annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 4758305
Et andet syn 1196444
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 970502
Jesu ord 832430
Spirituel omsorg 783128
Galleri
Kirkebø
Hvem er online?
0 registrerede 68 gæster og 59 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder
Som svar til:
Skribent: ole bjørn
Emne: Re: Hvad skal vi med filosofi?Jævnligt her på debatten bliver vi påduttet citater fra afdøde filosoffer, der fremhæves som umådeligt kloge på livet og menneskene. Hvorfor gamle filosoffer skulle være klogere, når de notorisk mangler den viden, som vi har i dag, kan "citatfuskerne" ikke redegøre for, og det strider da også imod den elementære logik, som vore tankeprocesser arbejder ud fra. Det kan derfor være praktisk at gøre sig klart, hvad filosofi egentlig er for et fænomen, og hvad vi kan bruge det til.

Ordet er af græsk oprindelse og betyder direkte "kærlighed til viden", og det dækker over den almenmenneskelige trang til at forklare vor egen og alt andets eksistens med ord - en umulig opgave eftersom selv de mest udviklede menneskelige sprog ikke råder over meget mere end en halv million ord, hvis betydninger oven i købet varierer fra menneske til menneske. Dette afholder dog ingen af os fra at reflektere over vores egen tilværelse, og prøve at sætte ord på den.

Dette har så bl.a. resulteret i et hobetal af "hellige" skrifter og digre filosofiske værker om alle mulige emner, som "velmenende" mennesker så vil have os andre til at tro på, at de udtrykker "sandheden" om mennesket og årsagen til dets eksistens. Fortalerne og missionærerne har samtidig valgt at iføre sig enorme tankemæssige skyklapper, så de kan undgå at tage stilling til det faktum, at der ikke er noget som helst, der indikerer, at den ene religion eller filosofi skulle være bedre end alle de andre. Det er udelukkende en smagssag, hvad man foretrækker.

Nu er det jo ikke sådan, at alt hvad der står i hellige skrifter og filosofiske værker er forkert. Visse menneskelige erfaringer har jo været ens i hele menneskets eksistenstid, og er blevet formuleret på mange sprog i enkle sætninger. Alle religioner og filosofier indeholder nogle af disse erkendelser, og medvirker derfor til troen på, at resten også er rigtigt, uanset hvor ulogisk og naturstridigt det skrevne er.

Hvad skal vi så med filosofi og med dens fantasifulde aflæggere, religionerne? Tilhængerne lader filosofferne og teologerne tænke for sig, og tilslutter sig blot deres fantasier, og citerer dem flittigt. Fornuftige mennesker (som jeg selv) griner bruger dem blot som råmateriale for ens egen tankevirksomhed sammen med de erfaringer, vi selv gør i vores liv. Vi har alle brug for at have en forestilling om verden og om os selv, som vi kan handle ud fra. Jo mere denne forestilling er i overensstemmelse med virkeligheden, jo mindre vil vi blive overraskede over de hændelser, vi møder på vejen gennem livet.

Dette er svagheden ved at tro ubetinget på filosofier og religioner. De er alle menneskeskabte uanset postulater om guddommelig oprindelse, og de er derfor behæftede med både fortidens fejlopfattelser og med andre levemåder end ens egen. De kan derfor aldrig dække virkeligheden, som vi hver især møder den.

Vil man leve et lykkeligt og harmonisk liv, må man derfor lave sin egen filosofi ud fra de erfaringer, som livet giver os. Brug gerne filosoffernes tanker og religionernes skrifter som inspiration, men kun du selv kan skabe et verdensbillede, der dækker din egen virkelighed. Det kan ingen anden gøre for dig, for de kender ikke dine livsbetingelser.

Og når du så har fundet en forestilling om verden, som virker for dig og din virkelighed, så lad være med at prøve at overbevise andre om, at det er en almen menneskelig sandhed, som du har fundet. Giv andre den plads og frihed, som du selv har nydt godt af, til at skabe en livsholdning, der virker for dem.

Det bedste råd, vi kan give hinanden, er: Øv dig i at tænke selv og lad være med at tro på andres "sandheder". Kun du kan afgøre, hvad der føles bedst for dig.

Folk, der tror, et kæmpe bogskab
vidner om en masse klogskab,
glemmer, at det skrevne ord
viser blot, hvad andre tror.


Mvh

Ole Bjørn :o)

Seneste indlæg
VÆREN - IKKE-VÆREN
af Gerth
31/05/2020 05:38
OPLYSTHED ( ny version )
af Gerth
31/05/2020 02:59
Vi læser det Nye Testamente
af Thomas
30/05/2020 18:26
Kristendommen og Buddhismen.
af Thomas
28/05/2020 17:39
glad Eid
af Simon
27/05/2020 22:55
Nyheder fra DR
Københavns Vestegns Politi efterlyser v..
31/05/2020 10:08
Clint Eastwood fylder 90 - og er stadig ..
31/05/2020 10:02
Justitsministeriet ændrer overnatningsk..
31/05/2020 08:35
'Flyvende benzinstationer' skal lette fr..
31/05/2020 08:05
LIVE Seneste nyt om coronavirus
31/05/2020 07:59
Nyheder fra Religion.dk
Religionsanalysen: Troens rolle i nutide..
28/05/2020 09:21
Tema: På tværs af religionerne
28/05/2020 09:08
Har religiøsitet været en evolutionær..
27/05/2020 07:29
Naiha Khiljee: Velgørenhed skal være b..
20/05/2020 06:08
Halal smelter sammen med bæredygtighed
19/05/2020 06:22