annonce
annonce
(visninger)Populære tråde
Mellemrummet 15678261
Angst – Tro – Håb – Kærlighed 2381510
Et andet syn 1991201
Jesu ord 1523116
Åndelig Føde 1522482
Galleri
Tiger i form (i Kristus; in Christ)
Hvem er online?
3 registrerede Hanskrist, Arne Thomsen ,(1 usynlig), 202 gæster og 139 søgemaskiner online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Side 1 af 7 1 2 3 4 5 6 7 >
Tråd valgmuligheder ↓
« Forrige tråd
Næste tråd »
#13389 - 13/07/2012 12:00 Naturvidenskaben og tilværelsen
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7197
Sted: Sydsjælland
Naturvidenskaben er vel det mest imponerende mennesket nogensinde har præsteret. Den har givet os en kolossal magt over vores tilværelse og en dyb indsigt i, hvad verden består af og hvordan den fungerer. Der mangler ganske vist stadig en del, før denne videnskab har fuldført sin opgave, og der er vel en tendens til, at jo mere vi finder ud af, jo mere ”ukendt land” opdager vi, som skal udforskes, før opgaven er fuldført.

Men selv med den nuværende viden er vore kræfter jo blevet enorme. Vi kan fx. flyve til Mars, vi kan skaffe os kolossale mængder af brugbar energi, vi kan skaffe os materialer, der gør vores tilværelse materielt behagelig, vi kan omforme naturen, så den tjener vore ønsker og behov – jo, der er god grund til at være begejstret over og imponeret af ”naturvidenskabens velsignelser”.

Naturvidenskaben beskæftiger sig ikke med godt og ondt. Atomkraft er ikke i sig selv hverken god eller ond – enten det så er atombomber eller atomkraftværker. Det er først, når vi vælger at tage en sådan kraft i brug, vi bliver nødt til at overveje konsekvenserne – og det samme gælder jo al anden teknologisk udnyttelse af naturvidenskabens indsigt.

Man kan vel sige, at naturvidenskaben har etableret en slags ”objektivt observationstårn”, hvor man stiller sig udenfor verden og derfra betragter den – men når vi så kravler ned fra tårnet og igen bliver en del af verden, så er vi ikke længere observatører, så er vi medspillere og må nødvendigvis tage stilling til, hvad vi vil
M.a.o.: Vi har brug for en moral og en etik, og hvor skal vi få den fra?

Jo, det er jo hvad den slags videnskab, som vi kalder humaniora (filosofi o.a.), bl.a. beskæftiger sig med – og det er jo også, hvad de forskellige religioner (med og uden gud(er)) søger at give svar på.
Her er der jo ikke grund til den samme store begejstring som den, vi vel alle har for naturvidenskaben.
Filosofien giver os mange forskellige og ofte modstridende svar på den gode måde at leve på, og det samme gælder religionerne.
Det kan mennesker, der fokuserer på naturvidenskab, så hovere over.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at vi vel alle har et behov for at finde en kurs i vores tilværelse – både på det individuelle og på det samfundsmæssige såvel som på det globale plan.
Her er der ingen overbevisende viden, vi kan støtte os til, her må vi hver især finde noget, vi vil tro på – meget gerne i et fællesskab – helst et globalt menneskeligt fællesskab – og, som jeg ser, det allerhelst et globalt menneskeligt fællesskab, der gør vores dyreart til en harmonisk del af denne klode.


Redigeret af Arne Thomsen (13/07/2012 12:04)
Top Svar Citer
#13390 - 13/07/2012 17:23 Re: Naturvidenskaben og tilværelsen [Re: Arne Thomsen]
treram Offline
bor her
Registeret: 29/03/2008
Indlæg: 1393
Sted: Sverige/ Thailand
hej Arne.

Moralen og etikken får vi vel først og fremmest igennem vores forældre og senere igennem skolens påvirkning, den opbygges langsomt og sikkert for de flestes ved komne.
Om vi har en medfødt etik og moral, ja hvem ved, muligvis lidt, men man ser tit småbørn være direkte grusomme overfor dyr, slår og sparker dem bl.a.hvilket jo ikke tyder på at de har nogen moralske tanker om at de skader dyrene.

Og du får da ikke nogen belæring om etik og moral ved at gå i kirke, i hvert fald ikke en direkte vejledning, ok du kan så henvise til de ti bud som et pauvert eksempel, men for det meste går det mere ud på at forherlige nogle enkelte personager, som i snørklede vendinger måske skulle have henvist til moral og etik, hvilket er en noget besværlig måde at lære om etik og moral på.

Så de fleste mennesker finder deres egen kurs indenfor etik og moral uden de helt store problemer, mens andre aldrig finder hverken etik eller moral, men bruger albuerne, knive og skydevåben til at komme frem med, tromler alt og alle ned, uden at tage det mindste hensyn til sine medmennesker.

