annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15533515
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372112
Et andet syn 1980614
Jesu ord 1518211
Åndelig Føde 1465023
Galleri
Kunsten at være stille.
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 310 gæster og 306 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 1 af 25 1 2 3 ... 24 25 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#11215 - 31/07/2011 15:41 Mystik
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7152
Sted: Sydsjælland
Mystik og mystikere er jo nok ikke lige dét, der får rationalister og ateister til at henfalde i begejstring.
Alligevel er der mystikere, som inspirerer mennesker.

Om mystik siger wikipedia bl.a.
http://da.wikipedia.org/wiki/Mystik
Citat:
Aktøren oplever at skellet mellem selvet og omgivelserne forsvinder, og at det smelter sammen med det oplevede.

Dagbladet Information har i denne weekend et interview med forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen i anledning af hendes tobindsværk om Hildegard af Bingen, en af middelalderens store vestlige kristne mystikere.
http://www.information.dk/274635

Gyldendals DEN STORE DANSKE siger bl.a. om hende på:
http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Religion_og_mystik/Ordenssamfund/Hildegard_af_Bingen
Citat:
Menneske og univers er for Hildegard én stor levende organisme -

Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der egentlig som udgangspunkt er naturvidenskabelig skeptiker, fortæller i interviewet bl.a om mystikkens 5 faser:
Citat:
På det første stadium får man en stigende bevidsthed om guddommelig tilstedeværelse.

Det andet stadium beskrives som en renselse, hvor man får en stærk bevidsthed om egne fejl og utilstrækkeligheder.

Tredje stadium er illuminationen, oplysningen, hvor man får adgang til en større viden og indsigt. Man kan så at sige skyde genvej, man bliver visionær. Mange ender der, mange kunstnere ender der.

Fjerde stadium kaldes ‘sjælens mørke nat’. Man mister orienteringen, Gud er fjern, og man kan ikke nå ham. Men det er samtidig fasen, hvor selvet begynder at blive udslettet, og derfor afgørende for at nå den femte fase, som er den mystiske forening med det guddommelige.

Jeg hæftede mig også ved ordene i interviewet:
Citat:
Det, der fascinerede Anne Lise Marstrand-Jørgensen ved den mystiske tanke var viljen til at udslette sit eget selv, »stille sig selv til side og blive mindre, for at noget andet kan blive større«, fortæller hun.

Forfatterens sidste ord i avisen her er:
Citat:
Troen giver ikke mening til det meningsløse, men den giver respekt for livet.


Bladet bebuder, at de vil fortsætte med flere artikler om emnet.

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (31/07/2011 15:41)
Top Svar Citer
#11216 - 31/07/2011 16:26 Re: Mystik [Re: Arne Thomsen]
Hanskrist Online   content
veteran
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 3642
Sted: Nørresundby
meget primitiv form for mystik vi møder her og Albert Schweitzer har behandlet emnet indgående i sin bog om "The Mysticism of Paul the Apostle" og Nicolas Berdyaev, behandler det overalt i sit forfatterskab (denne lavere art af mystik der er befængt med monisme og uden erkendelsesteoretisk seriøsitet, før Kant'iansk eller ikke Paulinsk form for mystik) og de er enige om at denne form for mystik, der medfører egoet/selvets udslettelse hører til de mest primitive former for mystik (naiv monisme og determinisme), der kan skimtes også i kristendommen, men som slet ikke er det der kendetegner den mystik der kaldes for Kristusmystikken der fører til den vestlige spiritualitet og moderne verden vi kender i dag, og da især eksistentialismen.


Citat:
Paul's mysticism was not like the mysticism elsewhere described as a soul being at one with God. In the mysticism he felt and encouraged, there is no loss of self but an enriching of it; no erase of time or place but a comprehension of how time and place fit within the eternal. A. Schweitzer.


At tage fat på mine mange tusinder indlæg gennem årene, vil åbenbare en meget dybere og mere ekstatisk og hyperkompleks form for mystik, hvor forhjernen er aktiveret og hvor lateraliseringen, og dermed høj IQ og konkret forstandighed er bevaret og hvor man altså ikke skal opgive sin intellektuelle integritet og moderne virkelighedsforståelse. En mystik der overvinder individualisme, men hvor individuationen er bevaret, no loss of self, altså.

I øvrigt er denne beskrevne primitive form for mystik en form for demens, hvor man sætter lateraliserigen og høj IQ, spændingen, dynamikken og den kreative dialogiske udveksling mellem højre og venstre hjernehalvdel overstyr.

Jeg kan kun anbefale at man studerer Berdyaev og Edgar Morin for at få et overblik over det her med mystikken.

_________________________
Det kan ikke være Gud, for han har kaldet jer til frihed i Kristus. Pas på!
Top Svar Citer
#11217 - 31/07/2011 17:27 Re: Mystik [Re: Hanskrist]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7152
Sted: Sydsjælland
Jo, jeg havde jo ventet, at du ville protestere vildt mod "egoet/selvets udslettelse" Hanskrist.

Du synes jo at dyrke en mere elitær form for mystik, som åbenbart ikke kan beskrives med få og enkle almindelige danske ord.
Det er jo din gode ret - også at karakterisere anden form for mystik end din egen som primitiv, lav, befængt, naiv osv.

