annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15673058
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2381128
Et andet syn 1990845
Jesu ord 1522884
Åndelig Føde 1520648
Galleri
Barfodsløb i bølgeskvulp
Hvem er online?
1 registreret (1 usynlig), 79 gæster og 150 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: ole bjørn
Emne: Re: FILOSOFISKE UNDERSØGELSER.

Hvad er filosofi?

Ordet er ikke entydigt. Oprindelig betød det "kærlighed til viden", men den antikke opfattelse af ordets betydning har man forlængst forladt og erstattet med ordene naturfilosofi og epistemologi (erkendelsesteori).

I vore dage definerer ordbøgerne i stedet filosofi som "læren om tænkning", men denne definition er heller ikke dækkende, for det viser sig ved en nærmere undersøgelse, at hverken den fysiske side af tankeprocesserne, eller den ubevidste tænkning er medtaget i "læren", og almindelig tankevirksomhed og bearbejdelse af erfaringer, bliver af selvudnævnte filosoffer hånligt betegnet som lommefilosofi.

Fagfilosoffer, d.v.s. mennesker, der er akademisk skolede i den filosofiske disciplin, er forlængst blevet klare over, at ordets betydning er så udflydende, at det ikke er brugbart som andet end en fællesbetegnelse for en lang række indbyrdes vidt forskellige tankekonstruktioner om sprogets indre relationer, d.v.s. hvordan ord forholder sig til hinanden.

Mens navneordet filosofi således nærmest er ubrugeligt uden en samtidig nøjere beskrivelse af den begrænsede tankevirksomhed, som de enkelte discipliner beskæftiger sig med, forholder det sig anderledes med den verbale form af ordet, at filosofere. Den almindelige betydning af dette begreb hos menigmand er ganske enkelt at tænke over tingene. Hertil behøves hverken fremmedord eller bevisførelser, men blot at tage sig tid til at reflektere over de hændelser, man har været ude for.

Disse tanker kan vi så meddele hinanden i ganske almindelige ord, og oftest opnår vi en langt større gensidig forståelse, end de fleste fagfilosoffer kan gøre sig håb om. Vi er også betydeligt nærmere virkeligheden end filosoffernes tankespind.

Titlen på dette forum er taget fra titlen på sprogfilosoffen Ludwig Wittgensteins sidste manuskript, der først blev udgivet efter hans død. Wittgenstein er den sprogfilosof som har haft størst indflydelse på moderne tænkning. Hans "spilteori" om sproget er en blændende analyse af sprogets funktioner, og han udviklede den i de senere år, da det gik op for ham, at hans første betydningsfulde værk, Tractatus Philosphico-Logico, som gjorde ham berømt, for det meste kun var et tankespind.

Hans Filosofiske Undersøgelser består hovedsageligt af løsrevne korte argumentationer omkring enkelte ord og sætninger, og de fleste af dem begynder med; Antag, at .... Dermed tvang han sine studenter (og dermed også os) til at tænke selv over, hvad vi udtrykker med vore ord, og hvordan de kommunikerer.

Vi kan alle filosofere, og i dette forum vil jeg redegøre for nogle af mine egne filosofiske undersøgelser i almindeligt dagligdags sprog i den udstrækning, det kan lade sig gøre. Alle er velkomne til at deltage med deres egne undersøgelser, hvis de kan udtrykkes kort og i dagligsprog. Afhandlinger kan man bringe i andre dertil indrettede fora.

Hermed erklærer jeg dette forum for åbent. smiler

Mvh

Ole Bjørn ;)

.

Seneste indlæg
Min ”religion”
af Anonym
23/04/2024 08:15
Tanker - idéer - visioner.
af Hanskrist
22/04/2024 22:41
Vigtige præciseringer
af Anonym
22/04/2024 16:51
FEJL VED TRÅDENS OVERSKRIFT?...
af Anonym
22/04/2024 16:20
Kommunikation på Trosfrihed.dk
af Arne Thomsen
21/04/2024 22:10
Nyheder fra DR
Beboere må kun pakke håndbagage, når ..
23/04/2024 08:11
Minister inviterer kendte forfattere ind..
23/04/2024 08:04
Borgmester vil have advokatundersøgelse..
23/04/2024 08:02
Belgisk mand frikendt for spritkørsel p..
23/04/2024 07:49
Forældre i Nyborg kræver undersøgelse..
23/04/2024 07:46
Nyheder fra Religion.dk