annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 3481797
Et andet syn 1124976
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 850864
Jesu ord 774975
Spirituel omsorg 749298
Galleri
Limfjorden, Strandparken Nørresundby
Hvem er online?
2 registrerede Gerth, Arne Thomsen 64 gæster og 22 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 1 af 2 1 2 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#7230 - 16/07/2009 11:43 SHAMANISME
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 4808
Sted: Sydsjælland
Shamanisme er ikke just noget nyt her på kloden.

Wikipedia skriver:
Citat:
Shamanisme er en verdensomspændende åndelig praksis. Man kan spore den min. 40.000 år tilbage, og shamanisme har været praktiseret fra Grønland til Sydafrika, Amerika til Australien.

Og videre:
Citat:
"En shaman er et menneske som, sammen med sin åndehjælper, tager på en sjælerejse til den anden verden (åndeverdenen), for at bringe hjælp og/eller kraft med tilbage til denne verden, til gavn for alle/samfundet."

Sjælerejsen er altså kernen. Denne kerne er siden hen blevet iklædt forskellige kulturers skikke, sange, mytologi osv.
Herhjemme er det sejden og vølverne der repræsenterer vores lokale form for shamanisme.

Sejden og vølverne forsvandt først med kristendommens indførelse omkring år tusind - flere steder senere - og måske fortsatte de mere skjult - som hekse.

Om nordisk shamanisme fortsætter Wikipedia:
Citat:
I den nordiske form for shamanisme - den samiske, der også omfattede dele af Rusland - kaldtes shamanen en noaide.
Det var hans opgave, at sørge for frugtbarhed og sundhed, og han var derfor på en gang præst, læge og vismand.
Noaiderne blev af øvrigheden betragtet som heksekunst, trolddom eller magi.

Mange af samernes shamanistiske forestillinger og rituelle praksis har stor lighed med traditioner, der findes hos en række sibiriske kulturer.

Under ritualet brugte noaiden trommen og sang indtil han faldt i trance eller ekstase, under hvilken han begav sig ud på en rejse til åndeverdenen. Det var nu muligt for ham, at se ind i både fremtiden og fortiden, samt at tale med de døde. Han kunne få besked fra guderne om hvor det var jagtdyr, eller bjørne, ulve og andre truende farer. I trancen kunne han også helbrede, befri sjæle og spå. Han kunne få besked fra guderne, om at man skulle ofre noget til dem. Noaiden kunne således afgøre hvilke ofre, som var nødvendige for at stabilisere balancen mellem de dødeliges og de udødeliges verden.

Her har vi altså det forholdsvis primitive menneske (teknologisk set) overfor den mægtige natur og skæbnens magt, der hytter sig - bogstavelig talt - og støtter sig til magi.

Hvad de fik ud af dét, er der vel ingen, der ved.

I vore dage er shamanen skiftet ud med naturvidenskaben og dens teknologi, kunne man vel sige.

Og hvad vi får ud af dét, er vel også ret så tvivlsomt - især når man tænker på de skader, vi med vore teknologiske muligheder påfører kloden - og som jo direkte truer vores eksistens.

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (16/07/2009 11:43)
Top Svar Citer
#7232 - 17/07/2009 15:18 Re: SHAMANISME [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.

Jeg ser du har gravet i "Falkens" ynglingsemne ovre på religion.dk år tilbage, han er helt ude af debatten der for længe siden, han var lidt hård i sine udtalelser overfor mig, kan jeg huske og det var vist dig der kom mig til undsætning.

Jeg har ikke studeret shamanismen, men ved jo at eskimoerne på Grønland havde en åndemaner, der slog på sin specielle tromme for at komme til åndeverden???.

Men shamanismen må havde opstået samtidig med neandertalerne, idet de jo levede for ca 40.000 år siden, neandertalerne havde ringe udbredelse i verden, der var ikke mange af dem og de må have været meget indavlede, de kunne jo ikke komme så langt omkring, mon dette har smittet af på os?? det er nok derfor vi er blevet hvad vi er blevet-ren indavl.

Man kan så undres over hvordan og hvorfor eskimoerne er kommet til de extremt kolde egne af verden, hvor livbetingelserne er meget dårlige og livet er farligt.

Ok bare lige noget der faldt mig ind, mens jeg sidder her og venter på "syndfloden".Redigeret af treram (17/07/2009 15:22)
_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#7233 - 17/07/2009 17:59 Re: SHAMANISME [Re: treram]
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 4808
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Tak for svar.

