annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15713427
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2384425
Et andet syn 1993640
Åndelig Føde 1531563
Jesu ord 1526022
Galleri
IKON AF KRISTUS
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 518 gæster og 54 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Ransom
Emne: Re: Danske værdier

Vi ser i disse tider, at kulturkampen er blevet forkrampet af specielt Dansk Folkepartis bagstræber-funktion. DF er et mærkeligt parti, der nok bedst kan beskrives, som det blev af Peter Norsk i Politiken (han er medlem af Det Konservative Partis hovedbestyrelse). Han omtalte DF som et nationalistisk socialdemokratisk parti – og jeg vil hæfte mig ved det 'nationalistiske'.

Forkrampelsen består i, at partiet ikke er up to date i forhold til verdens foranderlighed – nøjagtig som Enhedslisten. Da verden blev en anden efter Berlinmurens fald (globaliseringen blev lige pludselig virkelighed) blev DF kustodeagtig over for det, som var det danske. Det danske (med de af DF såkaldte 'danske værdier') blev det, der engang var. Det globale, verden uden for Danmark, var det sted, det onde ville komme fra. DF (og Enhedslisten) forstod/forstår ikke, at uanset deres mishag, så går tingene deres mere eller mindre skæve gang.
Med denne indstilling er DF havnet i en benægter-situation. DF vil ikke forstå, at Danmark i meget højere grad end nu, må åbne sig over for omverdenen, må tillade en øget (kontrolleret) immigration for at undgå at den øvrige verden løber fra os og efterlader os som museumsfolket par excellence.


Danske værdier

Når der skrives om danske værdier, er udgangspunkterne forskellige.
Nogle synspunkter er meget historisk orienteret, traditionalisterne.
Andre er optaget af det nutidige, af den aktuelle situation. Hvad gør vi nu?
Nogle tredje har synet rettet mod fremtiden, hvilke værdier holder?
Der er dog ikke nogen klar adskillelse mellem disse tre udgangspunkter, og måske nås et svar bedst gennem en sammensmeltning af disse tre.

Arbejdsmarkeds-Etisk Råd (nedlagt i 2007) skrev:
"Der er meget i værdi-debatten der tyder på, at begrebet ”danske værdier” er ved at blive et gummi-ord, som den enkelte kan forme og danne efter smag, behov og egne hensigter."
Og henviste til en udtalelse af Karen Jespersen:
De værdier hun konkret nævner, er demokrati, fælles folkeligt ansvar for samfundet, lighed og kønnenes ligestilling.
Nu er det nok kun den anden værdi (fælles folkeligt ansvar for samfundet), der kan siges at nærme sig et værdibegreb, som vi ikke deler med så mange andre.

Er det rigtigt, at begrebet ”danske værdier” er ved at blive et gummi-ord, som den enkelte kan forme og danne efter smag, behov og egne hensigter?

Jeg prøver, at finde de 'værdier', de forskellige politiske partier vægter højest.

Socialdemokraterne:
"De socialdemokratiske kerneværdier er frihed, lighed og solidaritet. Men verden forandrer sig, og derfor skal vi finde nye svar til nye tider."

Det radikale Venstre:
"Det Radikale Venstre tror på det frie og ansvarlige menneske, der virker i samhørighed med andre mennesker. Mennesket udvikler sig gennem sine valg og handlinger i samspil med andre."

Det konservative Folkeparti:
"I konservatismen er menneskets rettigheder i centrum. Den enkeltes frihed til selv at forme sin tilværelse - i respekt for andres ret til at gøre det samme - er helt central."

Socialistisk Folkeparti:
"… bedre samfund, som sætter menneskers frihed og mulighed for at realisere deres drømme og livsprojekter i centrum ….. værdier som frihed, lighed, solidaritet og bæredygtighed"

Kristendemokraterne:
"Det vigtigste for os er, at vi kan leve et liv, hvor vi selv kan udfolde os. At tale om ansvar og pligter over for fællesskabet er ikke længere i så høj kurs. … Vi må generobre det, som vi er ved at miste: Fornemmelsen for det fælles liv og det fælles værdigrundlag."

Dansk Folkeparti:
"… hævde Danmarks selvstændighed, sikre det danske folks frihed i eget land samt bevare og udbygge folkestyre og monarki . . . . forpligtede af vor danske kulturarv og vort ansvar for hinanden som folk . . . . frie danske borgere, som gives muligheder for at klare sig selv og bestemme over sig selv"

Venstre:
". . . ethvert menneske har ret til ansvar for sit eget liv. Det enkelte menneske har også pligt til ansvar for sit eget liv. . . . Når det enkelte menneske får størst mulig frihed til at stræbe efter et godt liv, bliver der skabt værdier, som kan komme fællesskabet til gode."

Liberal Alliance:
"Jeg tror på . . .". Sådan begynder alle partiets principper – og så er resten almene ønsker. Ikke noget som er særskilt dansk.

Enhedslisten:
Ikke "lighedstegn mellem danske værdier og fremmedfrygt, intolerance samt kulturel ensretning.
. . . . vil derimod have et åbent og kreativt samfund med respekt for minoriteter og anderledes tænkende."

Det er ikke så ligetil, at uddrage essensen af de politiske partiers principper vedrørende de højest prioriterede værdier.

Umiddelbart er det nok mest påfaldende, at der er en så stor overensstemmelse, at man kan undre sig over, at der i en valgkamp kan blive de store afstande mellem partierne.
Kan det skyldes, at principprogrammerne er et skønmaleri, som ingen rigtig kan have noget imod, og at de reelle forskelle slet ikke kommer til udtryk her, at der i virkeligheden kun er tale om ligegyldige 'skåltaler'?

Bemærk! Du vil lede forgæves efter de danske værdier, som partierne mere eller mindre mener at kende!

Ved du måske, hvilke de danske værdier er?

Seneste indlæg
Vigtige præciseringer
af somo
28/04/2024 15:42
Min ”religion”
af Arne Thomsen
28/04/2024 13:31
Tanker - idéer - visioner.
af Anonym
27/04/2024 10:20
Kommunikation på Trosfrihed.dk
af Anonym
27/04/2024 09:52
Lad os undersøge islam...
af ABC
23/04/2024 11:48
Nyheder fra DR
Fare for, at stilladset ved Børsen kan ..
28/04/2024 21:48
Biden og Netanyahu har talt sammen
28/04/2024 20:46
Nødhjælpsorganisation genoptager arbej..
28/04/2024 18:53
Prins Harry markerer tiåret for Invictu..
28/04/2024 18:32
Brøndby snubler i guldkampen, men undg..
28/04/2024 18:21
Nyheder fra Religion.dk