annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15538991
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372510
Et andet syn 1980929
Jesu ord 1518467
Åndelig Føde 1466259
Galleri
Efterårsjævndøgn Rødhus
Hvem er online?
0 registrerede 285 gæster og 91 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 7 af 10 < 1 2 ... 5 6 7 8 9 10 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#317 - 13/04/2008 16:32 Re: AFSKAF RELIGIONSFRIHEDEN! [Re: Simon]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
Hej Simon.

Du synes jeg anvender begrebet ateismen forkert?? jeg mener selfølgelig at jeg anvender det som jeg opfatter det, nemlig fri for enhver tro om noget som helst guddommeligt, desuden ser jeg troende mennesker som nogle man burde have medlidenhed med, fordi de er blevet imprægneret med noget som jeg kun ser som ren og skær løgn.
Jeg har vist ikke sagt der findes ateistiske skoler, men det skulle da ikke undre mig om det findes et sted i verden, nej ikke i Danmark, her er vi jo tvangsindlagte til den evangeliske tro, om vi vil det eller ej.

Du mener at samfundet vil blive fattigt uden religionerne,vel mest kulturelt, hvis man kan kalde religion for kultur.
De har aldrig vist videre god kultur,hverken før eller nu.
Religionernes hærgen igennem tiderne og nu islams "hærgen" er ikke noget at gemme på som kultur.

Religionernes forsøg på at skjule de videnskabelige fund igennem tiderne,er ikke ligefrem kulturfremstød,nærmest modsat.
Et samfund uden teologien vil for mig være et godt samfund, ihvertfald ikke fattigt,måske fattigt for dem der ikke forstår at leve livet mens man har det.

Vi er enige om at alle fødes uden tro af nogen art,det er vel at betragte som at være ateist,en ateist er for mig een der ingen tro har,ikke fordi det betyder meget, hvad vil du så kalde de små uskyldige børn?? mange troende mener børn er fødte som guds børn, så hvad??

Religion hører vist heller ikke under et videnfag, er ren trossag og intet som helst andet.

Der findes mange gode forfattere,der har kunnet skrive gode historier, også uden at blande tro ind i deres historier,at de ikke altid opnår den samme berømmelse som de der blander troen ind i historierne er ikke deres skyld, men vel mest kirkernes skyld fordi de haft større magt til at få folk til at læse det der indeholder kristne budskaber på en eller anden måde.

Det der undrer mig meget er at jeg på flere debatsider har bragt minikonfirmationerne på banen, senest her idag, det er ligesom at folk viger tilbage for at debattere disse tiltag, og du udtaler jo også selv at der ikke udføres indoktrinering i skolerne idag,kan du med god samvittighed sige at det ikke er indoktrinering ??.
Som jeg skrev i et tidligere indlæg, så giver de fleste forældre skolen fuld "råderet" over deres børn og tager ikke såmeget del i hvilken undervisning de får, blot at de lærer noget uden at det skaber problemer, så det er ikke altid at forældrerne tænker over hvad deres børn udsættes for, de mener de er i gode hænder.

Trosfriheden gælder ikke for børnene og det er med velberådet hu, at kirkerne forsøger at få indpsa i skolernes undervisning.
De skal sgu lære noget gudetro.


Redigeret af treram (13/04/2008 16:34)
_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#318 - 13/04/2008 19:06 Re: AFSKAF RELIGIONSFRIHEDEN! [Re: treram]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683
Hej igen Treram...

”Du mener at samfundet vil blive fattigt uden religionerne,vel mest kulturelt, hvis man kan kalde religion for kultur”.

- Nej, jeg mener, at forskelle i synspunkter bidrager til flere vigtige spørgsmål, at vores kulturelle arne muliggjorde at mennesker i eftertiden ku’ revurdere nyttevirken af en lang række af forskellige normative værdisyn, ud fra et bredere spektrum af viden end hvad et ensartet værdisyn ville kunne tilbyde. Vi har et historisk erfaringsmateriale til analyse der er langt større end tidligere kulturer havde at rutte med. Uden dét, ville kulturer ikke gradvist ha’ udviklet sig, men bare gentaget samme fejlskøn i én uendelighed. Vi kan lære noget af de tanker vores forhistorie tilbyder os. Det ville være fattigt ikke at bruge historien til at belyse div. fejlskøn i konklusioner.

