annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15537295
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2372389
Et andet syn 1980841
Jesu ord 1518425
Åndelig Føde 1465878
Galleri
10 oktober Rødhus strand
Hvem er online?
1 registreret Arne Thomsen 313 gæster og 155 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 17 af 80 < 1 2 ... 15 16 17 18 19 ... 79 80 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#9712 - 24/07/2010 19:40 Re: Et andet syn [Re: treram]
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7152
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

For dig er det logisk, at der ingen gud(er) findes, fordi der ikke er noget bevis.

For mig er det lige så logisk, at man ikke kan påstå, der ingen gud(er) findes, fordi dette heller ikke kan bevises.

Jeg påstår bestemt ikke, at der findes gud(er), men debattører påstår overfor mig, at der ingen gud(er) findes.
Det er for mig at se lige så idiotisk som den modsatte påstand: at der eksisterer gud(er).

Vi er jo her, hvad jeg kalder "på uvidenhedens åbne hav" - og det er ikke så smart at forsøge at gøre sig klog hér, synes jeg blinker

Faktisk er det for mig spild af tid at debattere med sådanne "fanatikere" - enten det så er eksistens eller ikke-eksistens af gud(er), de påstår.

Men man kan selvfølgelig påstå, at man tror på - eller ikke tror på eksistensen af gud(er).
Og det er jo fair nok, synes jeg.
Men at lade som om, man ved noget, man ikke ved, det er for dumt synes jeg smiler

Jeg er mindst 200 % enig med dig i, at universet - selv den smule, vi mener at kende til det - er fantastisk, og din fremhævelse af, at universet har skaberkraft - og det modsatte - understreger jo det det fantastiske (men det forklarer jo ikke, hvordan universet er blevet til!).

Og alene det, at universet eksisterer - vi også - er jo, hvad sufien Jalal al-Din Rumi allerede for 800 år siden kaldte et "sandhedens mirakel" (for hvordan er det gået til, det aner vi jo ikke).

Ja, det er sandt, at det eksisterer, det oplever vi i hvert fald hver dag, og jeg synes også, jeg oplever denne sandhed som et mirakel.
Det er lige ved at være betænkelig tæt på at kalde universet Gud, synes jeg, men det er vist for dumt - når man tænker på, hvad det ord har været brugt til i tidernes løb - men idéen, at universet er helligt (det sagde shamanerne for resten også), er fascinerende, synes jeg - og jeg kan godt få den fornemmelse - men altså fornemmelse - ikke noget med påstand og videnskabelige beviser - en fornemmelse, der gør mig glad (og som jeg ikke tror, jeg hverken kan eller skal søge at dissekere eller analysere) smiler

I de sidste ca.40.000 år (shamanismen) har mennesker troet på noget "overnaturligt" - forfædrenes åndeverden, naturens hellighed, gud(er) - det er der vist bred enighed om.
Det plejer du vist at kalde et "mentalt virus" - eller noget i de retning.
Om det er et biologisk virus, eller det er en metafor (overført betydning), du forestiller dig, ved jeg ikke - gætter på det sidste.

Så kan man sige, at det var fordi, de ikke havde den højt udviklede naturvidenskab, vi har i dag, men jeg aner shamanens skeptiske smil og spørgsmål som:
Hvor kommer universet og dets naturlove fra?
Hvad startede Big Bang?
Universet bliver stadig større, hvad udvider det sig i?
Hvordan kan universet somme tider opføre sig på en måde, som om det var en organisk helhed - eller noget i den retning
(entanglement)?

Fortiden religiøse mysterier var nok primitive, men jeg synes, det er umuligt at ignorere, at universet, verden, livet, i sig selv er et mysterium smiler

Og hvordan vil vi så gebærde os i dette mysterium?
Det kan videnskaben jo ikke rigtig hjælpe os med (Med undtagelse af den situation, hvor vi blot stræber efter maksimal nydelse længst muligt - og selv dér lykkes det jo ikke altid for godt blinker ).

Jeg fik mit svar "i et svagt øjeblik foran en Ikón" (faktisk ganske mange i tidens løb, men lad os ikke hænge os i småting).
Fordelen ved "det svage" var, at jeg glemte forstanden - og at jeg glemte mig selv - og opdagede en verden, jeg ikke før har kendt.

Grundtonen her var uselvisk medfølende kærlighed - ikke sukkersød forkælelse - ikke med mennesket i centrum - men en kærlighed, der når ud til alt og alle - alt levende og alt ikke levende - hinsides al snak om guder.

Du får meget muligt kvalme af sådanne ord, men det ændrede mit liv - gav det mening, retning - og lykkefølelse.

Det er meget muligt "rotter på loftet", "gak i låget", "en åndelig sutteklud" - kald det, hvad du vil - jeg er overbevist om, at jeg kommer til at leve resten af mit liv i en grundlæggende lykkefølelse - på grund af "nogle svage øjeblikke" - og jeg har stadig min forstand i behold smiler

Det er meget muligt bedøvende ligegyldigt for dig og andre, men her på dette site har vi jo både ytringsfrihed - og trosfrihed blinker

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (24/07/2010 19:40)
Top Svar Citer
#9713 - 24/07/2010 20:33 Re: Et andet syn [Re: Arne Thomsen]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683

"For mig er det lige så logisk, at man ikke kan påstå, der ingen gud(er) findes, fordi dette heller ikke kan bevises".

- Man fører ikke bevis for 'ikke-ekstens', man påviser eksistens, evt. ved henvininger til dokumentation af fænomenet! - m.a.o. er det ikke logik du (Arne) her præsenterer.

