annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15537295
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372389
Et andet syn 1980841
Jesu ord 1518425
Åndelig Føde 1465878
Galleri
HansKrist Tigerens Rede :) Have
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 313 gæster og 155 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 1 af 4 1 2 3 4 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#2531 - 04/08/2008 17:55 Enkelhed
Michael Offline
bor her
Registeret: 23/06/2008
Indlæg: 1142
Hvis man skal tilegne sig et emne tager det mange år af praksis og fejltagelser inden man forstår det emne man beskæftiger sig med. Når man så har erhvervet sig denne viden står man overfor et nyt problem. Ikke at tage sig selv højtideligt og i stedet formidle dette emnes vanskelighed, som man har sat sig ind i, på en måde så andre forstår det.

Et problem kan være kompliceret og omfattende, men man gør sig selv en tjeneste ved at nærme sig det på en enkel måde. Når man har fanget detaljen kan man gå videre til helheden.

I de menneskelige forhold er enkelhed at erkende sig selv og give et enkelt udtryk for hvad man erkender eller føler.

Det kan så sidenhen blive uendelig kompliceret. Men hvis man fastholder enkelheden, i sandhed kun at give udtryk for sin egen overnesttemmelse med sig selv.

Så går man aldrig fejl.

smiler
Top Svar Citer
#2535 - 04/08/2008 19:27 Re: Enkelhed [Re: Michael]
Ipso Facto Offline
bor her
Registeret: 06/07/2008
Indlæg: 604
Sted: Costa Tropical, Spanien

Hej Michael

Du konkluderer:

Citat:
"I de menneskelige forhold er enkelhed at erkende sig selv og give et enkelt udtryk for hvad man erkender eller føler.

Det kan så sidenhen blive uendelig kompliceret. Men hvis man fastholder enkelheden, i sandhed kun at give udtryk for sin egen overnesttemmelse med sig selv.

Så går man aldrig fejl."


Det som man personligt føler ER sandt for en selv, behøver jo ikke nødvendigvis også at være sandt for andre. Vi er jo afskåret fra at FØLE det den anden føler. Vi ved alene hvad vi selv føler.

Hvis det man meget stærkt føler er sandt er tilværelsens mystiske sider - det hellige eller Gud - og man ønsker at dele denne sandhed med andre, så har vi alene sproget som værktøj til at formidle denne sandhed fra en bevidsthed til en anden.

Sprog KAN formidle følelser og mystiske oplevelser, men på en upræcis eller paradoksal måde. Det sprog er mytens, de religiøse helligskrifters, poesiens eller digtningens sprog. Gennem et sådant sprog reproduceres på en måde den følelsesmæssige oplevelse som ligger til grund for oplevelsen af det mystiske eller hellige.

Musikkens og billedkunstens "sprog" kan også på en endnu mere upræcis måde appellere til vore følelser og i vor bevidsthed reproducere noget af det som kunstneren følte og tænkte, da han skabte sit værk med henblik på, at det skulle opleves af andre.

Sproget er i sin logisk/syntaktiske grundstruktur uegnet til at beskrive og kommunikere individuelle følelser og sandheder. Det er perfekt til rationelt at beskrive verden og menneskets generelle situation i verden, men det som måtte ligge uden for verdens fysiske og rationelle grænser - det mystiske eller hellige - kan det umuligt beskrive uden at man havner i selvmodsigelser eller paradokser.

Her er en barriere som principielt er uoverskridelig, fordi vi ikke kan konstruere et sprog, som har en alternativ grundstruktur som kan beskrive virkeligheden på en sandere og dybere måde, som også er forståeligt og meningsfyldt. Sproget er således universelt i sin grundstruktur og ethvert muligt bevidsthedsvæsen er underlagt denne principielle begrænsning. Man kan sige, at vi på en måde er lukket inde i vort sprog.

Når vi står over for den anden og samtaler med ham direkte, så kan vi supplere verbalsprogets udtryk med fagter, mimik og gestus som en slags "metafysisk tegnsætning" der sættes imellem ordene og opleves som et forsøg på at beskrive en dybere virkelighed end den som sproget formår at beskrive.

Sådan er vor eksistentielle situation som vi umuligt kan ændre på. Jeg plejer at udtrykke det på den måde, at om det der evt. måtte eksistere hinsides verdens fysiske og logiske grænser i det "absolut transcendente" kan vi umuligt vide noget om, andet end, at vi logisk set ikke kan udelukke dets eksistens.

Det vi ikke kan vide, må vi nødvendigvis tro eller blot holde åben som en mulighed. Hvis vi forsøger at sætte os ud over den enkle forskel mellem at vide og at tro, så gør vi blot vold på sproget og forvansker det til vås. Og vås kan ingen som bekendt forstå. ;)

Hilsen

Ipso Facto pifter


-------------
"Everything should be made as simple as possible, but not simpler." - Albert Einstein
_________________________
"Lad dig ikke forvirre af andre - kom først til mig." - Ipso Facto

Top Svar Citer
#2536 - 04/08/2008 19:55 Re: Enkelhed [Re: Ipso Facto]
Michael Offline
bor her
Registeret: 23/06/2008
Indlæg: 1142
At det som er sandt for os selv ikke nødvendigvis er sandt for andre, er en naturlig ting, eftersom vi er forskellige mennesker.