”Vi er enige om at alle fødes uden tro af nogen art,det er vel at betragte som at være ateist,en ateist er for mig een der ingen tro har,ikke fordi det betyder meget, hvad vil du så kalde de små uskyldige børn?? mange troende mener børn er fødte som guds børn, så hvad?”.

- Njah, jeg ved ikke hvor meget det reelt betyder, men lad os være enige om forskellige ting her.
Ateisme er reelt set en bevidsthedsproces, en slags erkendelsesteoretisk konklusion, der bygger på vurdering af religioners påstande om guddommelige entiteters eksistens. At være født uden bevidsthed om livssyn, er ikke det samme som at skabe bevidsthed om noget tilstedeværende gennem metodisk tænkning. Deri forskellen mellem positionen ’uden et livssyn’, og blive ateist. Ateisme er altså konsekvensen af en bevidsthedsproces, og dét kan være nyttigt at få præciseret. Hertil kommer så en lang række påstande fra apologeter, der definerede Ateisme som en ”benægtelse” ell. en ”fornægtelse” m.m. Men græsk filosofisk ateisme betyder jo, at mennesker afviser validiteten i religiøse trosanskuelsers forklaringsgrundlag, ikke at mennesker benægter at livssyn uden gyldige begrundelser findes. Apologeter har gennem hele den kendte historie forsøgt at flytte bevisbyrder væk fra deres egne kreationer med alverdens finurlige påfund. Man har ikke været særlig interesseret i at undersøge om ens egne påstande om virkelighedens indretning, nu også svarede til de idéer man gjorde sig. Og sandsynligvis fordi gudesyn jo reelt gav magthavere et redskab til at fastholde mennesker i sociale (og ofte forarmede) positioner. Så der har ligget masser af økonomisk griskhed til grund for livssynet, men knapt så meget interesse for sandheden i de idéer man skabte om naturen, virkeligheden eller mennesker for øvrigt. M.a.o. har man accepteret livssyn begrundet med idéer om virkelighedssyn uden gyldige præmisser. Og dette er ateisters grundlæggende anklage, at religioner har forgrebet sig på civilisationen gennem udbredelse af folketro der bygger på selvbedrag.

”Religion hører vist heller ikke under et videnfag, er ren trossag og intet som helst andet”.

- Nej, men vi kan netop skabe en viden om hvordan religion som proces har udviklet sig. Og dermed afmystificere den mystik religioner uden valide begrundelser indfører som forklaring for deres livssyn. Det er ved spørgsmålene, at mennesker kan konkludere sig som ateister, ikke ved deres fødsel uden bevidsthed.

”Der findes mange gode forfattere,der har kunnet skrive gode historier, også uden at blande tro ind i deres historier,at de ikke altid opnår den samme berømmelse som de der blander troen ind i historierne er ikke deres skyld, men vel mest kirkernes skyld fordi de haft større magt til at få folk til at læse det der indeholder kristne budskaber på en eller anden måde”.

- Helt enig. Kirkens folk har gennem århundreder haft alt for stor magt. En magt der skabte menneskelig afmagt, og som endte med at fastholde en enorm mængde mennesker i sygdomme – netop fordi man fralagde sig evnen til at tænke rationelt og erhverve sig viden. Der skulle gå mange hundrede år, før der kom andre boller på suppen. Nu har vi efterhånden fået så mange dygtige forfattere rundt om i verden, som medvirker til en skepsis omkring eviggyldige sandheder med flotte historier, hvor langt vigtigere spørgsmål er det væsentlige – de spørgsmål religioner engang forsøgte at stjæle fra mennesket.

”Det der undrer mig meget er at jeg på flere debatsider har bragt minikonfirmationerne på banen, senest her idag, det er ligesom at folk viger tilbage for at debattere disse tiltag, og du udtaler jo også selv at der ikke udføres indoktrinering i skolerne idag,kan du med god samvittighed sige at det ikke er indoktrinering?”.

- Jeg synes du skaber nogle fine debatter, fine spørgsmål. Men i grunden var ”konfirmation” jo den romerske borgers adgang fra civil til soldat. Som 16-årige ku’ de konfirmeres, dvs. indtræde i livet som soldat. Grækerne havde noget tilsvarende, hvorfra romerne ofte fik deres ritualer. Også de senere kristne stjal jo med arme og ben, omformulerede gamle skikke og traditioner så de passede ind i noget Anne sikkert ville kalde ”kristen nytænkning”.
Men det at ”gå til præst” for at blive konfirmeret, det handler vel for unge i dag mere om at sige de rigtige ting på de forkerte tidspunkter, eller rettere sagt om, at ha’ en god festdag med familien som en fortsættelse af en gammel tradition, der næppe har samme betydning som den havde engang. Er du ikke enig i det? Skolerne har jo ikke den kristne troslære på undervisningsprogrammet, den tilbyder jo reelt bare en viden om religioners historie som et fag.

