annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15536443
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372315
Et andet syn 1980797
Jesu ord 1518396
Åndelig Føde 1465686
Galleri
treram på vej i luften over  Mississippi 1952, uheld i Mexico
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 311 gæster og 51 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: ole bjørn
Emne: Re: Ateismeforagt i et nyt lys.

Både på denne debat og i andre debatter på internettet og i dagspressen oplever man en skærpelse af tonen i dialogen mellem troende og ateister. Det har været påstået, at årsagen er den skærpede tone hos ateister som Richard Dawkins og Sam Harris m.fl., og andre har til gengæld påstået, at det er den stadig mere anmasende missioneren fra forskellige religioner, der har medført en reaktion.

Sandheden ligger formodentlig et sted imellem, men internettets lette adgang for enhver til at udbrede deres meninger har sandsynligvis også spillet en rolle for den formindskede tolerance.

Hovedstriden handler selvfølgelig om eksistensen af et overnaturligt væsen, en guddom med magt til at gribe ind i menneskenes liv. Dem eksisterer der et betragteligt antal af på verdensplan, men her i landet tilbeder vi næppe mere end 30-40 stykker af dem. Den almindelige dansker har jo forlængst givet afkald på troen på nisser og trolde og elverfolk og andre overnaturlige væsener fra folketroen.

Ateister har ikke noget fællespræg, og deres holdning til troende spænder fra foragt, over hovedrysten og medlidenhed til ligegyldighed. De troende derimod synes at være enige om én ting, nemlig at ateister har en alvorlig mangel. De evner ikke at sætte sig ind i troen, de mangler en åndelig dimension og er derfor en slags undermennesker, der kun interesserer sig for materielle goder og er berøvet de rige åndelige oplevelser, som de troende har. Som enhver ateist ved, er det det rene vrøvl.

En tilsvarende (modsat) holdning er ikke udbredt hos ateisterne. De frakender ikke de troende nogen evner, heller ikke evnen til rationel tænkning, men mener tværtimod at de troende burde anvende denne evne på religionen. Alle har vi jo startet vores sociale liv som troende - på julemanden, på nisser og trolde og uhyrer i mørket og selvfølgelig også på vore forældres gud.

Ateisme starter som en frigørelsesproces fra troen på overnaturlige væsener, og den kan finde sted fra en ganske ung alder og til langt ind i voksenalderen. Men det er ikke hos alle at den naturlige tvivl resulterer i at fornuften og den rationelle tankegang sejrer over barnetroen. En stærk indoktrinering er ikke let at kæmpe sig ud af, hvis den også ledsages af et religiøst/socialt pres fra omgivelserne, som den gør i mange miljøer.

Men hvad er egentlig grunden til den store forskel i tolerance mellem troende og ateister? Det er ganske enkelt forskellen mellem at være introvert (indadvendt) og ekstrovert (udadvendt). Gudetroen er nemlig et personligt forhold mellem den troende og guden, et forhold, der kræver andagtstunder, bønner, religiøs ydmyghed, tilbedelsesritualer og lejlighedsvise introspektioner, kort sagt en hel del optagethed af sit eget indre.

Ateister er som oftest kommet til en rimelig klarhed over deres eget indre, og retter derfor deres interesse udad mod de omgivende mennesker og virkeligheden. Frigjort fra religiøse fordomme og med ekstra tid til rådighed kan de hengive sig til andre "åndelige" oplevelser som musik, litteratur, poesi, filosofi og et ubegrænset kærlighedsliv. Mulighederne er legio.

Har man det godt med sig selv og omgivelserne og lever i en fordomsfri harmoni vokser tolerancen af sig selv, mens de troende med deres indsnævrede synspunkter ikke er i stand til at se, hvad de går glip af. Tro koster nemlig på flere måder, hvilket er tydeligst at se på de mest fundamentalistiske religioners og sekters medlemmer.

Man kunne spørge: Hvordan vil du helst leve dit liv - i en åndelig frihed hvor alle livets glæder, åndelige som sanselige står dig åbne - eller begrænset af troens rammer? Men spørgsmålet er overflødigt.

For du har jo allerede truffet dit valg. smiler

Mvh

Ole Bjørn engel

Seneste indlæg
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Ramadan-måneden
af ABC
28/03/2024 18:08
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Kærlighedsbevægelsen...
af ABC
24/03/2024 17:18
Nyheder fra DR
International domstol beordrer Israel at..
28/03/2024 17:51
Pingvinerne i Guldborgsund Zoo har fået..
28/03/2024 17:33
Sam Bankman-Fried får 25 års fængsel ..
28/03/2024 17:08
Rusland: Gerningsmænd bag formodet terr..
28/03/2024 16:27
Holland vil bruge 18,6 milliarder kroner..
28/03/2024 16:05
Nyheder fra Religion.dk