Men etikken er ikke den samme for alle, noget der er god etik for en kan være lige det modsatte for en anden og her spiller religionerne nok mest ind, med sine specielle krav.

Og er vi egentlig bedre overfor dyrene end bl.tigrene er overfor menneskene, alle dræber uden at skele til moralen, samvittigheden.

_________________________
mvh.treram
Top Svar Citer
#13391 - 13/07/2012 20:49 Re: Naturvidenskaben og tilværelsen [Re: treram]
Arne Thomsen Offline
veteran
Registeret: 16/04/2008
Indlæg: 7197
Sted: Sydsjælland
Hej Treram.

Ja, du beskriver da meget godt, synes jeg, hvor ynkeligt det står til med vores moral og etik - samtidig med at naturvidenskaben fortsat buldrer derudad med ny landvindinger, som vi fortsat ikke ved, hvordan vi skal håndtere.

Den danske folkekirke peger, siger du, på moselovens de ti bud, overleveret fra jødedommen, men der er jo også kærligheden til næsten, som kristendommen udvidede til, at næsten er enhver du møder på din vej (som beskrevet i beretningen om den barmhjertige samaritaner).

Islams Koranen har også mange moralske anvisninger, der ikke afviger så voldsomt meget meget fra kristendommens.

I hinduismen er der jo karma-troen på, at dine gerninger afgør dit næste liv (hvilket også bruges til at ringeagte de kasteløse), og i buddhismen er det jeg-bevidstheden, der "stikker os blår i øjnene" og er årsag til lidelse og manglende medfølelse med alt levende.

Hvad filosofferne har at byde på, er jeg ikke rigtig klar over, men en filosof og kristen teolog, som K.E. Løgstrup mente i hvert fald, at mennesket har "det spontant gode" i sig.

I vor tid er der jo FN's menneskeretserklæring, som 48 ud af 56 FN medlemmer stemte for i 1948, mens 8 lande undlod at stemme.

Men lægger vi det hele sammen, tror jeg ikke, vi kommer udenom at måtte erkende, at vi, menneskeheden, i dag ikke er modne til at håndtere al den teknologi, som naturvidenskaben har muliggjort.

Hvor mange mennesker vil vi være?
Hvor meget vil vi tillade os at skade klodens miljø?
Hvor meget vil vi tillade os at skade klodens biologiske liv?
Hvor meget vil vi tillade os at skade hinanden?

Vi skulle vel nok kunne finde nogle gode svar, men der ser ikke ud til at være megen interesse for at finde dem - og slet ikke for at efterleve dem cool

M.v.h. Arne.
Top Svar Citer
#13392 - 14/07/2012 21:09 Re: Naturvidenskaben og tilværelsen [Re: treram]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683
Hej Treram..

"Og du får da ikke nogen belæring om etik og moral ved at gå i kirke, i hvert fald ikke en direkte vejledning, ok du kan så henvise til de ti bud som et pauvert eksempel, men for det meste går det mere ud på at forherlige nogle enkelte personager, som i snørklede vendinger måske skulle have henvist til moral og etik, hvilket er en noget besværlig måde at lære om etik og moral på".

- Alle religionerne er netop fyldt med moralske doktriner - som den lille historie fra Per Olov Enquist (i "Et andet liv") jeg gav dig et eksempel på - og vil gerne fremstå som institutioner der skaber tryghed i sociale miljøer. Det var med frygten for guders vrede, at de mange religioner gennem tiden fik mennesket til at indrette sig efter dogmetroen, der stadig sidder fastnaglet i sindet hos mange ældre medborgere.

Det er bare ikke naturvidenskabers arbejdsområde at forklare hvordan mennesker ska' indrette og udleve deres liv, hvorfor det naturligvis er absurd at se overnaturligt troende mennesker sidde igen og igen og skrive mærkelige tråde om etiske og moralske konventioner som videnskaber ikke serverer - men herregud, fristes man til i samme åndedræt at sige, for det er jo en velkendt gammel menneskelig historie, at servile troende bruger al deres energi til at forurettes på de helt forkerte steder.

Fx. ville en forurettelse over måden man indretter samfund og politik på i begrænsede økonomiske kalkuler i en sidestilling med en given etik og moral jo ha' været betydelig bedre placeret. Men nej, i sin bejejstring for gammel religiøs overnaturlig tro, er Arne her desværre begrænset til et bebrejdende synspunkt om hvad mennesket med gode videnskabelige værktøjer allerede har skabt af viden om naturen i og udenfor mennesket. Hvad han heller ikke indser, er derfor selve de psykologiske motiver der jo får troen til at logre med hovedet, idet bebrejdelserne set fra indifferente videnskaber, ikke levner hans store glæde ved den gamle overnaturlig tro på guder stor interesse.