”Som jeg skrev i et tidligere indlæg, så giver de fleste forældre skolen fuld "råderet" over deres børn og tager ikke såmeget del i hvilken undervisning de får, blot at de lærer noget uden at det skaber problemer, så det er ikke altid at forældrerne tænker over hvad deres børn udsættes for, de mener de er i gode hænder”.

- Jeg har ingen mening om forældre som helhed. Den slags er uoverskueligt at danne sig begreb om. Men jeg forestiller mig ikke forældre rundt om i de danske hjem, som ligeglade eller uvidende om hvad deres børn laver. Jeg vil i hvert fald gerne tro, at de fleste forældre nærer stor kærlighed til deres børn, at de vil dem det bedste gennem hele livet. Men det indebærer jo naturligvis også et kendskab til livets mange svære sider. Det kan være meget svært, at afskærme sine børn fra de fortrædeligheder livet byder os som mennesker, og samtidig anerkende at ens børn jo må drage deres egne erfaringer. Men den slags skal børnene nok selv tumle. I guder, de finder sig sgu ikke i hvad som helst, og har sikkert sjældent gjort det, når alt kommer til alt. Fx er det jo perler nogle af debattørerne her og dér indfører én i, som læser vel at mærke, omkring de opvækstbetingelser netop deres liv var begunstiget ved. Meget har sikkert ændret sig, og meget står tilbage at ændre. Men du må da indrømme, at det ikke er helt let at tumle nutidens unge med floskler – de kræver heldigvis ofte solide argumenter, der er til at forstå. Og i virkeligheden kan vi jo lære ikke så lidt af dem. Dét tror jeg rigtig mange forældre dagligt nyder, og elsker ved deres børn. Det gør du sikkert også – din heldige kartoffel...et liv i det fjerne østen....suk, Treram altså! blinker

mvh
Simon
Top Svar Citer
#319 - 13/04/2008 20:23 Re: AFSKAF RELIGIONSFRIHEDEN! [Re: Simon]
ole bjørn Offline
bor her
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 2397
Sted: Sverige/Danmark
Kære Simon.

Endnu engang må jeg erklære mig dybt uenig med dig. For det første med begrebet ateisme. Det betyder ganske enkelt "fravær af gudetro", så både babyer og dyr er ateister. At troende udlægger det som en fornægtelse skyldes blot, at vi ikke har et ord som uteisme eller inteisme. Du kan sammenligne det med udtryk som amoralsk, atypisk, asymmetrisk o.s.v. som alle betegner fravær af egenskaben. Prefiksen a- har intet at gøre med bevidsthedsprocesser, men det har prefiksen u- til gengæld ofte, jvf. umoral, uenig, usympatisk, uvillig o.s.v.

Også din definition af konfirmation er noget besynderlig. Det betyder ganske enkelt at bekræfte (egentlig at gøre fast), og romerne brugte udtrykket både i forbindelse med forretningsaftaler, bryllupskontrakter og om vidneberetninger.
At man også har brugt det om bekræftelse af værnepligt, er vel ganske naturligt.

Så der er heller ikke tale om at de kristne har hugget noget fra de hedenske romere. Kirkens sprog er latin, så man bruger selvfølgelig det latinske ord for bekræftelse i protestantismen, for i katolicismen har man ingen konfirmation, da det er dåben, der er det vigtige i den forbindelse. I stedet har de kommunion (optagelse i fælleskabet), når børn på 11-12 går til alters første gang og modtager sakramentet.

Jeg forstår godt at tendensen går mod minikonfirmation, for børn bliver tidligere modne i vore dage, og man skal jo helst ha' fat i dem, før de begynder at tænke for meget. Det er det stigende antal 14-årige, der fravælger den kirkelige ceremoni, et klart tegn på.

Mvh

Ole Bjørn ;)

Top Svar Citer
#320 - 13/04/2008 23:39 Re: AFSKAF RELIGIONSFRIHEDEN! [Re: Simon]
tros Offline
godt igang
Registeret: 01/04/2008
Indlæg: 92
Om konfirmation

Den folkekirkelige konfirmation er en reminisens fra pietismen - vistnok fra 1737.
Bemærk, at konfirmand staves med 'd'. Det kommer af 'confirmandum est', altså en passiv form, dvs. en som bliver bekræftet, og ikke en der skal bekræfte dåben, hvilket synes at være den gængse opfattelse.
Top Svar Citer
#321 - 14/04/2008 00:18 Re: AFSKAF RELIGIONSFRIHEDEN! [Re: ole bjørn]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683
Hej Ole..

