annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 6413072
Et andet syn 1367503
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 1263499
Jesu ord 977212
Spirituel omsorg 861485
Galleri
Tiger den HansiKristi-lige af slagsen
Hvem er online?
2 registrerede Arne Thomsen, Jørgen Primdahl 71 gæster og 24 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder
Som svar til:
Skribent: ole bjørn
Emne: Re: Fremtidens samfund.


Det er svært at spå, især om fremtiden, sagde Storm P. og det har vist sig at være mere end en sjov bemærkning. I dag har vi stribevis af såkaldte fremtidsforskere, og hvis man ser på deres forudsigelser gennem de seneste årtier, så har kun en ganske lille del af holdt stik. Hvordan kan det nu være, at højtuddannede eksperter med masser af data til rådighed og avancerede computere til at bearbejde dem kan tage så meget fejl?

Jeg har en teori om, at det skyldes, at de fokuserer for meget på den teknologiske udviklings muligheder, og for lidt på den menneskelige natur. Det er nemlig ikke kun tilfældigheder, der styrer samfundsudviklingen. Det er i høj grad de menneskelige drifter, der er drivkraften i udviklingen. Teknologien er kun det landskab, de bevæger sig i.

Går udviklingen i den forkerte retning? Det synes mange ældre, som forfærdet ser den stigende egoisme og vold, forskelle der øges mellem rige og fattige, omgangstoner der forværres, musik der bliver stadig mere larmende og religiøse fantaster, der bliver mere og mere fanatiske i udbredelsen af deres tro med alle midler fra primitive forsøg på hjernevask til mord på anderledes troende.

At mene, at denne udvikling er forkert, er en moralsk vurdering, affødt af vore tillærte værdier, men det er jo det samme som at sige, at naturen er forkert, eller at virkeligheden er forkert, eller, hvis man er troende, at Gud handler forkert. Men verden og udviklingen er komplet ligeglad med, hvad vi finder forkert. De er, som de er, fordi de ikke kan være anderledes.

Det leder til det ældgamle filosofiske spørgsmål, om vi har en fri vilje, men det er nytteløst at diskutere, for det har vi ikke tilstrækkelig viden til at afgøre. Hvad vi derimod ved er, at vi har en følelse af at have en fri vilje, så på den baggrund er det langt mere interessant at diskutere: Kan vi påvirke udformningen af fremtidens samfund? Hvordan skal vi i så fald gøre det? Og har vi ret til det?

Det lukker op for en Pandoras æske af mulige emner, men for at tage det sidste først, så er det ikke os, der skal leve i fremtidens samfund, men vore efterkommere. Har vi ret til at bestemme, hvordan de skal leve deres liv, eller har de ret til selv at bestemme det.

Personligt er jeg tilhænger af det sidste synspunkt. Det tilkommer ikke os at bestemme, hvordan vore efterkommere skal leve deres liv, men da vi jo elsker vore børn og børnebørn og oldebørn, ønsker vi jo det bedste for dem, så hvad vi kan gøre er, at stille vore erfaringer og især vore fejltagelser til rådighed for dem, så de får et bedre beslutningsgrundlag.

Vi ældre har en masse livserfaring (i hvert fald nogle af os). De unge har en masse drømme og forventninger til livet. Kan vi få disse to ting til at mødes i en frugtbar debat, så kan det måske påvirke udviklingen. Så lad os derfor tage det første emne ud af Pandoras æske og begynde der.

Internettets anarki.

Ethvert samfund fra verdenssamfundet, nationale samfund, lokalsamfund, myre- og bisamfund til det samfund cellerne i vores krop udgør styres af strømmen af informationer. I et perfekt fungerende samfund har ethvert medlem sine specifikke opgaver og modtager de nødvendige informationer for at udføre dem til samfundets bedste, og modtager ikke andre informationer end dem.

Sådan har de menneskelige samfund også stort set været indrettet gennem historien, og den stigende specialisering har yderligere befordret denne udvikling. Højtudviklede samfundsformer kræver nemlig et vist hieraki. For sådanne samfund er alle individer ikke lige vigtige for overlevelsen, men samfundet står og falder med, at alle udfører de opgaver, som de er sat til.

Men med indførelsen af internettet er der ikke længere kontrol med informationsstrømmene, og det betyder, at samfundsskadelige informationer spredes tilfældigt og bringer uorden i hierakiet. Vi jubler når de frie informationsstrømme får undertrykte folkeslag til at gøre oprør mod deres diktatorer, og når afsløringer af korruption og magtmisbrug ikke længere kan holdes skjult. Men vi jubler ikke, når løgne og smædeskrivelser spredes med lysets hast og kan afgøre politiske valg eller når enhver terrorist på nettet kan lære af fremstille kraftige bomber af let tilgængelige materialer.

Der er gode og der er dårlige sider ved internettet, men det er desværre blevet et værktøj for menneskets dårligste egenskaber, vendt mod vore artsfæller. Internettet er derfor blevet en tikkende bombe under alle kendte samfundsformer. Så spørgsmålet er, hvordan kan vi åbne vore børns øjne for de farlige sider? Hvordan kan vi lære dem rettidig omhu, så de tager fat om problemerne inden de bliver for store? Hvordan kan vore erfaringer hjælpe dem til at begrænse internettets nuværende skadevirkninger?

Svære spørgsmål, men de kan jo koges ned til det enkle: Hvordan giver vi vore børn større samfundsforståelse og forklarer dem, at ubegrænset frihed ikke er en mulighed, hvis man vil leve i et samfund. Vi må indordne os under fællesskabets love og regler eller forsvinde.

Har du nogen forslag?

Mvh

Ole Bjørn :o)


Seneste indlæg
OPLYSTHED
af ABC
27/02/2021 19:16
Adam og Eva
af Jørgen Primdahl
27/02/2021 17:51
Økologisk harmoni
af ABC
25/02/2021 17:19
Gennemsigtighed og troværdighed af faktiske fakta
af somo
23/02/2021 05:57
Panteisme
af ABC
19/02/2021 19:46
Nyheder fra DR
Skulle have været Disney-paradis i Tyrk..
27/02/2021 16:40
Affald overalt i naturen: Tre tips til e..
27/02/2021 16:40
Viruseksperter fælder dom over 9 (mere ..
27/02/2021 16:40
Dræber Zoom også dig langsomt? Derfor ..
27/02/2021 16:40
Kø ved teststeder efter udbrud af sydaf..
27/02/2021 11:57
Nyheder fra Religion.dk
Sådan foregår dåb, bryllup og begrave..
26/02/2021 08:00
Hvad googler danskerne om religion og tr..
24/02/2021 06:00
Kulturel appropriation: Hvor går græns..
23/02/2021 08:18
Hvad er formålet med udklædning i ritu..
18/02/2021 07:23
Sådan bruges ensomhed til at komme tæt..
18/02/2021 07:02