lette trykke på verden, men der skal gøres nogen ved den stigende befolkningstilvækst, som verden en skønne dag ikke har mad og råstoffer nok til, samtidig med den stigende vandstand i havene bliver landområderne med madproduktion reduceret, hvilket vil gøre problemet endnu større.

Og du forstår mig aldeles ikke ret med, at vi skal fortsætte udplyndringsfesten af klodens råstoffer, dette mener jeg ikke du kan læse ud af mine indlæg, tværtimod mener jeg at råstofferne bliver misbrugt, hvilket mange brancher er medvirkende til og ikke mindst regeringer, der i mange lande yder tilskud til folk under finanskrisen, for at de kan fortsætte deres køb af alskens skidt og møg for at opretholde produktionen, ligesom der hele tiden spekuleres i nye tiltag indenfor tv/video/ for at folk skal købe de sidste nye opfindelser, Blue Ray,HD,mobiltlf. med tv,internet kamera o.s.v.alle skal have det sidste nye skrig og det koster resourcer.
Din computer skal helst skiftes hver fjerde år iflg.dem der sælger dem, jeg er begyndt at skifte enkelte dele på computeren istedet, bl.a et bedre og hurtigere motherboard, hvilket mange gange er nok, så kan den holde 4 år til.

Men verden går under en skønne dag ligemeget hvilke tiltag vi gør, det er der vist ingen tvivl om, det har din gud "besluttet".

_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#7237 - 20/07/2009 08:02 Re: SHAMANISME [Re: treram]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 4871
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Jeg glæder mig over, at jeg har overfortolket dig, så du ikke er "massemorder" - og undskylder.

Du vil åbenbart absolut have "ånder" gjort til en slags væsener á la gespenster og spøgelser, mens jeg opfatter "ånd" i en bredere forstand, som noget der har sit udspringe i at ånde, et livstegn, en idéverden, en måde at være på, men - indrømmet - nogle gange mere specifikt også opfattet som en slags væsener.
Det orker jeg ikke at "hænge mig i" smiler

Jeg er selvfølgelig enig i, at vi mennesker må se at få styr på, hvor mange vi vil være, og jeg fornemmer en slags tabu mod sådanne tanker, som vel stammer fra vores fortid som stamme-mennesker.

Men der, hvor vi efter min mening virkelig kunne gøre noget her og nu, er vores levevis i de rige lande.

Hvorfor skal vi absolut have økonomisk vækst?
Er det noget, vi mennesker har et behov for?
Det tror jeg ikke på.

Vi vil nok ikke give afkald på de materielle goder, vi allerede har, men at vi skal have stadigt flere og flere, end vi har nu, det tror jeg ikke er et menneskeligt behov.
Det tror jeg er noget, der hele tiden fødes af vores økonomiske system, hvor man nærmest automatisk tænker i økonomisk vækst - godt hjulpet af reklameindustriens stadige skaben nye - overflødige - behov.

Så mit gæt er, at den automatiske tænken økonomisk vækst snarere er et udtryk for åndelig dovenskab - eller man kunne sige, at det åbenbart er pengene, der bestemmer over os, i stedet for at det burde være os, der bestemmer over pengene.

Den tilstand tror jeg ikke på, at vi behøver at finde os i.
Så dumme tror jeg ikke på, at vi er smiler

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (20/07/2009 08:03)
Top Svar Citer
#7238 - 21/07/2009 08:43 Re: SHAMANISME [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.

Nu har jeg "studeret" ordet ånder lidt og de fleste mener at ånder er noget religiøst, døde hvor sjælen ikke er nået med "over" og derfor "går igen", fordi de er blevet afskåret fra reinkarnationen.

Ja hvorfor skal vi have økonomisk vækst?, de fleste regeringer bliver holdt op på at de skal fremme økonomien af deres oppositionspartier, hvilket de jo alle lover i deres valgtaler, så det er vel mere eller mindre os alle der er skurkene.

Men er det nødvendigt? jeg hørte lige at US udenrigsminister Hilary Clinton var i Indien for at overtale Indien til at skære ned på deres CO2 udslip på klimakonferncen i København til dec., men det vil Indiens miljøminister slet ikke være med til, de vil have lov at forurene nogen tid endnu, idet de ikke er nået op på det vestlige niveau, hvad angår velfærd, biler,køleskabe, it, tv o.s.v. det er der vel ikke noget at sige til, men mange af deres industrier forurenes jo skrækkeligt meget og ødelægger store landområder, hvilket går ud over befolkningen, med sygdom og ulykker grundet mennesket ikke er i centrum, men profitten og "velfærdet" biler,tv o.s.v.
Man er desuden bange for at Kina vil følge trop med Indien og det er to meget store lande hvis holdninger kan få katastrofale følger og hvad kan vi gøre ved det ???

