annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 5616404
Et andet syn 1277714
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 1111837
Jesu ord 903199
Spirituel omsorg 826009
Galleri
Kirkebø
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 50 gæster og 27 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 6 af 8 < 1 2 3 4 5 6 7 8 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#6858 - 09/04/2009 03:17 Re: DIALOG UDEN KNÆFALD [Re: treram]
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 5576
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Der har været afbrydelse af telefonforbindelserne her, hvor jeg bor, hele aftenen, men jeg er tilfældigvis vågnet nu og ser dit indlæg.

Du har ret i, at jeg blev ked af det - eller som du skriver: sur - da jeg læste, at du godt måtte ha' dine meninger, men at andre ikke måtte.
Det er min fornemmelse, at du nu bløder lidt op her, og det er jeg til gengæld glad for.

Emnet, du bringer på bane, hvordan de religiøse idéer er opstået, er bl.a. grundigt behandlet i et 4 binds værk af en mand, der hedder Mircea Eliade (Professor i religionshistorie): De religiøse ideers historie, som er oversat til dansk (Gyldendal ISBN 87-00-60482-8).

Han skriver bl.a. indledningsvis:
Citat:
Det er vanskeligt at forestille sig, hvorledes den menneskelige ånd skulle kunne fungere uden den overbevisning, at der i verden findes noget ubestridelig virkeligt. Og det er umuligt at forestille sig fremkomsten af en bevidsthed, som ikke skulle tillægge menneskets stræben og erfaring en betydning. Bevidstheden om en virkelig og meningsfuld verden er inderligt forbundet med opdagelsen af det hellige. Gennem erfaringen af det hellige har den menneskelige ånd fattet forskellen mellem det, der viser sig som virkeligt, kraftfuldt, rigt og betydningsfuldt, og det som er blottet for disse egenskaber, nemlig tingenes kaotiske og farlige strøm, den meningsløse og tilfældige opdukken og undergang. Det hellige er et element i bevidsthedens struktur og ikke et stadium i denne bevidstheds historie. At leve som et menneskeligt væsen var allerede i de ældste kulturer i sig selv en religiøs handling, for seksuallivet, arbejdet og det at få føden havde en sakramental betydning. Med andre ord: at være - eller rettede at blive - et menneske er ensbetydende med at være "religiøs".

Her, hvor jeg bor, ligger der en kirke, Kalvehave Kirke, som er fra 1200-tallet.
Historien er jo at at Harald Blåtand lidt før år 1000 besluttede at Danmark skulle være kristent - og resterne fra den beslutning kan jo stadig aflæses i Danmarks Grundlov.
Denne statskirke blev siden omdøbt til at være en folkekirke, hvad den dog aldrig blev, idet det stadig alene er præsteskabet, der bestemmer det religiøse (Det er derfor, jeg har meldt mig ud).

Men før denne kirke blev bygget lå der på samme sted en helligkilde (hellig: hel, fuldkommen - heldbringende), hvis historie går længere tilbage, end nogen ved, formentlig helt til stenalderens mennesker, som levede her - og som nød godt af det gode vand - altså - som Eliade skriver: Noget der har betydning.

For mig er universets overvældende og ufattelige storhed - og tilværelsens mysterium - det et være - sådanne kilder til oplevelse af noget helligt - og baggrund for, hvordan jeg ønsker at leve mit liv.
Og enten du respekterer en sådan livsindstilling eller ej, så er det altså det fundamentale i min religiøsitet.

Så må du for min skyld gerne håne og kritisere de mange varianter af menneskers forestillinger om det helliges ophav - det guddommelige - som jo ofte antager meget primitive og tillige korrupt dominante former - og som jeg er enig med dig i at kritisere.

Men selve oplevelsen af det hellige, den kan du kritisere og håne alt det, du vil - men du kan ikke tage den fra mig smiler

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (09/04/2009 03:18)
Top Svar Citer
#6860 - 09/04/2009 19:47 Re: DIALOG UDEN KNÆFALD [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.

"Med andre ord at være - eller rettede at blive - et menneske er ensbetydende med at være "religiøs"."

Det vi sige at hvis man ikke er religiøs er man ikke et menneske, sikke dog noget sludder den kære professor skriver, men det var måske under indvirkning af narkotika, som han jo var stor ynder af.