"Endnu engang må jeg erklære mig dybt uenig med dig. For det første med begrebet ateisme. Det betyder ganske enkelt "fravær af gudetro".

- Ja, det betyder at leve 'uden gud', ell. i et 'fravær af gud'.

"Det betyder ganske enkelt "fravær af gudetro", så både babyer og dyr er ateister. At troende udlægger det som en fornægtelse skyldes blot, at vi ikke har et ord som uteisme eller inteisme. Du kan sammenligne det med udtryk som amoralsk, atypisk, asymmetrisk o.s.v. som alle betegner fravær af egenskaben".

- De er pr. def. bare uden hverken livssyn og mangel på gudetro. Ateismen er en bevidst tankeproces, en filosofisk stillingtagen til påstande der præsenteres. Men jeg ved da godt, at det er populært at anvende 'ateisme' som en forudsætning, i og med at man jo akkurat ikke fødes med et grundsyn. Men det er i sig selv en forudsætning, at du tager stilling til visse grundspørgsmål. for at konkludere positionen ateisme. Der er forskel på gr. fil. ateisme, og def. filologer gennem tiden har ønsket at tilføre begrebet, der som oftest tilgodeså kirkens position. I antikken var guders ønsker en forudsætning der krævede en lærdom, hvor ateismen var en konklusion fra en filosofisk stillingtagen til påstande omkring denne lærdom. Man forholdt sig til sin eksistens i et fravær af gudetro, ergo en erkendelse gennem tænkning, en bevidsthedsproces.

"Også din definition af konfirmation er noget besynderlig. Det betyder ganske enkelt at bekræfte (egentlig at gøre fast), og romerne brugte udtrykket både i forbindelse med forretningsaftaler, bryllupskontrakter og om vidneberetninger".

- Ja, der er jo lidt genbrug over mange begreber fra den tid, men romerske soldater bekræftede ved "confirmare" deres støtte til militæret ved at rekrutere sig på skoler. "Sacramentum" var ligeledes en ed man besværgede overfor sin feltherre, som igen fik en lidt anden betydning gennem kristne munde.

"Så der er heller ikke tale om at de kristne har hugget noget fra de hedenske romere".

- Ganske mange ord har idag en anden betydning end de oprindelig havde. Og der er rigtig mange der fra gr. fik en tur gennem latin, og sidenhen fik en anden betydning på andre sprog, bl.a. fordi man ikke havde præcise ord der var dækkende. Og så har latin udsat for en dansk præst med stor sandsynlighed lydt vældig morsomt i en italieners ører.

"Jeg forstår godt at tendensen går mod minikonfirmation, for børn bliver tidligere modne i vore dage, og man skal jo helst ha' fat i dem, før de begynder at tænke for meget".

- Det er klart, men næppe særlig etisk. Det etiske ville forøvrigt være, at voksne mennesker tilmeldte sig folkekirken udfra et bevidst valg, ikke at børn indrulles i kirkelige traditioner fra fødslen, medmindre forældrene ønsker det.

"Det er det stigende antal 14-årige, der fravælger den kirkelige ceremoni, et klart tegn på".

- Vis mig den 12-årige dreng eller pige, som ville sige: "den fest venter jeg gerne 2 år med at nyde"? Selvfølgelig vil de gerne ha' en god fest med fine gaver osv.

mvh
Simon
Top Svar Citer
annonce
Side 7 af 10 < 1 2 ... 5 6 7 8 9 10 >


Seneste indlæg
Ramadan-måneden
af Anonym
29/03/2024 03:03
Kærlighedsbevægelsen...
af Anonym
28/03/2024 21:24
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Nyheder fra DR
Med Obama og Clintons hjælp når Biden-..
29/03/2024 05:47
Luftalarmer over hele Ukraine i nat: Én..
29/03/2024 02:41
Økonomisk hjælp på vej til amerikansk..
29/03/2024 02:03
Verdens glemte konflikt: FN-opfordring o..
29/03/2024 01:28
Stormen Nelson raser flere steder i Euro..
29/03/2024 00:31
Nyheder fra Religion.dk