annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15802873
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2393773
Et andet syn 1999743
Åndelig Føde 1566176
Jesu ord 1530669
Galleri
Hvem gemmer sig bag HansKrist
Hvem er online?
1 registreret (1 usynlig), 61 gæster og 39 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Arne Thomsen
Emne: Re: Mirakler og placebo effekt


Der findes nok ikke alment accepterede beviser for eksistensen af mirakler, men hvad med placebo effekten i blindforsøg?

Blindtests eller blindforsøg er f.eks. afprøvning af et lægemiddel (eller noget, der måske kan blive til et lægemiddel) på en gruppe patienter, samtidig med at en tilsvarende gruppe patienter bildes ind, at de får det aktuelle lægemiddel.
Viser testen en forskel mellem de to grupper, kan det statistisk undersøges, hvor stor eller lille sandsynlighed der er for, at forskellen ikke er tilfældig.

Det er naturligvis væsentligt, at der ikke er anden forskel på forsøgshold og kontrolhold end forskellen i lægemiddelbehandlingen (det har man metoder til), og for at personalet ikke skal kunne påvirke resultatet, laver man ofte ”dobbelt blinde” forsøg, sådan at de, der udfører forsøget, først efter forsøgets afslutning orienteres om, hvilket af de to tilsyneladende ens lægemidler der indeholder det formodet aktive stof.
Det sidste er ikke uvæsentligt, fordi det er erfaret, at lægens optræden overfor patienten i sig selv kan påvirke et sygdomsforløb i gunstig retning (og nok også det modsatte).
Som yderligere sikkerhed kan medtages endnu et kontrolhold, som ved, at de slet ikke får medicin. Derved kan man sammenligne kontrolholdet, der tror, de får virksom medicin med dem, der ved, at de intet får.

Det er selvfølgelig klart, at vi her har en god metode til at afprøve, om lægemidler virker, men det mærkelige er, at omkring hver tredje af patienterne i kontrolholdet faktisk får det bedre af den virkningsløse medicin.
Placebo effekten kalder vi det, og det forstyrrer jo egentlig afprøvningen, men det vidner da også om, hvor stor indflydelse troen alene har på helbredet: ”Helbredelse ved tro alene!”, kunne man vel kalde det blinker

Der er ikke forsket meget i placebo effekten, men f.eks. ved man, at patienter, der får smertestillende ”snydemedicin” påvirker tilstanden bl.a. ved at stimulere dannelse af endorfiner (”kroppens egen morfin”) og ved at hæmme smerteimpulsernes vej fra rygmarv til hjerne.
Men uanset de fysiologiske/patofysiologiske detaljer, så synes jeg, det er fantastisk, at mennesket har denne evne til at gavne sig selv alene ved tro.

Hvor meget mere kan tro mon gøre?

Måske kan videnskaben engang i fremtiden finde udtømmende svar, men om den kan, det er jo foreløbig alene et trosspørgsmål smiler

(Om placebo effekten siger Wikipedia bl.a.: Placeboeffekten kaldes den iagttagelse, at når patienter får visse stoffer og metoder, som beviseligt ikke har nogen medicinsk virkning, kan de alligevel føle sig bedre. Det klassiske eksempel er blindtests, hvor nogle forsøgspersoner føler en markant og målbar bedring i deres tilstand, selvom de kun har fået kalktabletter, i stedet for den rigtige medicin eller test-medicinen.)

M.v.h. Arne.
Seneste indlæg
Min ”religion”
af Arne Thomsen
07/05/2024 22:22
Hilsner
af Hanskrist
06/05/2024 13:33
Kristendommens ABChristus
af Hanskrist
03/05/2024 15:09
Vigtige præciseringer
af somo
03/05/2024 12:20
FRI SEX?
af Anonym
30/04/2024 05:12
Nyheder fra DR
Sverige sænker renten
08/05/2024 09:40
Kommende forældre skal spørges ind til..
08/05/2024 09:18
'Verdens største' online-svindel afslø..
08/05/2024 08:58
Leverandør stopper brug af UV-lamper, e..
08/05/2024 08:52
Ejerne af Marilyn Monroes gamle hus vil ..
08/05/2024 08:44
Nyheder fra Religion.dk