Flere underudviklede lande vil sikkert følge efter, efterhånden som de bliver industrialiseret og forureningen vil eskalere-skal vi finde os i det??

Vi i vesten burde være klogere og neddæmpe vort forbrug og smidenvæk samfund og ikke lytte til reklametrommerne, men kan og vil vi det?, det mener jeg at vi kan, så få folk til at køre et par år længere i deres biler og se nogle år længere på deres tv o.s.v. det vil altsammen hjælpe, men så kommer der nye biler der bruger meget mindre brændstof og tv der bruger meget mindre energi o.s.v. og vi vil allesammen gerne bruge mindre energi og fossile brændstoffer-så hvad skal vi gøre??

Jeg spør bare.

_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#7239 - 21/07/2009 14:02 Re: SHAMANISME [Re: treram]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 4871
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Jo, der er genganger-ånder, der er Helligånden, der er det at skrive i en ateistisk ånd (som du vel gør), eller i en agnostisk ånd (som jeg vel gør) - en religiøs, en kristen, en muslimsk, en buddhistisk osv.
Men det er da meget muligt, at "ånd" især forbindes med noget religiøst, det kan og vil jeg ikke søge at gøre mig klog på.

Jeg synes ellers det er nogle gode spørgsmål, du stiller - og det er min fornemmelse, at hvis først vi stiller "de rigtige" spørgsmål, så finder vi også "de rigtige" svar.

Mit gæt er, at vi skal udskifte "det store Mantra": Økonomisk vækst, med et bedre: Økonomisk ligevægt.

Det er jo os mennesker, der har opfundet pengene, og det er på tide, vil jeg mene, at vi finder ud af at bruge det "værktøj" rigtigt.
Pengene skal tjene os,
Vi skal ikke "tjene" pengene - være pengenes tjenere.

En økologisk og økonomisk balance kunne vel ret let opnås, hvis al varefremstilling blev pålagt en miljøafgift stor nok til at genoprette de skader, produktionen forårsager - forudsat, vel at mærke, at afgiften så også bliver brugt effektivt.

Skal der egentlig mere til, for at få det hele til at falde på plads helt af sig selv?

De "uskyldige" lande har vel et regnskab at gøre op med de "skyldige" i de hidtidige "synder", men det kunne vel gøres op særskilt.

Lige nu fokuseres der ensidigt på CO2-udslippet, hvis reduktion alle søger at slippe billigst muligt fra - i stedet for at bruge det ellers anerkendte princip: Forureneren betaler regningen!

FN har allerede ret gode beregninger af de enkelte skadevirkninger, så miljø-geopretnings-afgifterne ville nok ret let kunne fastsættes.

Som jeg ser det, mangler vi blot at enes smiler

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (21/07/2009 14:02)
Top Svar Citer
annonce
Side 1 af 2 1 2 >


Seneste indlæg
Mellemrummet
af Simon
16/06/2019 02:26
Rizq af Allah og Zakat
af Simon
16/06/2019 02:11
MYSTISK IDENTITET
af Gerth
16/06/2019 00:26
VÆREN - IKKE-VÆREN
af Tikka
15/06/2019 23:25
Hvad lytter du til lige nu ...
af ABC
14/06/2019 16:05
Nyheder fra DR
Schackenborg Slot vil åbne dørene for ..
16/06/2019 08:31
Lyn og skybrud: Unge blev skyllet væk p..
16/06/2019 08:25
I dag kan danske Claus blive tysk borgme..
16/06/2019 07:19
Et 40.000 år gammel ulvehoved - og 4 an..
16/06/2019 06:59
Travlhed i Bornholms luftrum: Flere end ..
16/06/2019 06:30
Nyheder fra Religion.dk
Efterkommer af polsk-jødisk flygtning: ..
13/06/2019 11:47
Hvornår er du buddhist?
13/06/2019 10:35
Religionsundervisning skal være et mød..
13/06/2019 10:03
Har europæerne glemt de kristne værdie..
12/06/2019 10:03
Fællesskaber er afgørende for, om vi o..
06/06/2019 09:14