Ellers var det et spændende liv han har levet, men hans udsagn kan jeg ikke rigtigt bruge til noget, han har haft mange mærkelige meninger om både det ene og andet.

Jeg har aldrig hørt ham omtalt før nu.

Jeg har tidligere skrevet om hovedjægerne på Borneo, som overhovedet ingen religion havde, eller noget de tilbad, et folk der har levet helt beskyttet fra religiøs påvirkning, idet det var forbudt for missionærer at besøge dem.

De har levet fint uden at have noget at tilbede, som sikkert mange andre folkefærd har før i tiden, inden missionærerne mente de skulle omvende verden, heldigvis blev mange af dem forvist eller slagtet, når de påtvang de indfødte deres syge tro. Hvem har givet dem ret til at påtvinge folk både det ene og andet, men så kunne de der desværre ikke forsvandt eller blev forvist , prale med at de havde gjort en god "gerning" i guds navn-føj.

Jeg føler virkelig en afsky for missionærer, de burde deporteres langt væk til en øde ø.Så kan de se om deres gud hjælper dem.

Nå nu bliver Arne sq nok sur på mig igen.Redigeret af treram (09/04/2009 19:48)
_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#6861 - 10/04/2009 09:28 Re: DIALOG UDEN KNÆFALD [Re: treram]
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 5576
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Om filosoffen og religionshistorikeren Mircea Eliade var narkoman, ved jeg ikke.
Jeg har ikke set den påstand fremsat nogen steder.
Heller ikke jeg er narkoman, hvis det skulle være dét, du antyder smiler

At have erfaringer med narkotika er vel i øvrigt ikke ensbetydende upålidelighed - og manden havde jo dog en fremtrædende position ved et universitet i Chicago.

Du skriver: "Hvem har givet dem ret til at påtvinge folk både det ene og andet,-?"

Her er jeg fuldstændig enig med dig: Ingen skal have ret til at påtvinge andre mennesker noget som helst!

Her var det nogle missionærer - formentlig kristne - du nævnte, men det skal vel gælde alle - vel også ateister - ikke?! smiler

Eliade hævder at sansen for det hellige - noget, der er virkeligt, kraftfuldt, rigt og betydningsfuldt - er en almen bestanddel af den menneskelige bevidsthed.

Hvis han har ret, så er de, der er uden denne sans, vel at sammenligne med f.eks. de farveblinde.

Men jeg ved ikke, om han har ret.

Derimod ved jeg, at der et overvældende stort antal mennesker, der har denne sans.

Og så kan "den farveblinde" selvfølgelig godt ta' sig til hovedet og anse dem, der hævder at kunne se farver, for nogle vanvittige fantaster smiler

Du synes omhyggeligt at gå langt udenom enhver situation, der kunne pege i retning af "det hellige": helligkilder, universets udstrækning, at verden overhovedet ER o.l. - og det er jo din gode ret smiler

At du kritiserer etablerede religioners magtmisbrug og folkeforførelse kan jeg derimod fuldt ud følge dig i.

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (10/04/2009 09:30)
Top Svar Citer
#6862 - 10/04/2009 10:10 Re: DIALOG UDEN KNÆFALD [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Arne.

Om Mircea Eliade var narkoman er jeg ikke sikker på, men iflg. hans livshistorie på Wikipeda har han prøvet både det ene og det andet, endog været fængset indtil flere gange.

Jeg hentydede overhovedet ikke til om du skulle være narkoman, måske lige undtagen "ikon narkoman".

Hvis ikke missionærerne var udsendt i hobetal til alle verdenshjørner, var religionen muligvis ikke blevet så udbredt som den er idag, og de forskellige missionsberørte folkefærd havde stadig haft egne meninger om livet, desuden havde de ikke haft skrupler med at gå letpåklædte, hvilket de "søde" missionære jo skammede dem ud med, så de måtte pænt klæde sig "ærbart" på, hvilke missionærerne jo havde en vis opfattelse at vide, hvorfra de så end måtte have fået den.

Om der har været ateistiske "missionærer" udover mig, som du jo mener jeg er, ved jeg ikke, men ihvertfald ikke mange der har gjort sig bemærket, de er vel nærmest blevet slagtet af de "kære" menneskevenlige" kristne, før i tiden.

