annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 3917888
Et andet syn 1153402
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 906857
Jesu ord 805020
Spirituel omsorg 764618
Galleri
Tiger i form (i Kristus; in Christ)
Hvem er online?
3 registrerede Simon, Arne Thomsen ,(1 usynlig), 6 gæster og 93 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder
Som svar til:
Skribent: Simon
Emne: Re: SAMLING AF MENNESKEHEDEN

Hej igen, eller mojn’ om du vil..

Jeg tror ikke du skal regne med at se nogen hoppe og danse over gamle idéer om et ”verdenssamfund”, eller at nogen vil fralægge sig deres intellektuelle kapacitet p.a. følelser for div. gamle påhit om ”livets ophøjede mening” i nye klæder, der altsammen er gammelt tankestof.
Lige meget hvor i verden du end vender ansigtet, vil folk fremdeles anse social tryghed som noget af det væsentligste i tilværelsen, hvortil en samfundsmæssig økonomisk fremdrift har sit naturlige leje, i noget der efterhånden må betragtes som mentale irgange. En sjov ting at lægge mærke til ved sig selv er jo også hvordan vi med levetiden blir mere konservativt anlagt i vores måde at indrette os på, det afspejler sig også politisk; ikke nødvendigvis i partipolitiske sammenhænge, men at mennesket i sin ungdom er mere undersøgende og flagrende end i sin modnere alder, hvilket kommer til udtryk på forskellige måder. Der blir flere og flere ældre, bare antydningen af pointen…

Folk har forlængst vænnet sig til at hylle fornuftigt sammenhængende synteser om livet, hvad der med stor sandsynlighed vil fortsætte, man vil vide hvad der foregår, eller vender ryggen til. Hvad angår livet er det sandsynlighed i betragtninger man værdsætter, og det har været tilfældet i århundreder, ja årtusinder – et godt parameter ku’ være naturens stigende rasen, affekter der ligefrem skaber folkevandringer, men altså ikke grundlæggende får mennesker til at bryde ud fortvivlelse så snart nogen bryder ud i svanesang med dommedagsprofetier osv.

Det ér slet ikke så let som du måske tror, at bevæge store folkemængder. Det er nemlig ikke idéer der får mennesker flest til at bryde med vanemønstre i liv og anskuelse, men simpel empiri og evidens – Gåsse Wied sagde forresten det samme i indledningen til Livsens Ondskab: … „men fordi naboen gør det!”

Folk vil teste anskuelser mod virkeligheden, også ud i fremtiden, de vil se påviselighed for evt. idéers nyttevirke, og betragter som regel div. påhit som nogens hobby, fx interessen i Land og Folk, eller små netportaler hvor man livligt snakker om livet og døden, der dog ingen steder indfinder sig som exempler på virkelighed, men som mere end eksakt interesse for viden om dit og dat synes at ha’ meget med sociale frustrationer at bestille.

Det mest almindelige er vist nu om dage, at folk ændrer deres egen måde at leve på. Det ku’ se ud som om mennesker flest har opgivet fællesskabet ved de gamle græsrodsbevægelser, eller har måske bare ikke tiden, idet også de kan være hængt op i faste økonomiske rammer. Man ser jo også folk der vil lave hele verden om, ja sågar mennesker der ligefrem føler med hele verden osv. Alt sammen noget der bevidner hvor svært det ka’ være at sandsynliggøre evt. idéers virkelighedsforankring med konkretisme. Pers. holder jeg meget af gamle fortællinger, der så ofte viser klare exempler på vore forfædres intelligens og enorme fantasi. Jeg tror for øvrigt at du tilbage i tiden vil finde masser af exempler på nogens personlige gudsforhold: det var guder man talte til og guder man forventede forskelligt fra, ikke mindst fordi man i sociale sammenhænge i stor grad har følt sig afmægtig, man kunne her nævne Seneca, der dog var så tæt magten at den fik hårene til at rejse sig i nakken. Der er intet nyt i at mennesker snakker med deres gud i personlige anliggender.

Men det ska’ da blive spændende at høre om dine idéers fremdrift i det sociale. Der er nu ikke så megen cafébesøg i vores liv, der for mig nu blot er mødesteder hvor man får en kop kaffe for at vandre videre ud i byen, bortset fra Wiids og en enkelt vinstue på Gl. Kongevej. Lad mig afslutningsvis her anbefale dig lidt hyggelæsning til inspiration: Aage Welblunds Omkring den litterære café, samtidens portrætter adresseret til den der interesserer sig lidt for byens liv i en svunden tid, og alligevel er så herligt afsmittende på humøret.

mvh
Simon
Seneste indlæg
Mellemrummet
af Simon
20/09/2019 14:25
VÆREN - IKKE-VÆREN
af Simon
20/09/2019 14:00
Samtaler omkring bålet...
af Tikka
20/09/2019 11:58
OPLYSTHED
af Simon
19/09/2019 12:36
Lyser på vej
af Simon
17/09/2019 10:32
Nyheder fra DR
Jubel over redningskrans til P6 Beat og ..
20/09/2019 14:08
Fra køkkenaffald til råolie på en hal..
20/09/2019 14:04
Stor mængde våben beslaglagt i politia..
20/09/2019 13:44
Tre aktører skal kæmpe om ny DAB-kanal
20/09/2019 13:21
Thomas på 24 har udgivet tre bøger på..
20/09/2019 13:00
Nyheder fra Religion.dk
Er selvudvikling det moderne svar på Gu..
20/09/2019 08:00
Er ordentlighed virksomhedernes nye valu..
19/09/2019 22:00
Professor: Svend Lings-sag har mudret de..
19/09/2019 22:00
Test dig selv: Hvor godt kender du Højs..
19/09/2019 08:00
Natur og kultur har præget de shamanist..
18/09/2019 08:00