LØS KLIMAKRISEN PÅ FEM ÅR

Indsendt af: Arne Thomsen

LØS KLIMAKRISEN PÅ FEM ÅR - 05/11/2009 14:58

Dagbladet Information bragte i går et helsides debatindlæg af pensioneret lærer Mogens Christensen: Klimakrisen kan løses på fem år - hvis vi vil
http://www.information.dk/214030

Citat:
"For 70 år siden producerede verden i løbet af blot fem år 12.000 krigsskibe, 812.000 fly, 281.000 kampvogne, flere hundrede millioner geværer og kanoner og milliarder af patroner og granater. Er det utopisk for os i løbet af fem år at producere 12.000 solkraftanlæg, 812.000 vindmøller, 281.000 biogasanlæg, flere hundrede millioner solfangere og at plante milliarder af træer?"

skriver forfatteren bl.a.

Og han tilføjer:
Citat:
"Nej, det er hverken utopisk eller naivt. Det er realistisk. Hvis blot vi vil. Klimaudfordringen er ikke et teknisk eller et økonomisk problem. Det er udelukkende et politisk problem."

Der står meget mere i artiklen, som enhver kan læse (så vidt jeg kan se).

Så derfor er det egentlige problem: Utidig nøl

Indlægget har allerede fået 44 kommentarer, hvoraf mange er fulde af begejstring.
Det er jeg også yeah

M.v.h. Arne.
Indsendt af: ole bjørn

Re: LØS KLIMAKRISEN PÅ FEM ÅR - 05/11/2009 17:18

Jo, Mogens Christensens indlæg er både utopisk, naivt og helt urealistisk. Men det er typisk for den form for selvbedrag, som jeg omtaler i mit andet debatoplæg.

At menneskeheden har tekniske og økonomiske ressourcer til at løse klimaproblemet er ingen nyhed. Andre har før ham opstillet lignende modeller i en naiv ignorering af virkelighedens betingelser. Man kunne lige så let opstille en "fejlfri" metode til at afskaffe krig og terror. Alt hvad der behøves er opfyldelsen af 2 præmisser, nemlig at afskaffe religion og grådighed.

De menneskelige samfund er baseret på menneskets medfødte instinkter og mangel på indsigt i konsekvenserne af deres handlinger på længere sigt, og det kan ikke ændres på 5 år. Heller ikke på 500 år.

Enhver realistisk løsning af klimaproblemet må tage højde for disse faktorer, og det vil sige at den skal indeholde kortsigtede fordele for alle magthavere af betydning og at disse desuden er indstillede på at bruge magt overfor alle, der ikke vil indordne sig en samlet plan. Dette puslespil er alt for kompliceret til at kunne løses på få år.

Vi må nok indstille os på, at kloden først skal gennem en stribe endnu voldsommere naturkatastrofer før end alvoren i situationen går op for menneskeheden, så den erstatter selvbedraget med fornuft og fremsynet planlægning.

Det eneste Mogens Christensen har ret i er, at løsningen skal komme fra videnskabelig forskning. Der er til gengæld ingen grænser for, hvad den på langt sigt kan udrette, også at genoprette ødelagte livsbetingelser og skabe nye habitater, selv på steder hvor mennesker ikke før har kunnet leve.

Det fornuftigste vi kan gøre her og nu er derfor at investere langt mere i udforskning af klimatiske faktorer og i udvikling af energi- og transportsystemer, der ikke belaster jordens økologiske balance og som er økonomisk fordelagtige. Det vil igen kun ske, hvis vi gennem øget information kan bevidstgøre befolkningerne om problematikken og skabe øget interesse hos de kommende generationer for videnskab og praktisk forskning.

De energirestriktioner vi p.t. pålægger os selv er blot en smule sminke på problemet, så vi med god samvittighed kan fortsætte vores selvbedrag. Det hjælper indlæg som Mogens Christensens også godt med til at bevare.

Mvh

Ole Bjørn engel

Indsendt af: treram

Re: LØS KLIMAKRISEN PÅ FEM ÅR - 05/11/2009 21:33

Hej Ole Bjørn.

Ja afskaf religioner og grådighed, så kan vi smelte våbene om til energinyttige materialer, som bølgeenergi, solfangere, vindmøller mm, men hvem vil starte, ingen vil melde sig.

For lige nu har vi jo faktisk en halvkold krig gående, mellem vesten og den muslimske verden, så ingen tør nedlægge våbene, selvom det ville være et skønt tiltag at kunne nedlægge alt militær.
Ingen ville blive arbejdsløse, men deres arbejde ville gavne kloden på en betydeligt bedre måde end nu, hvor der oprustes i det skjulte, for enorme summer, ja tænk bare hvad krigene i Pakistan, Irak, Afghanistan o.s.v.koster hver dag i liv, elendighed, lemlæstelser og penge.

Så,hvis alle kunne gå ind for en fredelig verden uden våben, kunne vi nok redde kloden noget hurtigere, desværre nok en drøm der ikke kan gå i opfyldelse.

UN blev oprettet netop for at undgå krige, men det var desværre en uløselig opgave, ikke mange ville frafalde deres "ret" til at overfalde andre.

Så UN´s mål bliver nok aldrig opfyldt.
Indsendt af: Arne Thomsen

Re: LØS KLIMAKRISEN PÅ FEM ÅR - 06/11/2009 08:44

Jo, det er da rigtigt, at lærer Mogens Christensen ikke kommer med noget epokegørende nyt.
Det påstår han jo heller ikke.

Men han slår fast, at en effektiv og hurtig løsning af klimakrisen er mulig.
Midlerne dertil, såvel teknisk som økonomisk, er til stede.
Vi behøver ikke at afvente en yderligere teknologisk udvikling (selv om den naturligvis også er ønskelig).
Det er alene viljen, det kommer an på - her og nu.

Desuden siger han, at vi før har været i stand til at mobilisere vilje i den størrelsesorden.

Dermed eliminerer han, synes jeg, en masse af de mange bortforklaringer, som kan komme i spil ved klimamødet i december, og som mange måske ellers ville tro på.

Det ændrer nok ikke alverden - men jo mere klart problemet er belyst, jo bedre er vel muligheden for at træffe gode beslutninger smiler

M.v.h. Arne.