annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15532982
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372074
Et andet syn 1980581
Jesu ord 1518197
Åndelig Føde 1464857
Galleri
Rødhus hedeklit
Hvem er online?
0 registrerede 228 gæster og 259 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Simon
Emne: Re: Og så for at gøre det fuldstændig klart

Hej Mich..

”Ja, Simon, hende kan jeg også lide, ligesom den anden og foregående Billie Holiday. de var begge roser, men for mit blik var de også et resultat af en uforstående omverden, druk og stoffer”.

- Åh, det er nu forståeligt nok. Det var en anden tid, hvor der langsomt blevet luget godt ud i moralske konventioner fra dekaderne før, en brydningstid med værdisyn i skabelsen af atter andre og hvor individets frihed først senere fik stor betydning - raceproblemer og det bedre økonomiske fundament m.m. Mange der i forgrunden formidlede politiske informationer via forskellige kunstneriske produktioner, blev slidte og udtærede, dels skulle der skabes nyt og dels var reaktionerne fra det bestående ret kraftige, at hvile på laurbærrene var ingen option for de måtte først skabes. Her var sprut og stoffer så ofte midlerne der gjorde det muligt at udholde presset. A propos Holiday, er jeg en stor beundrer af saxofonisten Lester Young, som var hende en stor støtte. Mange klarede ikke presset, jeg tror man ka’ forenkle det til et pers. nervepres i lyset af både forventninger fra andre og dem man havde til sig selv.

”Omverdenens forståelse har stor betydning for hvordan vi udfolder vores energi og i stedet for at dyrke ensomheden og lidelsen burde vi måske gøre os en anstrengelse for at være det andet menneskes omverden, således, at dette andet menneske måske kunne blive vores omverden”.

- Ensomhed er en del af mange kunstneres liv, og man kan jo grundlæggende sige, at vi kommer alene til verden og går alene fra den igen. Der ligger nok en grundlæggende erkendelse deri, som mange gennem tiden er blevet personlig ven med, og derfor bedre kan koncentrere sig om det sanseudtryk de formidler med ord, pensel eller musik. Få kunstnere har oplevet anerkendelse i deres egen levetid, tilbage er en eftertids påskønnere som i reglen glorificerer selve produktionen p.a. dens økonomiske værdi, men som næppe interesserer sig en døjt for konsekvensen af den energiudfoldelse der lå bag.
Noget der slår mig i denne tid, er mediers påskønnelse af gamle sagers økonomiske omsætningsværdi, værkers iboende skønhed er der ingen påskønnelse af – tænk bare på Bruun Rasmussens auktioner ;)

”Den største sorg er, at vi isolerer os i os selv og ikke kommer hinanden ved”.

- Mennesker kommer nu som før hinanden ved i det nære. Det er udover en utopi, så også ganske unødvendigt at komme mennesker ved, som man ikke har personligt kendskab til. Derimod kan vi anerkende synspunkter p.a. deres iboende værdi osv. Men det er lidt andre forventninger.

”Også jeg synes, at Karthago bør ødelægges. det blev det også, der er intet tilbage”.

- Cato, som efter hver sætning i senatet udtalte dette, var som nutidens politikere mere økonom end egentlig politiker – derudover et imperialistisk fjols blandt så mange andre.

”Hvis man benægter al religion bør det ske på et oplyst grundlag. Det betyder negation, at man helt klart ser, at religion er noget møg”.

- Religioner er altid en formidler af idéer om guder som forklaring på verden, men implementering af guder i forklaringsmodeller er pr. def. meningsløs, fordi man ikke får bedre greb om en forståelse af verden og sin egen placering i den, ved bare at tilføre den en række ”psykiske realiteter” som kun har sit udspring fra menneskets egen forestillingsevne. Det vigtige spm. enhver bør stille sig, når han/hun konfronteres med idéer fra religiøse troende er: hvad skal disse idéer forklare?

”Men for alle de mennesker der klynger sig til religionen som deres sidste håb er det umuligt, at fornægte den. De ville intet have tilbage”.

