annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 5066628
Et andet syn 1232914
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 1013710
Jesu ord 859021
Spirituel omsorg 803968
Galleri
Kirkebø
Hvem er online?
0 registrerede 48 gæster og 114 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder
Som svar til:
Skribent: Simon
Emne: Re: En børnebog der trodser biblens skabelseshistorie

Hej Treram..

”Jeg tror det er mindst lige svært at tænke sig en gud der skulle have skabt de mia. af planeter og stjerner i vort univers”.

- Ja meningen finder vi, hvis vi forestiller os hvordan livet må have formet sig for det enkelte menneske tilbage i tidlige kultursamfund, hvor stærke statslige autoriteter har formet forudsætningerne for livssyn der skabtes i en frygt for det ukendte. Udfra præcis denne frygt foregav man så at tilbyde frelse fra dit og dat gennem underkastelse af et hierarkisk trossamfund med overnaturligt troende som samfundets politiske magtfaktor. Det er ikke jo til at vide hvordan Europas videre skæbne ville ha’ formet sig, hvis altså romerne, der jo ellers førhen havde styret verdenssamfundet med udvikling af viden og rationelle værktøjer, ikke havde overladt de kristne fidusmagere den politiske magt.
Pers. forestiller jeg mig gerne et Europa der trods økonomiske trusler i samtiden, hurtigere ville ha’ udviklet og stabiliseret sig gennem en bedre oplysning og information, der altså ville ha’ præget Europa i en bedre retning – i stedet for oplysningstiden vi ser forme sig langt senere, og som en konsekvens af mange faktorer, men ikke mindst i kraft af en stilstand der skabte enorm fattigdom p.a. en overnaturlig tro man søgte at forankre med penge der kunne være bedre brugt. Dette var hvad de kristne trossamfund havde at bidrage med af samfundsudvikling: udformning af overnaturlig tro iført kunstneriske gevandter.
Folk havde tillige fået mængder spørgsmål forklaret gennem den græske filosofi, der langsomt dannede skole for flere af de naturfag der senere blev specifikke fag, for også romerne lærte en masse af at gennemskue fortidens kulturrigdomme med div. guddommelige vildfarelser, som kun blev accepteret fordi det romerske samfund i sig selv bød på et utal af uens gudetro der eksisterede fint side om side, når altså bare den slags ikke stod i vejen for den økonomiske udvikling af samfundet og dets socialitet.
Men det var ikke vand på de kristne fidusmageres mølle, som netop stjal med arme og ben fra den græske kulturarvs overtro og gjorde mangt og meget til deres opfindelser. Og for at skjule sine misgerninger satte man græsk kultur udenfor Europas dør med en ny tidsalder med sig selv i centrum, for derigennem at præge store købstader i den ønskede tro. Men tænk bare på, hvordan man på få hundrede år fik rettet op på naturmisforståelsen og skabt en bedre selvforståelse med langt bedre spørgsmål og svar over det meste af verden. Heller ikke den udvikling har været vand på den kristne mølle, som pludselig sadlede om og gjorde sin gud til kærlighed, for på den måde bedre at udbrede samme overnaturlige tro med sig selv ved roret.
Immervæk står det skidt til med den religiøse overtros overlevelse. Der er en fornuftig forklaring på hvorfor også folk med islamisk overtro reagerer så kraftigt i nutiden, og ligesom troende kristne søger at kombinere en antik naturforklaring med menneskers evne til at føle kærlighed såvel som forklare troen ind i de rent videnskabelige arbejdsprocesser: de er ude og skide og har ingen alternativer.

Ser vi fx. på hvordan svært troende katolikker i Italien og rundt om i verden opfører sig, da tager hovedparten ny og bedre viden til sig når den indlysende kan forbedre deres livsbetingelser. Netop dette er naturvidenskabers store force: de er ikke begrænset af tidligere tro, og er en frigørende måde at tænke på såvel som at etablere sig på overfor fremtiden. Det samme fænomen ser du i stærke arabiske økonomier, også de tager bedre viden til sig og former altså gradvist tilværelsen med bedre redskaber og en anden forståelse af mangt og meget. Alt taler for, at denne adfærdsform ganske langsomt vil medvirke til at stimulere andre syn på livet, og det er her fx. det muslimske broderskab o.a. politiske kræfter indenfor de islamiske trossamfund, gør hvad de kan for at fastholde gudetroen som det centrale omdrejningspunkt i kulturen. Men det er kun et spørgsmål om genrationers tid, og det hjælper dem lige så lidt som det fx. hjælper kristne troende, at harcelere overfor naturvidenskaber, for det er slet ikke dem de er oppe imod! Hvad de derimod er oppe imod er noget helt andet: dem selv, deres egen tankekraft, hjernens evne til at etablere sig på nye grundvilkår, altså evolutionære naturlige kræfter – entropi!
Så den kamp er tabt forhånd, det er bare et spm. om tid. Livets udfald vil gerådes af sandsynlige kræfter, og sociale sammenhængskræfter vil langsomt og helt som det hidtil er foregået, skabe sig ved menneskets egne produktioner af sandsynlige muligheder og kalkulationer. Det er det der i dag præger os mest, at vi kan prædiktere og indrette os efter rationelle forestillinger om hvilke udfald der mest sandsynligt vil ske. I den tankesammenhæng har gudeidéer liden betydning, og børnene vil om måske 3-400 år interesseret undersøge civilisationens vugge udfra de fortællinger derom som til den tid er bedste undervisningstilbud i skoler eller hjemme. Hvad værre er for kristne og islamistiske trossamfund, tror jeg grækerne og romerne vil stå som det mest interessante eksempel på et bestemt tidspunkt i historien, hvor mennesket udviklede bedste samfund med bedste værktøjer i tænkning og filosofi - og havde netop den udvikling fortsat, så var vi nået meget længere i dag.

