annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15537295
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372389
Et andet syn 1980841
Jesu ord 1518425
Åndelig Føde 1465878
Galleri
Forsøg
Hvem er online?
0 registrerede 318 gæster og 306 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Michael
Emne: Re: Der findes ingen synd

Hej Anne. Det var en interessant indgangsvinkel. Du holder aldrig op med at overraske mig. smiler

Det er jo et omfattende emne men jeg vil forsøge mig med et lille indput:

Ordet synd eksisterer først og fremmest i en religiøs kontekst. Det indebærer at man gør noget forkert. Men hvad er da rigtigt, kunne man spørge, for intet kan optræde som værende forkert uden samtidig at skulle ses i forhold til noget der er rigtigt. Det som er rigtigt og forkert er i høj grad kulturbestemt.

Jesus fremstod i den jødiske tradition og begrebsverden. Men de fire evangelier er også historien om hvordan han udvidede denne begrebsverden og gav ordene og begreberne en ny og mere omfattende betydning. Fortællingerne og Hans ord er alle beregnede på at give os en opfattelse af hvordan vi egentlig skal opfatte. Desværre afhænger alt af øjet der ser og gennem tiden har mange snæversynede og indskrænkede mennesker fortolket indholdet af disse historier forkert. I deres uvidende fortolkning og indenfor de da gældende magtstrukturer har de været med til at skabe et billede af en dømmende og straffende Gud som man skulle adlyde og behage. Kort sagt de har skabt en Gud i deres eget billede og de har også skabt et syndsbegreb udfra deres egen indskrænkethed. Disse hellige Guds mænd, ifølge egen overbevisning, har gjort mennesket til en synder og har nægtet det retten til at udfolde sig frit i overensstemmelse med dets natur. (Netop derfor var det banebrydende at Luther oversatte Biblen fra latin samtidig med at bogtrykkerkunsten blev opfundet, således at fortolkningen af Biblen ikke kun lå i de fås hænder).

Dit lille eksempel er meget rammende. Samfundsforholdene i dag er ikke de samme som de var for 2000 år siden. Når samleje ikke er nydelse er det et naturligt udtryk for forholdet mellem to mennesker, men af en eller anden grund har det seksuelle altid været religiøst tabu. I dag er det naturligt at to mennesker lever sammen uden at være gift for samfundsforholdene har ændret sig.

Hvis den katolske mand beder Gud om tilgivelse bagefter ligger han stadig under for samfundsnormerne. Den katolske kirke er et godt eksempel på hvordan menneskeskabte normer øver vold mod virkeligheden. En mand og en kvinde som længes efter hinanden må gøre vold på deres natur for at efterleve en menneskeskabt religiøs norm. Helt grel bliver volden mod det oprindelige, sunde og naturlige med den katolske kirkes påbud om cølibat for dens præster. Denne undertrykkelse af naturligheden har ført til utallige overgreb på messedrenge. Ikke blot enkelte tilfælde, men i stor skala. Samtidig fører deres fordomme mod brug af prævention til fødslen af utallige børn i Afrika, der har sygdommen aids med sig ved fødslen. For ikke at tale om en kolossal forøgelse af menneskeheden som truer verdens eksistens. Utallige er de tragiske historier om menneskelig elendighed som har fundet sted gennem historien på grund af religiøs intolerance.

Jeg vil ikke sige at synd ikke findes, men jeg vil påstå at det er vores holdning til begrebet der er afgørende. Nogle ville måske mene at manden og kvinden begik en synd ved at have samleje udenfor ægteskabet, mens jeg ville mene at det var en synd at pådutte mennesket en struktur som gjorde det naturlige til en synd. At det er en synd at pådutte mennesket en udefrakommende autoritet i stedet for at respektere dets integritet og dets ret til at afgøre selv. Vi skulle hellere lære at blive voksne mennesker.

Synd er en dom over et andet menneske. Autoriteten, som består af mennesker der bekender sig til en almen religiøs, menneskabt konsensus, skubber sig ind imellem det enkelte menneske og Gud.

Men hvad siger Gud:

Citat:
Og de Skriftkloge og Farisæerne kommer med en Kvinde, som var grebet i Hor, og stiller hende frem i Midten.
De siger til ham: Mester, denne Kvinde er grebet på fersk Gerning i Hor.
I Loven har Moses befalet os at stene den Slags Kvinder. Hvad siger nu du?
Dette sagde de for at stille en Fælde for ham, saa de kunne faa noget at anklage ham for. Men Jesus bøjede sig ned og skrev paa Jorden med sin Finger.
Da de nu blev ved at spørge ham, rettede han sig op og sagde til dem: Den af jer, der er syndfri, lad ham være den første, der kaster Sten paa hende!
Så bøjede han sig igen ned og skrev paa Jorden.
Men da de hørte det, gik de bort, de ældste først; og han blev alene tilbage med Kvinden, som stod der i Midten.
Da rettede Jesus sig op og sagde til hende: Kvinde! Hvor er de andre? Var der ingen, som fordømte dig?
Hun svarede: Nej Herre, ingen! Da sagde Jesus: jeg fordømmer dig heller ikke, gaa bort, synd fra nu af ikke mere. (Johannes 8, 3-11)


Vi er alle syndere. Er der nogen grund til at fordømme hinanden? Eller man kunne måske sige at ingen af os er syndere. Hvis man fjerner det værdiladede syndbegreb står man blot overfor de rent faktiske forhold eller livets virkelighed, kunne man sige. Gennem tiderne har man lagt større vægt på fordømmelse og overholdelse af regler og påbud end på kærlighed og forståelse. smiler
Seneste indlæg
Kærlighedsbevægelsen...
af Anonym
28/03/2024 21:24
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Ramadan-måneden
af ABC
28/03/2024 18:08
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Nyheder fra DR
Stormen Nelson raser flere steder i Euro..
29/03/2024 00:31
Pavens tætpakkede påskeprogram: Vasker..
28/03/2024 23:53
Instruktør bag 'Oppenheimer' bliver rid..
28/03/2024 21:53
Rusland blokerer for FN-overvågning af ..
28/03/2024 21:33
Harvard Universitet fjerner bogbind lave..
28/03/2024 20:48
Nyheder fra Religion.dk