- De har forestillingen om en overnaturlig mening med deres død, som så kan være en ven, når man er den der selv blandt venner, alene må dø.
Selvfølgelig kan man ikke bare afskaffe et sådant håb, det er jo dét der er selve den ”psykiske realitet”, men man kan, som vi jo gør og har gjort det, bygge samfund hvor enhver form for ”psykisk realitet” har lige værdi. For på den måde får den ene ikke forrang fremfor den anden, og deri ligger en politisk middelværdi.

”Det eneste man kan sætte i stedet er kærlighed. Kærlighed betyder, at man ikke kun tænker på sig selv, men at man kommer hinanden ved, er nærværende og er tilstede for den anden”.

- Det er etiske fordringer som udmønter sig i moralske, der har stor betydning for omtanken for andre mennesker indenfor et samfunds eller fællesskabs mure, selve kærligheden er et personligt forhold mellem mennesker, som man ikke sådan kan blande sig i og forgribe sig på – man kan ikke på forlangende føle kærlighed for andre mennesker, men man kan føle stærkt for idéers værdisyn, men det har ikke meget at gøre med kærligheden. Det eneste der kommer ud af en sådan begrebsforvirring, er at man tillægger kærligheden motiver den slet ikke har.

Når religiøse troende snakker så meget om kærligheden, da skyldes dette udelukkende at guddommelige entiteter jo ikke selv har evne til at kunne eksistere, hvorfor de altså må projicere guderne ind i menneskets evne til at føle, for dér at skabe en forankring mellem mennesket og den overtro de søger at udbrede – og i øvrigt forklare verden med.

”Dette er ikke virkeligheden. Virkeligheden er at de fleste kun tænker på sig selv og ikke kommer hinanden ved. Religion er noget møg, men det er endnu mere noget møg, at vi ikke elsker og er der for hinanden”.

- Det vi kan kalde den ”objektive virkelighed”, er jo de livsomstændigheder der påvirker vores sanseapparat, som vi så igen forsøger at beskrive på bedst mulige måde. Men det er bare ingen god beskrivelse af virkeligheden, at underordne den produkter fra fri fantasi.
Det er faktisk ikke nogen særlig god idé at stille i forventning, at mennesker der slet ikke kender hinanden, skal komme hinanden ved. Det er derimod en god forventning, at overlade til mennesker der kender hinanden, at komme hinanden ved – der er forskel i forventningen her, og det er selve forventningen der er noget galt med!

Mennesker har i tidlige kultursamfund med religioner som sådan, bare konstrueret en række indbyrdes ekskluderende og disharmoniske verdensbilleder, og det er disse der ikke svarer til hvad vi kan forvente at opleve fra verden omkring os. Tillige kan det så være en overordentlig god idé at vide hvad vi så kan forvente os fra det at være et menneske. Men da det menneskelige jo består af en række højst selvstændige drifter, skaber det naturligvis en række problemer når mennesker indenfor samme kultur må søger behovstilfredsstillelse. Her kan vi så skabe nogle rammer der mere eller mindre gør det muligt at opfylde vore behov, ligesom vi kan lære os selvbeherskelse – det er mere denne jeg synes er stærkt undervurderet som personlig dyd, i verden omkring os idag.

Vi kan m.a.o. trække forskellige forventninger helt ud af religionerne og sige, at mennesker fint forstår at beskrive både selve verden og mennesket selv, ligesom vi faktisk forstår at sætte fokus på de problemer vi indbyrdes slider med, og som mennesker jo har slidt med i årtusinder. Det giver slet ingen mening at bygge livssyn på de gamle verdensbilleder med guder og hvad ved jeg, men det giver mening at forstå hverandres behov som noget vi også kan finde i os selv.

mvh
Simon
Seneste indlæg
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 10:05
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Ramadan-måneden
af ABC
26/03/2024 19:13
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Kærlighedsbevægelsen...
af ABC
24/03/2024 17:18
Nyheder fra DR
USA: Vi arbejder på et nyt møde med Is..
28/03/2024 09:56
Motorcykeltræf og vejarbejde kan give p..
28/03/2024 09:40
Tæt trafik på Sydmotorvejen
28/03/2024 09:30
Frygter udslip af farlige materialer eft..
28/03/2024 09:26
Fire personer dræbt i Illinois efter kn..
28/03/2024 09:22
Nyheder fra Religion.dk