Som tankefænomen kunne det jo på mange måder være morsomt at se, hvordan nogen med nutidens viden i bagagen ville evne at hjælpe mennesket i fortiden til en bedre forståelse af mangt og meget, hvis altså nu vi tænkte os at nogen blev tilbageført i en tidsmaskine.
Her vil der muligt være et væld af optioner, lige fra truslen om at miste livet, fordi nogen som gestalt af ”mirakel” ville udgøre en trussel imod magthavere, til det selv at ville bruge en viden om hvad der vil ske som virkemiddel for social magt og status tilbage i en given tid.
Viden skaber magtfuld indsigt, og kan betyde social tryghed, men det er ikke en naturlig følge. Og sådan var det også i tidlige kultursamfund, hvor problemet desværre var en magtfuld overtro der stod i vejen for en udvikling af bedre viden. Troen måtte for enhver pris fastholdes: nogen ville jo miste deres sociale position og kunne derfor ikke opkræve skatter og jordområder, hvis bedre viden udviklede en erkendelse af kirken som en ren uvidenhed der kun kunne forklare menneskelig ærgerrighed. Det er ikke sikkert vi selv ville ha’ handlet anderledes.

”Med denne bog, som forhåbentlig bliver godt modtaget, vil børn få en mere sandfærdig oplevelse end de får med de gamle menneskeskabte gudeskrønelser, hvor de lærer at een kan gå på vandet, skabe vand om til vin, bespise tusinde af mennesker med bare et brød, opstå fra døden og flyve til himmels som en anden rumraket o.s.v.”

- Ja, det er ret fantastisk som gode beskrivelser med tiden er blevet til elegante og spændende forklaringer, og den slags kan børn godt lide, de keder sig ikke så hurtigt.

”Ja hvem ved hvad der er sket om hundrede år, så er jorden nok tømt for naturaler, så der ikke er mere at bygge rumraketter af og slet ingen har råd at sende nogen til Mars, olien, benzinen er sluppet op der er kun atomdrevne fly og biler, hvis man da ikke den tid har fundet andre energiformer, hvilket jo stadig ikke er lykkedes, mange lande ville jo godt slippe for at købe de vanvittige dyre olieprodukter fra de muslimske lande, som bare drejer tommelskruerne som de lyster, der er penge i”.

- God pointe..;)

mvh
Simon
Seneste indlæg
Samtaler omkring bålet...
af ABC
11/08/2020 11:44
Gerth Drost
af Arne Thomsen
10/08/2020 19:38
En tanke
af ABC
10/08/2020 10:59
Gennemsigtighed og troværdighed af faktiske fakta
af somo
07/08/2020 22:34
Eid Al-Adha
af ABC
02/08/2020 17:50
Nyheder fra DR
Hvor er ulveungerne? Vestjyske ulve er s..
11/08/2020 11:19
85 kroner for en sandwich?! 7 frokosttip..
11/08/2020 11:05
Oppositionsleder har forladt Hvideruslan..
11/08/2020 10:32
Politisk flertal vakler: Du risikerer sk..
11/08/2020 10:01
Professionshøjskoler: Mundbind bliver k..
11/08/2020 09:03
Nyheder fra Religion.dk
Vi skal turde tale Gud imod
11/08/2020 06:23
Hvor kan jeg tage et kursus om islam, in..
10/08/2020 06:24
Horrorfilm gennem tiden: Fra dæmoniske ..
07/08/2020 06:08
Den, som ser Gud, forvandles for evigt
06/08/2020 06:15
Den nye tids shamanisme: Trommerytmer, d..
06/08/2020 06:13