Det er nu ikke fordi jeg har studeret shamanismen så meget, men dét, der slår mig, er, at den går så langt tilbage i tid - mere end 40.000 år - og du har jo ret i, at der dengang foruden nutidens menneske også var neanderthalere (hvis historie går mere end 300.000 år tilbage, og som havde redskaber, brugte ild og havde begravelsesskikke).

Det andet, der slår mig, er den geografiske udbredelse - næsten overalt på kloden - og der har vist aldrig været neanderthalere f.eks. i Australien smiler
Hvordan kan det være, at folkeslag næsten overalt på kloden alle brugte lokalvarianter af det samme: Shamanismen?
Jeg gætter, at det har været den eneste måde, hvorpå menneskeheden har kunnet få sit behov dækket mod rådvildhed, sygdom og sult i deres ydmyge position overfor den almægtige natur.

I vore dage er situationen nærmest omvendt.
Vi har alt for megen magt over naturen her på denne klode, og vi er i færd med at gøre den alvorlig og uoprettelig skade - vi er ved at "save den gren over, vi selv sidder på".

Det er jo fordi vi fra naturvidenskab og teknologi hat fået midler i hænde, som vi ikke forstår at overskue og styre.

Jeg har netop nærmest tilfældigt læst i en bog, som tv-stationen dk4 udgav i 2008 på baggrund af en udsendelsesrække: "Tankens magt", og som hedder: "Et spadestik dybere" (ISBN 978-87-92130-19-8), hvor forskellige former for filosofi behandles på en aktuel og letfattelig måde, det afsnit, der handler om religionsfilosofi.
Her er der nogle kommentarer til vores aktuelle situation, skrevet af afsnittets forfatter, Lars Sandbeck.

Jeg vil lige indskyde, at religionsfilosofi ikke er religiøs filosofi, men derimod filosofi om religioner og det religiøse.

Om religionsfilosofiens fremtidige udfordringer skriver Lars Sandbeck bl.a. (med udgangspunkt i den truende globale opvarmning):
Citat:
Det, der adskiller kapitalismen fra andre ideologier og samfundsformer, er dens opfattelse af, at det sociale livs højeste værdi og formål er økonomien forstået som maksimering af vareproduktion og forbrug.
Til grund for denne opfattelse ligger en forestilling, der tænker lykke snævert sammen med rigdom, der giver frihed (råd) til at gøre, hvad man vil, og besiddelse, der giver magt og status.
Lykken ligger i denne kombination af frihed og besiddelse, og begge dele kan kun realiseres gennem profitmaksimering og forøget forbrug - altså netop det, der forårsager den globale opvarmning.
...
Men hvordan kan man overhovedet tænke lykken som noget immaterielt?
Jamen det har religionerne - med få tvivlsomme undtagelser - altid gjort.
...
Religionsfilosofien kan være en refleksion over og fortolkning af disse i forhold til kapitalismen alternative lykkeforestillinger.
...
- det er en udfordring, religionsfilosofien først skal til at tage op.

Her er det altså ikke guder, det handler om, men alternativ, ikke-materiel, lykke.

Måske vi her har en bedre "Shaman" end naturvidenskab, teknologi og kapitalisme? smiler

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (17/07/2009 18:02)
Top Svar Citer
#7234 - 18/07/2009 17:47 Re: SHAMANISME [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.

du vakte min nysgerrighed med din Shamanisme og læste at også i Australien dyrkede de indfødte Aboriginals Shamanismen med trommedans o.s.v.

Man kan så dertil sige at neandertalerne m.fl. var vel de første der begyndte at kunne tænke "fornuftigt" selvom det ikke kan siges at være videre fornuftigt at tro på ånder, men de store skoves mange sære lyde om natten, kunne nok få menneskene dengang til at blive lidt bange og måtte derfor tilkalde ånder for at klare tilværelsen.

Selv idag kan mennesker jo blive bange for sære lyde, jeg husker når jeg som dreng skulle ned i vores kælder om aftenen, hvor der kun var en sølle 15 watt glødelampe, der lyste op, kunne jeg godt få benene på nakken, hvis jeg hørte en eller anden sær lyd.

Der er stadig folk her i Danmark der oprigtigt mener at der findes ånder, jA endda helligånder som de tilbeder, som man tilbad ånderne hos neandertalerne, så nogle er ikke kommet meget længere i deres udvikling, igennem ca. 400.000 tusinde år tilbeder man stadig (hellig)ånder.

