annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15537295
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372389
Et andet syn 1980841
Jesu ord 1518425
Åndelig Føde 1465878
Galleri
Den store synagoge i Krakow.
Hvem er online?
0 registrerede 323 gæster og 303 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Skriv et nyt svar.


Smilies Opret hyperlink Opret link til e-mailadresse Tilføj billede Indsæt video Opret liste Fremhæv noget tekst Kursiv tekst Understreg noget tekst Gennemstreg noget tekst [spoiler]Spoiler tekst her[/spoiler] Citer noget tekst Farvelæg noget tekst Juster skifttype Juster skiftstørrelse
Gør tekstruden mindre
Gør tekstruden større
Indlæg ikon:
            
            
 
HTML er slået fra.
UBBCode er slået til..
Indlæg valgmuligheder








Som svar til:
Skribent: Simon
Emne: Re: ni videnskabelige kendsgerninger

”De fleste religioner er baseret på bøger hævdet af deres tilhængere, er guddommeligt inspireret, uden nogen beviser. Islam er anderledes, fordi det er baseret på fornuft og beviser”.

- Nej, islam har bare inkorporeret anekdoter fra tidligere religioner, som praksis hos samtlige religioner, og tolker som bekendt den kendte verdens natur ind i et overtroisk verdensbillede nøjagtig som religionerne før – og dette har intet overhovedet at gøre med hvordan videnskaber arbejder og sagligt behandler informationer.

Man kan sige, at religiøse menneskers behov for at sidestille deres overtro med videnskaber, viser noget om det pres en videnskabeligt forklaringskraft udøver på nutidens overtroiske mennesker. Havde Somos overtro fx. været tilstrækkelig som forklaring, havde videnskabers udvikling været aldeles unødvendig, ja han selv ville aldrig ha’ oplevet behovet for at stille sin overtro i skyggen af anerkendelsen videnskabelige forklaringsmodeller tilskrives.
Når Somo netop føler behov for den slags, skyldes det udelukkende samme frygt som tidligere overtroiske mennesker oplevede, når deres livsanskuelse langsomt udviskedes. På et tidspunkt mister alle trosanskuelser deres mening, fordi de erstattes af egentlig viden og livserfaring, det samme gælder religionerne i kulturer, de erstattes bare af bedre beskrivelser der så kan bygges livssyn på.

Man kan kun glæde sig over udviklingen af bedre beskrivelser end tidligere religioner formåede, dermed altså menneskets behov for bedre at forstå naturen i og udenfor sig selv, ja sociale udviklingsmønstre hos enhver art – og måske derigennem forstå, hvorfor mennesket der ikke længere evner at udvikle sig, sidder fast i en given anskuelse som det forherliger som vi fx. ser det hos Somo.

Sandsynligvis skal årsagen til at mennesker lader sig drive af overnaturlig tro findes i behovet for social tryghed, men det er ikke videnskabers arbejde at skabe tryghed. Den kommer såmænd helt af sig selv, når først mennesket bearbejder virkeligheden og etablerer erfaringer med den viden der udvikles om livet, og dermed udfylder videnshuller med større tryghed som følge. Man kan vist næppe anklage en religion som islam for at udfylde hullerne med viden – tværtimod ser man jo med Somo en tydelig tendens til i stedet at fylde videnshuller med gudetilbedelser. Så dér er der ikke tid til at vidensudvikling, dér bruges tiden i stedet til gudetilbedelse, som mennesker opførte sig i tidlige kulturformer, når de blev tvunget ind i livssynet af magthavere. De tider er med sekulære samfund passé, nu konfronteres vi i stedet med andre udfordringer.

Bedre beskrivelser af naturen i og udenfor mennesket så først dagens lys, da man for alvor begyndte at udfordre religioners verdensbilleder, og den slags krævede et mod der langt overstiger Somos, den Somo som egentlig bare fjerner sig fra kritiske men nødvendige spørgsmål til sin religionens relevans med tilbedelse af anekdoter, hvor hans sammenblanding af videnskab og religiøs tro blir lige så relevant som forvekslingen mellem et åbent sind og et hul i hovedet. Men det gennemskuer formentlig mennesker flest ;)

mvh
Simon
Seneste indlæg
Ramadan-måneden
af Anonym
29/03/2024 03:03
Kærlighedsbevægelsen...
af Anonym
28/03/2024 21:24
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Nyheder fra DR
Luftalarmer mange steder i Ukraine i nat..
29/03/2024 02:41
Økonomisk hjælp på vej til amerikansk..
29/03/2024 02:03
Verdens glemte konflikt: FN-opfordring o..
29/03/2024 01:28
Stormen Nelson raser flere steder i Euro..
29/03/2024 00:31
Israelsk militær: Højtstående Hamas-m..
29/03/2024 00:25
Nyheder fra Religion.dk