Men jeg har nu svært ved at tage dig alvorligt smiler


Redigeret af Arne Thomsen (31/07/2011 17:28)
Top Svar Citer
#11223 - 02/08/2011 12:18 Re: Mystik [Re: Arne Thomsen]
Hanskrist Online   content
veteran
Registeret: 30/03/2008
Indlæg: 3642
Sted: Nørresundby
Citat:
Du synes jo at dyrke en mere elitær form for mystik


skriver arne henvendt til mig.

Min kommentar: i stedet for elitær, kunne vi sige moderne, en moderne mystik hvor vi ikke skal give afklad på vores intellektuelle integritet og moderne identitet og virkelighedsforståelse. Det kollektive og det religiøse (overjeget, idealjeget, det religiøse jeg) må ikke sætte det moderne individuerede forstandige selvstændige menneske (den tyske Kant og Freud diskurs) ud af spillet med noget udifferentieret (ikke individueret) der skal ha lov at bemægtige os i en kujonagtig feminin føjelighed overfor dette det kollektive religiøse, forskellige former for demens og psykoser og lignende, hvor man giver afkald på individuation og kritisk sans og forstandighed.

Tiden er irreversibel både for menneskeheden og for den enkelte, individet, og således kan vi ikke med god samvittighed give afkald på vores moderne forstandighed og dømmekraft, individuation og demokratiske syn på os selv og samfundet (1)*, fordi vi ikke magter at bære os selv og friheden.


(1)*:

Man is a slave because freedom is difficult, whereas slavery is easy.

Personality in man is the triumph over the determination of the social group. Personality is not a substance but an act, a creative act.

Citater fra den største religionsfilosof i begyndelsen af det 20 årh Berdyaev der i et og alt har præget den kontinental europæiske tænkning, ikke mindst den franske.


the particular single personality and its destiny are a higher value than the world order and the harmony of the whole, than abstract being.... Berdyaev.

essensen, kernen i kristendommen og Kristusmystikken og i det forhold vi når frem til demokratiet og den frihed vi i dag nyder så godt af og som eksporteres nu til resten af verden, alle vil ha det, men konservative og religiøse kræfter modsætter sig selv sagt denne udvikling.

Mennesket i Kristus er ikke en del af naturen, men naturen er en del af mennesket, mennesket er altså i eigenweltsk forstand et mikrokosmisk væsen. At se kun objektivt på det, som om vi er kun en del af naturen og endda en elendig sølle lille ubetydelig del, medfører tab af virkelighed, vores eigenweltske suveræne ubetingede numinouse virkelighed. Nøjagtig det Kant har ridset så smukt op for os så vi alle kan forstå det og som afføder en Hegel og Marx, en Schopenhauer, Nietzsche og eksistentialismen, ikke mindst den franske (Descartes og Kant er populære i fransk filosofi).

Dybt ironisk: Lad os dog bare blive kvindske feminine føjelige og passive og give op og resignere og sige vi skal jo gå i opløsning som en dråbe i havet før eller siden, så hvorfor ikke træne i denne demens og død i god tid, i denne selvopgivelse som den nyreligiøse, new age buddhismen gør eller som Bjørn og Simon gør med deres epikuræiske fornøjelser der medfører lede, kvalme og afsmag, før eller siden, hvorfor stimulanser og psykofarmaka blive det opium den klasse tyder til.

du er feminin arne, ekstrem endda og det er bjørn og simon også, og ja alle store eksistentialister siger at om man ikke har en medfødt stor vitalitet og stærk natur, da ender man i denne form for determinisme, fatalisme, epikuræisme og religiøsitet og man magter ikke det moderne menneskes opgave og udfordring, at forholde sig til friheden kreativ og konstruktiv.

Man is a slave because freedom is difficult, whereas slavery is easy. Berdyaev.

Og noget Erich Fromm også om noget har behandlet, ikke mindst i bøgerne: "Flugten fra Friheden"; "Menneskets hjerte, dets enestående evne til godt og ondt"; "Sjælsharmoni og Moral" (en bog alle bør læse iøvrigt).

Hverken du arne, bjørn eller simon eller ærkeenglen michael, I magter opgaven, I er føjelige og veg og nogle svæklinger.

Mange kærlige hilsner HansKrist.
_________________________
Det kan ikke være Gud, for han har kaldet jer til frihed i Kristus. Pas på!
Top Svar Citer
#11224 - 02/08/2011 17:19 Re: Mystik [Re: Hanskrist]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7152
Sted: Sydsjælland
Til Hanskrist.

Journalist Karen Syberg kører stadig sin artikelserie om mystik i dagbladet Information.
http://www.information.dk/journalist/karen-syberg

Så burde du vel informere hende om din "moderne mystik" - så mange flere kunne få glæde af din visdom - eller i det mindste din viden blinker

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (02/08/2011 17:21)
Top Svar Citer
annonce
Side 1 af 25 1 2 3 ... 24 25 >


Seneste indlæg
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 10:05
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Ramadan-måneden
af ABC
26/03/2024 19:13
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Kærlighedsbevægelsen...
af ABC
24/03/2024 17:18
Nyheder fra DR
Menneskerettighedschef i FN advarer: Sul..
28/03/2024 11:40
11 mennesker dræbt af cyklon på Madaga..
28/03/2024 10:29
Kreml beder populært russisk socialt me..
28/03/2024 10:21
USA: Vi arbejder på et nyt møde med Is..
28/03/2024 09:56
Motorcykeltræf og vejarbejde kan give p..
28/03/2024 09:40
Nyheder fra Religion.dk