Hvad angår Lars Sandbecks: det der adskiller kapitalismen fra andre ideologier og samfundsformer.........
kapitalismen adskiller sig vist ikke videre fra socialismen på det rent materielle, alle vil gerne have del i kagen og kapitalismen kan ikke blive maximal, uden at alle så at sige får del i kagen, så alle får råd til at købe, hvilket jeg synes at finanskrisen viser.
Alle skal jo helst købe så meget som muligt for at holde produktionen/arbejdsstyrken igang, hvilket vor klode slet ikke har godt af, så den eneste måde, at skabe bedre forhold for vor klode er at begrænse børnefødslerne, så det enorme råvare og energibehov kan minimeres efterhånden, men vor klode er alligevel dømt til undergang, selvom der muligvis går nogle få mia. måske endda kun mil. år.

Det kan undre een, at klimaforskerne ikke tager befolkningsvæksten med i deres konferencer om at "redde" vor lille klode, man siger bare at om så og så mange år er befolkningen fordoblet og det er ikke så godt, jeg mener der bør gøres noget alvorligt ved dette problem.

_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#7235 - 19/07/2009 10:51 Re: SHAMANISME [Re: treram]
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 4808
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Jo, forestillinger om ånder, som du så lige skal have givet et ekstra rap over fingrene, er jo også ældgammel og eksisterer på mange forskellige måder.
For eksempel kunne man vel godt sige, at du er "besjælet af en ateistisk ånd", og at du debatterer i en "fordragelighedens ånd" - selvom den ikke rigtig kan udholde dem, du kalder "de troende" smiler

Det ser ud til, at du helt har opgivet idéen om en form for lykke, der ikke er baseret på størst muligt materielt forbrug.
Det er jo ellers det, religionsfilosoffen peger på - hinsides både kapitalisme og socialisme.

I stedet vil du have udryddet de for mange mennesker - som jo, bekvemt nok, er "de andre" (et levn fra stammekrigene?).

Hertil er vel at sige, at dem, du vil have udryddet, vel er dem, der lever for under en dollar om dagen - for i vores rige del af verden er antallet af mennesker jo på nippet til at være faldende - så der skal virkelig udryddes mange fattige, før det rigtig batter noget.
Desuden er det jo heller ikke så meget ulandene, der tilfører deres miljø uoprettelige skader.

Alligevel er jeg enig i, at årsagerne til de mange børnefødsler i ulandene bør afklares, så vi ikke mindst kan undgå, at ca. 30.000 ulands-børn dør af sult og sygdom hver dag! - uanset at vi har de materielle midler til stort set at undgå denne grusomme dødelighed, men bare ikke bruger dem.

Hvis jeg forstår dig ret, er din indstilling den, at vi selv blot skal fortsætte den katastrofale forbrugs- og plyndringsfest - for verden går jo under alligevel - før eller siden - og at vi ikke skal interessere os for muligheden af andre former for lykke.
Det kan man da kalde en materialisme, der vil noget smiler

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (19/07/2009 10:51)
Top Svar Citer
annonce
Side 1 af 2 1 2 >


Seneste indlæg
MYSTISK IDENTITET
af Gerth
24/03/2019 23:55
VÆREN - IKKE-VÆREN
af Gerth
24/03/2019 23:21
Mellemrummet
af Simon
24/03/2019 20:54
Reinkarnation og andre ting...
af ABC
24/03/2019 13:09
Rizq af Allah og Zakat
af Simon
21/03/2019 13:20
Nyheder fra DR
'Omgivet af skurke og løgnere, men i sp..
24/03/2019 21:23
Mueller-rapport: Intet bevis for samarbe..
24/03/2019 20:51
Her skulle dronningen bo og sove under e..
24/03/2019 20:20
Trofæjægere stjæler askebægere, port..
24/03/2019 20:15
Skolebrand i Greve: Politiet har tilbage..
24/03/2019 20:15
Nyheder fra Religion.dk
Buddhist: Buddha er imod social kontrol
21/03/2019 08:32
Festligt forårsjævndøgn over hele ver..
20/03/2019 09:20
Forfatter: Ligestillingens rødder er gu..
20/03/2019 06:00
Newroz-myten om frihedskæmperen Kawa
19/03/2019 13:42
Lektor: Justin Bieber tror på Gud. Hans..
19/03/2019 11:05