Man ka' vel sige, at en så hovedløs favorisering af gammel overnaturlig tro helt udenfor religionens kulturelle samtid, faktisk bare er en favorisering af decideret uvidenhed. Alene dette er en væsentlig del af årsagen til videnskaber indifferente holdning overfor religiøse menneskers store forargelse. En anden del af forklaringen er jo så deres tro, fordi den jo stadig viser sig at være en dårlig forklaring på naturen i som udenfor dem, hvorfor deres tro er uanvendelig som forklaring på noget som helst.

Tråden her er derfor bare endnu en gentagelse af Arnes tidligere udviste forargelse over at blive ladt alene tilbage med påvisningen af sin overtros nytteværdi i en social og naturlig sammenhæng. Hvad skal nogen bruge hans tro til?, er bare e blandt mange spørgsmål der skaber hovedbrud og dårlig nattesøvn.
Hvordan derimod politikere indretter samfund med en given politik, dvs. med forfatninger og love der skal regulere samfundet og i sidste ende det enkelte menneskes bevægefrihed i den sociale ramme, det er en lidt anden diskussion end hvad naturvidenskaber naturligvis ikke byder på af moralske konventioner.

Men nu er det jo ikke nutidens politikerne der tilbagelagde de misvisende informationer om naturen i og udenfor mennesket til kun overnaturlig tro skabt i kulturers naturlige uvidenhed, der gjorde derimod naturvidenskaber. Og faktisk var dette et såre enkelt mål for mange af de gamle store grækere, dvs. at lukke spørgsmål med viden - ikke tro. Alene her ses en motiverende faktor for den vrede Arne udviser overfor naturvidenskaber - som han forøvrigt ikke forstår, og derfor altfor tit hovedløst tilskriver motiver de ikke indeholder.

Ej heller er videnskaber skyld i overbefolkning osv.osv. af sprøgsmålsrækken vi ser, for igen her må blikket retteligt fæstnes på de politikere vi selv sætter til at skabe vores samfunds udvikling - og i demokratier, må blikket derfor i sidste ende falde på os selv, for vi er de skyldige for de politikere vi stemmer på. Problemerne er derfor mere vore politikeres egen uvidenhed og manglende kompetencer end hvad videnskaber som værktøjer, for det er hvad de ér, kan hjælpe os med at forstå.

Dette ser desværre ikke rigtig ud til at bekymre Arne noget særligt, som langt hellere bruge sin tid på at fortælle historier om noget der ikke optræder, hvor det slet ikke kan forventes at forekomme, hurra-hurra..;)

mvh
Simon
Top Svar Citer
#13394 - 15/07/2012 00:08 Re: Naturvidenskaben og tilværelsen [Re: treram]
Simon Offline
veteran
Registeret: 04/04/2008
Indlæg: 4683
et P.s. - som sidestilling til Arnes store forargelse over naturvidenskaber, der jo ikke producerer etiske rammer for en videns anvendelse, hvad man jo også har fx. Etisk Råd til - kunne være noget lign. dette:

Tænk hvis pludselig vi observerede et overvældende antal giftmord, og i den forbindelse begyndte at anklage toxikologer rundt om i verden for mangel på etik og moral, blot fordi de udbreder en skabt viden om hvordan særlige giftstoffer fungerer på menneskets centralnervesystem?
Og tænk, hvis pludselig vi forbød mennesker at praktisere religioners overtro, fordi man årligt registrerer et ukendt antal dybt overtroiske mennesker med åbenbare tvangstanker, der tydeligt byder dem at lege jesus'er, muhammed'er og Napoleon'er under himlens rødder, sikken et cirkus vi ville skabe for os selv.

mvh & god fortsat weekend
Simon
Top Svar Citer
annonce
Side 1 af 7 1 2 3 4 5 6 7 >


Seneste indlæg
Min ”religion”
af Hanskrist
24/04/2024 00:33
Vigtige præciseringer
af somo
23/04/2024 14:04
Kom op på bjerget...
af ABC
23/04/2024 13:13
Tanker - idéer - visioner.
af Hanskrist
23/04/2024 11:55
Lad os undersøge islam...
af ABC
23/04/2024 11:48
Nyheder fra DR
Ny rekord for antallet af lastbiler med ..
24/04/2024 01:13
Ukrainsk borgmester til indbyggere: Kraf..
24/04/2024 00:52
Sønderjyske-matchvinder i vild guldrus:..
23/04/2024 23:51
31-årig mand død efter skud fra tysk p..
23/04/2024 23:46
Modløse Chelsea får prygl af topholdet..
23/04/2024 23:04
Nyheder fra Religion.dk