annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15538991
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372510
Et andet syn 1980929
Jesu ord 1518467
Åndelig Føde 1466259
Galleri
Efterårsjævndøgn Rødhus
Hvem er online?
0 registrerede 285 gæster og 91 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#13753 - 27/09/2012 21:38 Marxistisk grundkursus. Den spejlvendte økonomi
Michael Offline
bor her
Registeret: 23/06/2008
Indlæg: 1142
Ville du ikke være betænkelig hvis du skulle flyve og du mødte piloten døddrukken før afrejsen?

Og dog er du ikke betænkelig ved de uvidende politikere og økonomer som leder vores verden. Ingenting forstår de og derfor kan de ikke løse denne krise, som vil føre til den vestlige verdens undergang.

Som sagt er al værdi menneskeligt udført arbejde. Allerede Adam Smith, liberalismens fader, starter sin bog, Nationernes velstand med at konstatere, at det enkelte menneske producerer mere end det selv kan forbruge.

Spørgsmålet er hvordan skal dette overskud fordeles.

Den private ejendomsret til resultatet af eget udført arbejde er aldrig til diskussion. Det er ejendomsretten til produktionsmidlerne og dermed ejendomsretten til overskuddet af det enkelte menneskes arbejde, som er til diskussion.

Det arbejde vi udfører for at underholde os selv har vi selv ejendomsretten til. Men hvad med det yderligere resultat af vores arbejde som vi ikke selv kan forbruge? Hvad med det?

Hvordan skal det fordeles? Skal vi smide det væk, skal den kloge narre den mindre kloge og derved erhverve sig hovedparten. Eller skal vi bruge det til at skabe et samfund hvor vi alle kan leve sammen i stedet for hver for sig?

Liberalismen skaber en hjerneløs, personlighedsløs entitet, som den kalder markedet og underkaster sig det som om livet var et lotteri eller matadorspil hvor det enkelte menneske må underkaste sig tilfældigheder i stedet for selv at tage hånd om situationen. Er dette ikke fuldstændig tåbeligt? At give sig omstændighederne i vold.

I den socialistiske økonomi er mennesket i centrum. Centrum er den enkelte og familien som i sit ansigts sved skaffer sig sit udkomme. Manden og kvinden der arbejder for at forsørge sig selv og sin familie, skaffe mad på bordet og tøj på kroppen. At skaffe børnene en uddannelse og et arbejde, så de også kan forsørge deres familie.

I den kapitalistiske økonomi er denne sandhed, virkeligheden, vendt på hovedet.

Mennesket har ikke længere værdi men det har derimod varen.

Selve den værdiskabende faktor, det menneskeligt udførte arbejde, er reduceret til en omkostning ved fremstillingen af varen. Ikke et menneskeligt væsen men en ting.

Dette er hvad der har betydning i den kapitalistiske økonomi. varen, som kan skaffe sin ejer profit.

Ikke mennesket og dets tilværelse.

Det menneske, som i sit ansigts sved, med sit menneskeligt udførte arbejde, skaber denne vare er kun en irriterende omkostning ved samme vares tilblivelse. smiler
Top Svar Citer
#13760 - 29/09/2012 23:03 Marxisme virker ikke [Re: Michael]
Erik Nielsen Offline
ny
Registeret: 21/04/2008
Indlæg: 14
Sted: Region Midtjylland
Du skriver:
"Det arbejde vi udfører for at underholde os selv har vi selv ejendomsretten til. Men hvad med det yderligere resultat af vores arbejde som vi ikke selv kan forbruge? Hvad med det?
Hvordan skal det fordeles?"
-

Mener du så, at man kun har ejendomsretten til den del af resultatet af ens arbejde, som man selv kan forbruge? Skal resten så konfiskeres af staten?

Hvis man gør det, så vil alting jo gå i stå, ligesom det gjorde i Sovjet.

Jeg mener, at kapitalismen tværtimod er det system, der virker bedst. Og det udmærker sig også ved, at det netop ikke er et kunstigt politisk system.
Socialismen ser ud til at være en politisk kopi af kristendommen, men uden Gud.

Vi lever i en verden, hvor de allerfleste tænker først på sig selv. Og det er medfødt. Dvs. at det er håbløst at prøve at implementere et politisk system, der ikke bruger denne egenskab, men måske endda prøver at modarbejde den.

Det er bedre med et system, der benytter sig af vores medfødte egoisme. Jo mere vi producerer, des større bliver belønningen.

Derefter kan man måske appellere til folks gavmildhed, men det er ud fra den enkeltes samvittighed. Det skal man ikke lovgive om.
_________________________
Everything will be fine in the end.
If it is not fine, it is not the end.
Top Svar Citer
#13770 - 01/10/2012 11:38 Re: Marxisme virker ikke [Re: Erik Nielsen]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683
"Jeg mener, at kapitalismen tværtimod er det system, der virker bedst. Og det udmærker sig også ved, at det netop ikke er et kunstigt politisk system".

- Netop, det er vanskeligt at finde bedre alternativer.

"Socialismen ser ud til at være en politisk kopi af kristendommen, men uden Gud".

- Socialisme som politisk ideologi er ikke betinget af særlige livssyn, der er ingen forbindelse mellem socialisme og religioner.

"Vi lever i en verden, hvor de allerfleste tænker først på sig selv. Og det er medfødt. Dvs. at det er håbløst at prøve at implementere et politisk system, der ikke bruger denne egenskab, men måske endda prøver at modarbejde den".

- Implementering af socialisme er jo heller ikke et forsøg på at simulere naturlig selektion og lign. - det er ikke en model på naturen i/udenfor mennesket. Men det ville rigtignok være overordentlig dumt ikke at stimulere menneskets mangeartede evner til innovation i også økonomiske modeller, hvor mennesker selvklart stimuleres af egen fantasi samt andre menneskers opfindelser. Og det har netop gavnet det enkelte mennesker også i socialistiske samfundsøkonomier. Planøkonomi er ikke et attraktivt alternativ, men man har da muligheden for at flytte til Cuba m.m.

Det er derfor svært at se meningen med Michaels anekdoter, alias fordrukne piloter vs socialøkonomer osv. - måske stilhedsprædikanten foreslår økonomer at meditere over stilheden, who knows...
Et bedre billede er, at svært få stiger op i flyet i stærk tiltro til guder, hvorimod man stiger om bord i tillid til at nogen rent faktisk ka' deres matematik osv. Vi ka' ha' erfaringer med naturen, ikke med fantasier om fænomener udenfor den.

mvh
Simon


Redigeret af Simon (01/10/2012 11:51)
Top Svar Citer
annonce


Seneste indlæg
Ramadan-måneden
af Anonym
29/03/2024 03:03
Kærlighedsbevægelsen...
af Anonym
28/03/2024 21:24
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Nyheder fra DR
Med Obama og Clintons hjælp når Biden-..
29/03/2024 05:47
Luftalarmer over hele Ukraine i nat: Én..
29/03/2024 02:41
Økonomisk hjælp på vej til amerikansk..
29/03/2024 02:03
Verdens glemte konflikt: FN-opfordring o..
29/03/2024 01:28
Stormen Nelson raser flere steder i Euro..
29/03/2024 00:31
Nyheder fra Religion.dk