annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15537295
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372389
Et andet syn 1980841
Jesu ord 1518425
Åndelig Føde 1465878
Galleri
Rødhus i januar
Hvem er online?
0 registrerede 323 gæster og 303 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Hanskrist
Emne: Re: VÆREN - IKKE-VÆREN

Uden ekstasen ville du ikke kunne få kontakt til den prosociale trygge næstekærlige empatiske kreative face to face engagement, samspil og samtale indbyrdes mennesker imellem (hvilket psykiatrien udnytter i psykofarmaka). Hvorfor, fordi det evolutionbiologisk bygger på vores moderne nyeste hjerneafsnit, forhjernen. Sædet for det religiøse moralske og diskursen om Gud. De neuroaffektive ekstatiske arousal forhold skal være i orden, ellers ville vores nye meget iltkrævende hjerne ikke tilstrækkeligt kunne forsynes, understøttes.

Vi ser dette, denne arousal og ekstase mellem moderen og spædbarnet, i al deres kommunikation og samspil, og leg. Et meget tydeligt eksempel er "titte bøh" legen.

Det hviler altsammen på, eller kan bedst forstås ud fra den Polyvagale Theory om vores autonome nervesystem. Darwin opdagede forholdet om alle menneskets emotionelle affektfulde ekstatiske følelsesmæssige ansigtsudtryk. Uden neuroaffektiv arousal og ekstase ville mennesket falde dybt ind i apati eller kamp flugt rædsel og aggressivitet uden tryg prosocial næstekærligt empatisk kreativ samspil.

Prosocial vitalitet og kreativitet hviler på neuroaffektive ekstatiske arousal ekstatiske forhold. Hvis menneskets ekstatiske begejstrings struktur (som al religion er grundet på) der har sæde især i hjernens limbiske afsnit men også stikker dybt ned i det autonome nervesystem, på hjernestamme niveau, ikke gennem udvikling, opvækst, skoling og dannelse bliver integreret med især neocorticale forhjerne strukturer, gennem en "top down" og "bottom up" neuronal netværks dannelse, vil mennesket stå svagt i moralsk religiøs forstand og blive et offer for hypofrontalitet og dermed som ung risikere fængsling eller som ældre tab af åndsevner, risikere demens, åndsformørkelse. At forblive åndsfrisk højt op i alderen hviler på neuroaffektive ekstatiske arousal forhold. Også for dit vedkommende Arne, uanset om du i din uvidenhed kalder fænomenet svulstigt og intetsigende. He he lol - tihi - dig om det, du aner, arner, bare ikke hvad du taler om, fordi du har nok i at hvile i dig selv, hvorfor ekstasen, den religiøse spirituelle dimension er en trussel for dig og din totale åndsforladte verdens værens endelighed. Du er ateist eller i bedste fald lidt buddhistisk og du har som Sam Harris røget for meget hash dengang du forsøgte at forstå dig på det religiøse, og det kommer der ikke noget godt ud af.

Svulstig og intetsigende er det bestemt ikke at pege på ekstasen (den nødvendige neuroaffektive ekstatiske arousal), kun hos Arne der er et barn af eller et offer for hvordan teologer og kirkens magtmænd tænkte om de her ting for 100 år siden, falder det ikke i god jord, og bliver benævnt intetsigende og svulstigt. Du er et barn af folkekirkens dogmatiske konservative uvidenskabelige syn på mange ting har jeg med stor forundring kunne konstatere i nu næsten 20 år. Du tror du har gjort dig fri af det forældede arvegods, men det har du på ingen måder, hvorfor også din kritik af kirkens dogmelære virker så urkomisk, nå du selv er så syltet ind i de samme forhold, ja din tænkning er hele vejen igennem fyldt med utidssvarende uvidenskabelige dogmer, dogmatisk tænkning.

Alle teologisk uddannede folkekirke præster er noget mere videnskabelige up to date, og frigjorte fra forældet dogmatisk tænkning end du er Arne.

-0-0-0-0-

Jeg kender ikke et menneske der har forstået så dårligt den religiøse spirituelle dybdedimension og religionsvidenskabeligt set hvad religiøse erfaringer er båret oppe af, og altid er ledsaget af.

Og dette skyldes at du grunder i dig selv og ikke er spor religiøs, ja du er blottet for SPIRITUALITET - og således kan vi jo ej heller forvente at du forstår min tale, hvad jeg eller de kristne taler om.

Du aner ikke hvad musik og sang er et udtryk for i gudstjenesten fx. Men hvis du vidste det ville du ikke ej heller kalde det svulstig og intetsigende.

Enten er du en kvajpande eller bare ikke den skarpeste kniv vi har i skuffen her på trosfrihed. Og ja så mister jeg min tålmodighed og laver provokerende den der skuldertakling "kvajpande" alene er tænkt som.

Man kan overhovedet ikke tale om åbenbarings dimensionen som al religion og alle religiøse erfaringer hviler på uden idag at tage de neuroaffektive ekstatiske arousal forhold alvorlige som værende der hvor vi skal kigge hen, studere fænomenet religion under.

Du kan så som kirkens magtmænd dogmatisk bandlyse og ringeagter forholdet og kalde det svulstigt og intetsigende, men det udelukker dig også fra at forstå moderne religionsvidenskab og specielt at kunne forstå kristendommens meget ekstatiske bårede spiritualitet, der hviler på ekstasens usædvanlige (transcendente eller grænseoverskridende) legemliggjorte bevidsthedstilstande der dog ikke strider imod fornuften eller egoself strukturen.
Seneste indlæg
Kærlighedsbevægelsen...
af Anonym
28/03/2024 21:24
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Ramadan-måneden
af ABC
28/03/2024 18:08
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Nyheder fra DR
Verdens glemte konflikt: FN-opfordring o..
29/03/2024 01:28
Stormen Nelson raser flere steder i Euro..
29/03/2024 00:31
Israelsk militær: Højtstående Hamas-m..
29/03/2024 00:25
Pavens tætpakkede påskeprogram: Vasker..
28/03/2024 23:53
Instruktør bag 'Oppenheimer' bliver rid..
28/03/2024 21:53
Nyheder fra Religion.dk