annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15712418
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2384326
Et andet syn 1993571
Åndelig Føde 1531366
Jesu ord 1525947
Galleri
Folkemødet 2013
Hvem er online?
3 registrerede somo, Arne Thomsen ,(1 usynlig), 470 gæster og 58 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Kræn-P
Emne: Re: Den retlige afgørelse.


Kære debatkolleger.

Vi skal nu se på den form for retlig afgørelse, som vi kalder en dom. Denne er karakteriseret ved at være definitiv. Domstolssystemet er opbygget hierarkisk i tre niveauer: (1) Underret (byret), (2) landsret og (3) højesteret. Endvidere er det fastsat, at en dom kan ankes til en højere instans. Hvis byretten er første instans, kan der ankes til landsretten, og er sagen blevet påbegyndt i landsretten, kan dommen ankes til højesteret.

Der kan i særlige tilfælde gives tredjeinstansbevilling, og i dette tilfælde falder der altså tre hinanden efterfølgende domme i én og samme sag. I så fald er det højesteretsdommen, der er den definitive afgørelse.

Domstolssystemet har sin forfatningsretlige basis i grundloven, der deler den statslige magt i tre dele, og der tales her om den dømmende magt som én af de tre ’magter’.

I statsforfatningsretten er det almindeligt at bruge følgende definition af dette begreb: Den dømmende magt er magten til definitivt at normere retten i et konkret tilfælde ved at henføre kendsgerninger under retsregler.

Lad os vende tilbage til vor efterhånden velkendte person B, der – som vi jo husker – er en gennemsnitskværulant under sygekassegrænsen. Men han har også andre uheldige sider, thi han er også en tyveknægt. En mørk nat får han øje på en særlig fin og dyr cykel, der står i carporten til et parcelhus. Han sparker låsen op og kører hjem på cyklen. Han stiller den i cykelkælderen og betragter herefter cyklen som sin egen.

Efter et par måneders forløb bliver cyklen genkendt, da B fornøjet triller af sted på gaden. B bliver meldt til politiet, bliver forhørt og må tilstå, at han ikke er kommet ærligt til den flotte cykel. Derfor bliver der rejst tiltale imod ham, og det sker efter følgende paragraf i straffeloven:

»§ 276. For tyveri straffes den, som uden besidderens samtykke borttager en fremmed rørlig ting for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved dens tilegnelse. (…)«

Dette er retsreglen, og spørgsmålet er nu, om de kendsgerninger, som anklageren gør rede for i retten, nu også passer nøjagtigt sammen med de enkelte elementer i retsreglen. Det gør de:

(a) Besidderen af cyklen har ikke givet B lov til at tage cyklen.

(b) B har borttaget cyklen.

(c) En cykel er en rørlig ting.

(d) Cyklen er ikke B’s, og derfor er den i forhold til ham fremmed.

(e) B har været ude på at skaffe sig selv økonomisk vinding ved at slippe for selv at betale for en cykel.

(f) Denne vinding har været uberettiget, idet han ikke har fået cyklen som vederlag for noget andet og heller ikke har fået den som en gave.

(g) B har tilegnet sig cyklen, idet han har stillet den ned i kælderen og betragtet den som sin egen.

Alle kendsgerningerne passer nøje sammen med elementerne i straffelovsreglen, og vi kan derfor sige, at B har realiseret gerningsindholdet i straffelovens § 276, første punktum, som er gengivet ovenfor. Derefter afsiger dommeren en fældende straffedom.

Thi dommeren er repræsentant for statsmagten, og Den dømmende magt er magten til definitivt at normere retten i et konkret tilfælde ved at henføre kendsgerninger under retsregler.


Med venlig hilsen

Kristian Pedersen


Seneste indlæg
Min ”religion”
af Arne Thomsen
28/04/2024 13:31
Tanker - idéer - visioner.
af Anonym
27/04/2024 10:20
Kommunikation på Trosfrihed.dk
af Anonym
27/04/2024 09:52
Vigtige præciseringer
af somo
27/04/2024 08:22
Lad os undersøge islam...
af ABC
23/04/2024 11:48
Nyheder fra DR
Demonstranter går på gaden over hele A..
28/04/2024 14:26
Tornadoer har jævnet nabolag i Midtvest..
28/04/2024 14:25
Abbas forventer angreb mod Rafah i løbe..
28/04/2024 11:37
400 ton nødhjælp er på vej med skib t..
28/04/2024 09:18
Lun søndag ender i tordenvejr
28/04/2024 08:34
Nyheder fra Religion.dk