Du må vise en grund til at operere med fænomener der ikke eksisterer, og tænkte fænomener får ikke evne til eksistens p.a. fantasier alene - ej heller fordi man tror man ka' "føle" sig frem til dem!

mvh
Simon


Redigeret af Simon (24/07/2010 20:35)
Top Svar Citer
#9714 - 25/07/2010 10:59 Re: Et andet syn [Re: Arne Thomsen]
Anonym
Uregistreret

Hej Arne,

Jeg vil gerne vise min sympati for din måde at håndtere denne debat på. Du kæmper forgæves, fordi dine meddebattører ikke VIL lade debatten nuancere, men vedbliver at lægge ord og overfladiske anskuelser ned over dine forsøg på at forklare alternativer.

Der kommer et tidspunkt, hvor man må børste støvet af fødderne og tale med dem, som rent faktisk vil lytte - både med ørerne og hjertet.

Må du fortsat inspireres og udvikle dig gennem medfølelse og uselviskhed - og den indsigt der følger med.
Top Svar Citer
#9715 - 25/07/2010 14:57 Re: Et andet syn [Re: Anonym]
Arne Thomsen Online   content
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7152
Sted: Sydsjælland
Hej Anonym.

Tak for sympatien smiler

Når debattører fremsætter påstande, som de ikke kan bevise - og holder fast i dem - så gider jeg ikke at lege med.

(Hvis jeg - alene i mit hus - har slået en fis for 2 minutter siden, så er jeg selvfølgelig ikke i tvivl, men det nytter ikke at påstå det, for jeg kan ikke bevise det - uden vidner, og nu hvor lugten er forsvundet rødmer
Og følger man visse ateisters tankegang, så ville de øjensynlig ikke holde sig tilbage fra at påstå, at denne fis aldrig har eksisteret.
Det svarer til at påstå: Denne fis har ikke eksisteret, fordi den ikke har eksisteret.
Og det er vist nogenlunde det, man plejer at kalde "en fis i en hornlygte" blinker ).

Men det pudsige er, synes jeg, at en dialog med en ateist, som Treram, som jeg jo ikke just er enig med, gi'r mig udbytte.

Grundlæggende er det nok, fordi jeg er overbevist om, at Treram udtrykker sin ærlige mening, og det skærper min opmærksomhed på, og min iver efter, at blive mere afklaret om, hvordan jeg oplever verden og mig selv.

Her overrasker det mig gang på gang, at det samme kan ses på så mange måder.
Jeg er jo f.eks. utallige gange vendt tilbage til mine nok nærmest meditative oplevelser foran en Kristus Ikón (og tænker ofte for mig selv: Åh nej nu ikke skrive om dét igen!).
Men næsten hver gang dukker der nye synsvinkler og perspektiver op, som jeg oplever som både berigende og inspirerende.
Og det vel vidende at tømrersønnen Jesus, som vi kender ham fra Bibelen, meget muligt aldrig - historisk set - har eksisteret.

Verden er fantastisk, synes jeg - nå, men det siger Treram jo også - og du er jo opmærksom på, at der også findes "et andet syn" blinker

M.v.h. Arne.


Redigeret af Arne Thomsen (25/07/2010 14:57)
Top Svar Citer
#9716 - 25/07/2010 20:40 Re: Et andet syn [Re: Anonym]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683
”Jeg vil gerne vise min sympati for din måde at håndtere denne debat på. Du kæmper forgæves, fordi dine meddebattører ikke VIL lade debatten nuancere, men vedbliver at lægge ord og overfladiske anskuelser ned over dine forsøg på at forklare alternativer”.

- Arne ser ikke skoven for bare træer. Han sidder jo netop bare og tror omverden ind i et kulturelt betinget verdensbillede gennem psykiske behov, og det er faktisk udtryk for alt andet end et nuanceret livs- og menneskesyn. Dertil kommer så, at menneske- og livssynet ingen korrelation har med et virkelighedssyn, hvorved de forklaringsproblemer Arne render ind i opstår, når han som vi ser ønsker at forklare vores verden ved hjælp af den overtro han søger værdsættelse for udenfor trossamfundets fire vægge.

At forklare sit verdensbillede med ubegrundet tro, er et fejlskøn. At betragte et fejlskøn som "nuanceret", er en fejlvurdering. Arne er en stædig troende der ikke har formået at kvalificere sin religiøse tro som et attraktivt alternativ til viden om mennesket, naturen, osv. Det er faktisk ikke særlig smart at tro sig blind, i en verden der kræver åbne øje - og sind! ;)

mvh
Simon


Redigeret af Simon (25/07/2010 20:53)
Top Svar Citer
annonce
Side 17 af 80 < 1 2 ... 15 16 17 18 19 ... 79 80 >


Seneste indlæg
Kærlighedsbevægelsen...
af Anonym
28/03/2024 21:24
Er dette videnskab...
af ABC
28/03/2024 18:17
Ramadan-måneden
af ABC
28/03/2024 18:08
Hvad skal du med Koranen...
af ABC
27/03/2024 13:31
Snyder religionerne?
af ABC
24/03/2024 18:58
Nyheder fra DR
Instruktør bag 'Oppenheimer' bliver rid..
28/03/2024 21:53
Rusland blokerer for FN-overvågning af ..
28/03/2024 21:33
Harvard Universitet fjerner bogbind lave..
28/03/2024 20:48
OL-drømmen var pakket langt væk, men n..
28/03/2024 20:33
Busulykke i Sydafrika tager livet af fle..
28/03/2024 20:16
Nyheder fra Religion.dk