annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15453733
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2365629
Et andet syn 1975461
Jesu ord 1515118
Åndelig Føde 1445516
Galleri
Rødhus hedeklit
Hvem er online?
0 registrerede 280 gæster og 268 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#12241 - 14/02/2012 10:22 Selvforståelsesillusionen.
ole bjørn Offline
bor her
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 2397
Sted: Sverige/Danmark

Med jævne mellemrum føler nogle i debatten eller chatten sig kaldet til at fortælle andre, hvad de skal gøre for at forstå sig selv bedre, enten ved at læse religiøse skrifter, studere filosofiske værker, tænke rationelt eller helt at lade være med at tænke. Kan nogle af disse metoder så hjælpe os til en bedre forståelse?

Alle har naturligvis en fornemmelse af, at de forstår sig selv, bedre end nogen andre ville kunne, for vi har jo alle et førstehåndskendskab til vore egne tanker og følelser. Men forstår vi virkelig os selv, eller er det blot en illusion?

Al forståelse baserer sig på sammenligning med noget kendt, d.v.s. tidligere lignende erfaringer som vi selv har gjort eller arvet i form af DNA-koder. Oplever vi noget, som vi ikke har erfaringer med, så bliver vi forvirrede over det ukendte fænomen, og hjernen kan gå helt i baglås af manglen på fortilfælde.

Antag f.eks. at du mødte et "ægte" genfærd med et udseende som en død. Dine rationelle tanker kan fortælle dig, at genfærd eksisterer ikke, så det må være en form for illusion, og hvis de gjorde, ville de ikke kunne skade dig, da de pr. definition er ulegemlige. Alligevel ville de fleste gå i panik, for det eneste sammenligningsgrundlag er de skræmmehistorier, de fik fortalt, da de var børn. Hvis de dengang havde fået at vide, at genfærd altid var venligtsindede væsener, der kom for at hjælpe os, ville de i stedet glæde sig over mødet, når den første overraskelse over det uvante syn havde lagt sig.

En sådan oplevelse ville med garanti ændre dit syn på verden, og give dig følelsen af en ny forståelse, selv om det i virkeligheden var en illusion, skabt af nogle irrationelle behandlinger af informationerne i din hjerne. Men hvordan kan vi så afgøre, hvornår vore tanker har virkelighedskarakter, og hvornår det blot er fantasiforestillinger? Det har vi faktisk ingen direkte mulighed for at konstatere.

Ontogenetiske erfaringer (gjort i vores eget liv) har en stærkere indflydelse på vore tankeprocesser, end fylogenetiske (nedarvede). Vores selvbevidsthed og selvforståelse begynder at formes i 2-års alderen og fortsætter livet igennem påvirket af alle de erfaringer, vi gør os, herunder også hvad vi får fortalt eller læser. Vi lærer, hvad vi skal tænke, af vore forældre og øvrige omgivelser, og hos de fleste sker der meget få ændringer i selvforståelsen, når de bliver voksne.

Men følelsesmæssige kriser kan forandre et menneskes selvforståelse totalt. Når livet bliver uforståeligt, bliver hjernen modtagelig for "åbenbaringer". Man ser pludseligt alting i et helt nyt lys, hvor de tidligere uforståelige erfaringer pludselig giver mening. Er der så tale om et gennembrud i selvforståelsen? Eller er det hele blot en illusion?

Trods de individuelle forskelle på mennesker deler vi alligevel så mange egenskaber, at hvis den nye selvforståelse virkelig var en dyb indsigt i menneskets virkelighed, så ville den være nogenlunde ens hos alle de "oplyste". Det er den så ikke. Man fristes til at sige tværtimod. Den leder ret ofte til meget outrerede holdninger af vidt forskellig natur. Det er med andre ord en illusion.

Det føler den "åbenbarede" dog ikke selv, og da oplevelsen er af ny karakter, begynder jagten nu på at finde bekræftelser på, at man har ret og har forstået, hvad andre ikke har. Man vælger så at fodre hjernen med alt, hvad der kan tolkes som en bekræftelse, og ignorerer alle informationer, der modsiger åbenbaringen. Store åbenbaringer er altid af selvforstærkende natur.

Mennesket er en kompleks skabning, og vore mulighed for at forstå os selv er meget ringe, for der er en masse processer i vores krop og hjerne, som vi endnu ikke kan forklare tilfredsstillende. Vi kan til en vis grad styre vore rationelle tanker, men vore handlinger er ofte reaktioner på følelser, hvis årsager fortaber sig i det ukendte.

Fælles for alle mennesker (og dyr) er en stræben efter en tilfredshedstilstand, som vi (når den er perfekt) også betegner som lykke. Illusionen om selvforståelse er en del af denne følelse, så derfor reagerer vi stærkt på ethvert angreb på den. Men jo mere robust vor selvforståelse er, jo mere tolerante har vi råd til at være, med den deraf følgende større tilfredshedsfølelse.

Der er hovedsageligt 2 måder man kan beskytte sin selvforståelse på. Den ene er at undgå angreb på den ved at omgive sig med mennesker af samme tro. Den anden er at bringe den så meget i overensstemmelse med virkeligheden, at trosforestillinger ikke kan rokke ved den. Den sidste er min egen foretrukne metode, og den består i at fodre min hjerne med så mange varierede fakta som muligt.

Enhver må selv vælge sin vej til selvforståelse. Hvad der virker for mig, er ikke sikkert virker for andre, men det har sat mig i stand til uden væsentlige fordomme at forstå de fleste mennesker, selv i de mange fremmedartede kulturer jeg i løbet af et langt liv har besøgt og sat mig ind i.

Hvad bygger du din egen selvforståelse på? Tro eller fakta?

Mvh

Ole Bjørn :o)

Top Svar Citer
#12242 - 14/02/2012 11:14 Re: Selvforståelsesillusionen. [Re: ole bjørn]
RoseMarie Offline
bor her
Registeret: 02/05/2009
Indlæg: 1157
... begge dele, tak ler

Tak for et godt indlæg ... næsten helt uden fnidder-fnadder rockon

KNUS fra RoseMarie, som både tror på åbenbaringer og fakta blinker
Top Svar Citer
annonce


Seneste indlæg
ABC-spam
af Arne Thomsen
19/03/2024 00:31
Snyder religionerne?
af Arne Thomsen
18/03/2024 22:20
Ramadan-måneden
af ABC
16/03/2024 12:02
Kærlighedsbevægelsen...
af ABC
11/03/2024 09:54
Er dette videnskab...
af Anonym
10/03/2024 00:49
Nyheder fra DR
Israel rammer syriske militærfacilitete..
19/03/2024 02:57
Landsby i Slovakiet i alarmberedskab eft..
19/03/2024 01:23
Efter israelsk operation ved hospital i ..
18/03/2024 23:27
Kongeriget Danmark støtter FN-forslag o..
18/03/2024 21:44
Randers bevilger yderligere 150 millione..
18/03/2024 20:25
Nyheder fra Religion.dk