At forstå sandheden om sig selv må derfor nødvendigvis være væsensforskellig fra at en anden forstår sandheden om sig selv .

At forstå sig selv er forskelligt i dets indhold, men dog er det det det samme, at forstå sig selv. Derfor må det udtrykkes i modsætninger selv om det er ens.

Men hvad gør det. Dette at vi alle er forskellige er det som giver livet karakter.


Redigeret af Michael (04/08/2008 19:57)
Top Svar Citer
#2539 - 04/08/2008 21:16 Re: Enkelhed [Re: Michael]
Ipso Facto Offline
bor her
Registeret: 06/07/2008
Indlæg: 604
Sted: Costa Tropical, Spanien

Hej Michael!

Tak for svaret. Du skriver til afslutning:

Citat:
"At forstå sig selv er forskelligt i dets indhold, men dog er det det det samme, at forstå sig selv. Derfor må det udtrykkes i modsætninger selv om det er ens.

Men hvad gør det. Dette at vi alle er forskellige er det som giver livet karakter."


Da det rationelle sprog og dets begrænsninger åbenbart ikke gør særligt indtryk på dig, vil jeg indlede mit svar i poesiens sprog:

"No man is an Island, entire of itself; every man is a piece of the Continent, a part of the main."

(Intet menneske er en ø, fuldstændig i sig selv; ethvert menneske er et stykke af kontinentet, en del af et hovedland).

Dette skrev den engelske digter John Donne i 1624 og den erkendelse gælder vel fortsat for alle som ikke blot lever for og med sig selv og sine egne følelser og tanker.

Faktisk er vor situation den, at vi end ikke kan erhverve sprog på anden måde end i fællesskab med andre, der allerede benytter et sprog. Vi har et potentiale (en mulighed) for at kunne erhverve sprog, men overladt til os selv har vi ingen mulighed for at udvikle denne (i sidste instans) genetisk betingede sprogevne.

Isolation og dyb selvreflektion på et tidspunkt efter vi har lært sproget og er blevet socialiseret mere eller mindre, kan være udmærket for at nå en dybere grad af selverkendelse og dermed også en dybere erkendelse af menneskets generelle eksistentielle situation.

Religionsstifterne Buddha og Jesus isolerede sig begge fra omverdenen i en periode. Buddha bandt sig til et bodhi træ og opnåede gennem selvreflektion det buddhisterne kalder "oplysning", som svarer til vort begreb "visdom". Derfor kaldes bodhi træet også for "kundskabens træ" i buddhismen.

Ifølge evangelierne fastede Jesus i fyrretyve dage og nætter i ørkenen efter at være blevet døbt. Her viste Djævelen sig for ham og fristede ham til at demonstrere sine overnaturlige evner som bevis for hans guddommelighed. Hver fristelse blev afvist af Jesus med et citat fra den hellige skrift - Femte Mosebog.

Eremitter og søglehelgener er eksempler på troende som ved hjælp af isolation fra omverdenen forsøger at nå frem til en dybere og sandere erkendelse.

Hverken Buddha eller Jesus beholdt dog den visdom de således havde erhvervet for sig selv, hvilket selvfølgelig også ville have været udtryk for en grænseløs egoisme og narcissisme. Tværtimod udviste de den ydmyghed som kommer til udtryk i evangelisten Lukas ord: "For enhver, som ophøjer sig selv, skal ydmyges, og den, der ydmyger sig selv, skal ophøjes." (luk. 18,14).

Der er intet ydmygt i at leve for sig selv og ikke dele sine oplevelser, glæder og indsigt med andre. Deri ligger en dyb foragt for andre og for livet.

Mit svar på dit afsluttende spørgsmål:

"Men hvad gør det. Dette at vi alle er forskellige er det som giver livet karakter."

- er derfor: Det gør hele forskellen, om vi lever for os selv som observatører til livets brogede mangfoldighed, eller om vi træder i karakter og bidrager til fællesskabet hvorved livet ikke blot gives karakter, men også bliver mere meningsfuldt, både for os selv og andre.

Hilsen

Ipso Facto pifter


---------------
"Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres. Sandelig siger jeg jer: Den, der ikke modtager Guds rige ligesom et lille barn, kommer slet ikke ind i det." - Lukas 18,17.
_________________________
"Lad dig ikke forvirre af andre - kom først til mig." - Ipso Facto

Top Svar Citer
#2540 - 04/08/2008 21:25 Re: Enkelhed [Re: Ipso Facto]
Michael Offline
bor her
Registeret: 23/06/2008
Indlæg: 1142
Hvad er foragt?
Top Svar Citer
annonce
Side 1 af 4 1 2 3 4 >


Seneste indlæg
Kærlighedsbevægelsen...
af Anonym
28/03/2024 21:24
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Ramadan-måneden
af ABC
28/03/2024 18:08
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Nyheder fra DR
Instruktør bag 'Oppenheimer' bliver rid..
28/03/2024 21:53
Rusland blokerer for FN-overvågning af ..
28/03/2024 21:33
Harvard Universitet fjerner bogbind lave..
28/03/2024 20:48
OL-drømmen var pakket langt væk, men n..
28/03/2024 20:33
Busulykke i Sydafrika tager livet af fle..
28/03/2024 20:16
Nyheder fra Religion.dk