Jeg mener ikke jeg går langt udenom, at verden er, men er meget interesseret i hvorfor verden er, så der ramte du vist ved siden af. Jeg er så til gengæld ikke påvirket af en religiøs mening om hvorfor, men åben for alle forklaringer.

Jeg vil nu mere mene, at det er de troende der er farveblinde, de kan kun se en farve, deres hjerne kan kun fokusere på en gud, der holder dem i et klamt favntag og bestemmer hvordan de skal leve livet sort i sort og det er ikke engang en farve.Redigeret af treram (10/04/2009 10:15)
_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#6864 - 11/04/2009 08:36 Re: DIALOG UDEN KNÆFALD [Re: treram]
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 5576
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Du skriver:
Citat:
Jeg vil nu mere mene, at det er de troende der er farveblinde, de kan kun se en farve, deres hjerne kan kun fokusere på en gud, der holder dem i et klamt favntag og bestemmer hvordan de skal leve livet sort i sort og det er ikke engang en farve.

OK - det er så din mening, som naturligvis er din gode ret at have - ligesom det er min ret at se menneskehedens mange religioner som et farverigt og fantasifuldt "spraglet landskab" - i modsætning til alene naturlove og tilfældighed.

Du skriver også:
Citat:
Jeg mener ikke jeg går langt udenom, at verden er, men er meget interesseret i hvorfor verden er, så der ramte du vist ved siden af. Jeg er så til gengæld ikke påvirket af en religiøs mening om hvorfor, men åben for alle forklaringer.

"Alle forklaringer" skriver du.
Her er der vist ikke så megen trængsel, for der er vel grundlæggende kun to, vi kan få øje på:
- Verden er skabt ud af intet.
- Verden har altid været.

Den første er da vist ufattelig - og den anden er vel et endnu større mysterium?

Har du noget at tilføje her - udover kritik af andres idéer?

For de religiøst anlagte - som jeg fortsat vil hævde er langt størstedelen af menneskeheden - er dette jo netop dét, der sætter religiøsiteten i gang - oplevelsen af, at det værende er helligt, får eventyrfortællingerne til at blomstre - lidt på samme måde, som vi ser i moderne billedkunst.

Du kan sige, at alt moderne maleri er løgn - og det kan du jo egentlig have ret i - men er det det hele? smiler

Og du kan tilsvarende sige, at alle religiøse forestillinger er løgn.
Det ka' du jo også have ret i, men derfor ka' de jo godt ha' fat i "en flig af sandheden" - den større sandhed, som vi mennesker ikke ka' nå, men som den religiøse aner eksisterer - og som ateisten vel fornægter?

Hvad aner du - udover at du ikke tror på "eventyrene"? smiler

M.v.h. Arne.

P.S.: Dette også et svar på Ole Bjørns chat-indlæg herom.


Redigeret af Arne Thomsen (11/04/2009 08:42)
Top Svar Citer
annonce
Side 6 af 8 < 1 2 3 4 5 6 7 8 >


Seneste indlæg
Lyset - et forum for spirituelle mennesker...
af Arne Thomsen
01/11/2020 00:45
Daoisme (Taoisme)
af Arne Thomsen
29/10/2020 21:31
Gennemsigtighed og troværdighed af faktiske fakta
af somo
29/10/2020 19:52
OPLYSTHED ( ny version )
af Gerth
28/10/2020 19:00
Gerth Drost
af Gerth
26/10/2020 02:26
Nyheder fra DR
Store dele af Portugal lukker ned
31/10/2020 23:21
Premier League går fri af engelsk coron..
31/10/2020 22:56
Skuespiltalent modtager fornem pris af k..
31/10/2020 22:30
Regeringsparti står til sejr ved tæt v..
31/10/2020 22:16
Storbritannien har nu en million smitted..
31/10/2020 21:57
Nyheder fra Religion.dk
Billedserie: Halloween med mundbind og s..
29/10/2020 10:42
I stenene på jødiske kirkegårde ses d..
27/10/2020 06:39
Hvad kan buddhismen lære os om ro?
19/10/2020 06:36
Ritualers sociale betydning er omskærin..
14/10/2020 06:00
Forsker: Konspirationsteorier og religio..
13/10/2020 06:00